Az új architektúra integrálja a mobil készülékeket, alkalmazásokat és hálózatokat


A Cisco olyan új architektúrát mutatott be, amelynek segítségével a vállalatok nemcsak a jelenlegi mobilitási igényeknek tudnak magasabb szinten megfelelni, hanem tovább léphetnek az alapvető vezeték nélküli rendszereken túlmutató új generációs mobil megoldások felé. Az új megoldás egységesen képes kezelni nem csak a hagyományosnak mondható vezetéknélküli rendszereket, hanem az olyan újdonságnak számító technológiákat is, mint például az RFID, emellett a rendszer közötti együttműködési lehetőségek szélesebb palettáját nyújtja és egyben nagyobb hatékonyságot is kínál. A most bejelentett architektúra a Cisco Motion koncepció része, amely gyakorlati megoldásokat kínál a mobil készülékek, alkalmazások, a biztonság, illetve különálló hálózatok konszolidálására egy egységes platformon.

A Cisco Motion alapja a Cisco 3300 sorozatú Mobility Services Engine (MSE). Ez a platform mobil szolgáltatások széles körének konszolidálásához illetve vezeték nélküli és vezetékes hálózatokon való támogatásához kínál nyílt alkalmazásprogramozási interfészt (API). A Cisco első lépésben a Context-Aware szoftver, az Adaptive Wireless Intrusion Prevention System (wIPS), a Secure Client Manager valamint a Mobile Intelligent Roaming szoftvereket jelenteti meg az MSE platformra. Az MSE és a hozzá tartozó szoftvercsomag a Cisco egységes vezeték nélküli hálózati termékportfoliójával, a Cisco Unified Communications Managerrel, továbbá a Cisco-kompatibilis készülékekkel integrálva kibővíti a vállalatok mobil rendszerének hatókörét.

Számos alkalmazásfejlesztő és megoldásszállító partner már megvalósította, vagy most tervezi az integrációt az MSE-vel. Az együttműködő partnerek között szerepel a Nokia és az Oracle, illetve olyan technológiai partnerek, mint az AeroScout, az Agito Networks és az Airetrak, továbbá olyan, különböző szakterületeket képviselő cégek, mint az egészségügy területén működő IntelliDOT és a Johnson Controls vagy a gyártószektorban működő OATSystems.

"Az üzleti mobilitás kihívásaira a hagyományos vezeték nélküli LAN-megoldások nem jelentenek megfelelő választ, hiszen ma már az az elvárás, hogy a különböző hálózati platformok képesek legyenek együttműködni egymással. A Cisco Motion valódi szolgáltatásorientált hálózati architektúra, amely egy mobilitási hálózat megteremtésével biztosít alapot a kulcsfontosságú üzleti folyamatok integrációja számára" – mutatott rá Brett Galloway, a Cisco vezeték nélküli és biztonsági üzletágának alelnöke. "Az IT-környezetnek nem csupán a jelenlegi, hanem egyben a jövőbeni mobilitási elvárásoknak is meg kell felelnie. Ezért a szakembereknek az eszközök széles körét kell beszerezni és ellenőrizni, több különböző hálózatot kell integrálniuk, illetve alkalmazásokat támogatniuk, nagyfokú biztonságot kell megvalósítaniuk az információk elérésében, továbbá gondoskodniuk kell arról, hogy a felhasználói élmény függetlenül a felhasználók helyétől és a kapcsolat módjától egységes legyen."

Cisco Motion: felgyorsítja az üzleti mobilitás fejlődését
Az IT részlegeknek egyre több különálló hálózatot (Wi-Fi, mobil, passzív RFID, személyes vezeték nélküli hálózatok, szenzorok, Ethernet) kell felügyelniük, hogy képesek legyenek a készülékek és alkalmazások folyamatosan bővülő körét támogatni. A Cisco Motion az iparág első olyan mobilitási architektúrája, amely a következő válaszokat adja ezekre a kihívásokra:

  • A hálózatok egységesítése: az alkalmazások kiterjesztése valamennyi készülékre, függetlenül a kapcsolat módjától.
  • A klienskészülékek forgalmának ellenőrzése: a készülékek biztosítása, az ügyfelek ellátásának központosítása.
  • Az együttműködés elősegítése: a megfelelő hordozó kiválasztása a megfelelő időben és helyen.
  • A fejlesztés hozzáférhetővé tétele: a nyílt API integrált alkalmazásokat és szolgáltatásokat támogat.

"A Cisco mobilitási jövőképe az Oracle alkalmazásfejlesztési megközelítésmódját tükrözi. Ennek középpontjában az áll, hogy hatékony kapcsolatot teremtsünk a felhasználók, illetve a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges információk között" – hangsúlyozta Jon Chorley az Oracle termékstratégiájáért felelős elnökhelyettese. "Az Oracle vállalati alkalmazásainak integrációja a Cisco nyílt mobilitási platformjával óriási értéket teremt az ügyfeleink számára."

A Cisco MSE szolgáltatáskínálata a bejelentés időpontjában az alábbi szoftverkomponensekből áll:

A Context-Aware szoftver a Cisco egységes vezeték nélküli hálózatán keresztül információt gyűjt valamennyi érzékelőről, mobil eszközről és RFID-címkéről, így lehetővé teszi, hogy a vállalkozások túllépjenek az egyszerű helymeghatározó nyomkövetésen, és részletes információkhoz jussanak egyes eszközök térbeli helyzetéről, rendelkezésre állásáról, a használt alkalmazásokról, illetve olyan környezeti tényezőkről, mint pl. a hőmérséklet. Ez az információ eljut az alkalmazásokhoz, ami intelligensebb erőforrás-kezelést eredményez. A Context Aware szoftver támogatja a vevőoldali jelerősség-mutató (RSSI), illetve az érkezési időkülönbség (TDOA) kezelését, így javítja a helymeghatározás pontosságát, valamint a teljesítményt beltéri és kültéri környezetben, továbbá olyan helyzetekben, ahol jelentős mértékű rádiófrekvenciás zavaró jellel kell szembenézni.

A Cisco egyik jelentős nemzetközi partnere, a Flextronics, az OEM gyártási szolgáltatások (EMS) nemzetközi piacának egyik vezető vállalata a Cisco Context-Aware Mobility megoldás segítségével biztosítja a termelőeszközök nyomonkövetését nemzetközi gyártóegységeiben. A texasi Austinban a cég olyan nagy értékű eszközök nyomonkövetését végzi, mint a hőkamrák és a gyártás során használt tesztberendezések. A megoldás jóvoltából képes teljes körűen nyilvántartani eszközeit, azaz valós időben, egyszerűen meghatározni azok helyzetét.

„Gyártócsarnokainkban valós időben, azonnal meg kell tudnunk határozni ügyfeleink eszközeinek helyzetét, és rendszeres készlet-ellenőrzéseket kell végeznünk függetlenül attól, hogy a készletek a gyártási folyamatban hol helyezkednek el. A Flextronicsnál a gyártóeszközök logisztikai menedzsmentje a Cisco helymeghatározó megoldásán alapul, ami emellett ahhoz is hozzájárul, hogy átalakítsuk a rossz hatékonyságú folyamatokat, és csökkentsük a költségeinket.” – nyilatkozta Mel Day, a Flextronics mérnöki szolgáltatások részlegének igazgatója. „A jövőben arra számítunk, hogy még több hálózati kapcsolatot igénylő készüléket vezetünk be üzemeinkbe. A Cisco új Mobility Services Engine alkalmazásával pedig sikeresen vállalhatjuk azt a kihívást, amit több elszigetelt, de együttműködést igénylő hálózat és eszköz felügyelete jelent.”

A Cisco Mobile Intelligent Roaming a rendelkezésre állás, a valós idejű hálózati információk és a felhasználó helye alapján elősegíti a kettős üzemmódú mobil eszközök zökkenőmentes átadását a Wi-Fi, illetve a mobiltelefon-hálózatok között. Integrálható számos szolgáltató, külső szállító és mobilkészülék-gyártó kínálatával. A hálózati intelligencia kihasználása és az együttműködő partnerek nyílt közössége által fejlesztett kliensszoftverek integrációja révén a Cisco Mobile Intelligent Roaming szoftver lehetővé teszi az IT-részleg számára a vállalati mobil eszközök megfelelő menedzselését, miközben zökkenőmentes használatot teremt a mobilfelhasználók számára.

"Ahogy a felhasználók egyre több alkalmazást és szolgáltatást érnek el mobil készülékeikről, a cégeknek mindinkább egységes megközelítésmódra van szükségük a mobil hálózatok felügyeletéhez, illetve az adatok védelméhez. Egy olyan egységes mobilitási rendszer, mint a Cisco Motion, nemcsak a felhasználói élményt fokozza, hanem egyszerűsíti a készülékek automatikus átadását az irodai vezeték nélküli és a közterületeken rendelkezésre álló mobiltelefon-hálózatok között " – hangsúlyozta Tom Furlong, a Nokia szolgáltatási és szoftverüzletágának vezető alelnöke. „A Nokia következő tervezett szoftververziója már automatikus készülékátadást biztosít majd a Cisco belső Intellisync Call Connect felhasználóinak és más ügyfeleknek.”

A Cisco Adaptive Wireless IPS egy új vezeték nélküli behatolásmegelőző rendszer, amely integráltan kezeli az összes vezeték-nélküli rendszer biztonsági kérdéseit megőrízve a részmegoldások funkciógazdagságát. Integrálja az átfogó vezeték nélküli kockázatészlelést és -elhárítást, valamint a biztonsági rések és a teljesítmény ellenőrzését. Védelmet nyújt a visszaélésre lehetőséget adó hozzáférési pontoknak és klienseknek, valamint a vezeték nélküli hackertámadásokkal, és az ismeretlen fenyegetésekkel szemben. A rádiófrekvenciás spektrumelemzés önjavító védelmet biztosít. A proaktív megelőzés része az automatikus biztonságirés-elemzés, a védett hitelesítéskezelő keret és az infrastruktúrahitelesítés. A vezetékes és vezeték nélküli behatolásmegelőzés együttműködésének célirányos kialakítása teljes körű védelmet nyújt (Layer 1-7) azáltal, hogy észleli a jogosulatlan hálózati tevékenységeket és a vezeték nélküli klienseszközök által terjesztett rosszindulatú programokat. Az adaptív vezeték nélküli IPS-ellenőrzőkről érkező eseményeket az MSE központilag dolgozza fel, elemzi és összegzi, így széles körű védelmet nyújt a mobilitással kapcsolatos veszélyforrások ellen.

A negyedik most bejelentett MSE szoftvertermék a Cisco Secure Client Manager, amely központosítja a különböző mobil eszközök kiosztásának biztonságát és irányítását a Cisco Secure Services Client 802.1X megoldáson keresztül vezetékes, Wi-Fi, mobiltelefon- és egyéb vezeték nélküli hálózatokon. Megoldást kínál arra a kihívásra, amellyel az IT-részleg gyakran szembesül: felügyeli a Wi-Fi, illetve az egyéb mobil eszközök biztonságát és elérhetőségét. Az MSE nyílt API-ja lehetővé teszi a jövőbeni integrációt más gyártók eszközfelügyeleti szoftvereivel és megoldásaival.

Elérhetőség
A Cisco 3350 Mobility Services Engine szállítása a tervek szerint 2008 júniusában indul 19 995 USD alapáron. A Cisco Context-Aware szoftver 2008 júniusától kerül forgalomba. A Cisco Unified Wireless Network Software 5.1-es verziójának piaci megjelenése 2008. májusában várható. Ez a verzió kulcsfontosságú új mobil funkciókat tartalmaz, továbbá támogatja a Motion architektúra megközelítésmódját. A tervek szerint a Cisco Adaptive Wireless IPS szoftver és a Cisco Mobile Intelligent Roaming Solution szállítása 2008 második félévében, a Cisco Secure Client Manager Software szállítása pedig 2009 első félévében kezdődhet meg.

További részletek Online: Cisco Mobility | Cisco Wireless

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com