A Cisco és a Central European University Business School (CEU Business School) együttműködésében hazánkban is megkezdte működését a Cisco Vállalkozói Akadémia. A vállalkozásfejlesztési program célja a kis- és középvállalatok alapításához és irányításához szükséges szakismeret oktatásán túl a képzésben résztvevő cégvezetők és a piac már nagy tapasztalatokkal rendelkező szereplői közötti kapcsolatok kiépítése. Az Akadémiát működtető két szervezet elképzelései szerint a jövőben országosan létrejövő hasonló intézmények a vállalkozásfejlesztés, a vállalkozási és vállalkozói kultúra helyi központjaivá válhatnak.

A Cisco Vállalkozói Akadémia célja a kis- és középvállalkozások fejlődésének elősegítése, a stratégiai üzleti tervezés oktatása, a finanszírozási források megfelelő alkalmazásának bemutatása, valamint az infokommunikációs technológiák felhasználásának segítése. Az Akadémia újszerű képzést nyújt a tekintetben is, hogy a hazai gazdaság prominens szereplőinek részvételével a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati üzleti tudást adja át egy e-oktatással és web 2.0-ás eszközökkel is támogatott, csoportmunkára épülő képzés keretében. A kurzust elvégző vállalatvezetők szempontjából a program egyik legfőbb eredménye egy megvalósítható üzleti terv, amely a gyakorlatban segíti cégük versenyképességének növelését.

A 40 órás képzésben résztvevő első, 15 fős csoportot a ValDeal Innovációs Zrt.-nek is telephelyet adó Közép-magyarországi Innovációs Központban és szomszédságában megtelepedő vállalkozások vezetői alkotják. „A ValDeal számára, amely innovatív projektek és vállalkozások üzleti fejlesztésével, innovatív technológiák és találmányok piacra juttatásával foglalkozik, kézenfekvő ehhez a fontos kezdeményezéshez csatlakozni. Ügyfeleink és az Innovációs Központ közelében működő vállalkozások számára rendkívül hasznos bekapcsolódni a képzésbe. Itt olyan nemzetközileg elismert vállalkozási tananyagra alapozott oktatásban részesülnek, amelyet hazai szakemberek gyakorlati tapasztalataik bemutatásával ötvöznek. A tanfolyamon olyan módszertant sajátíthatnak el a vállalkozások vezetői, amellyel a saját üzletük stratégiai fejlesztéséhez kapnak konkrét iránymutatást. Megtanulják, hogyan írjanak jó üzleti tervet, vállalkozásuk fejlesztéséhez hogyan vonhatnak be további forrásokat és mindemellett kapcsolatokat építhetnek” – fejtette ki Dr. Buzás Norbert, a ValDeal Innovációs Zrt. szakmai vezérigazgatója.

A Cisco IBSG (Internet Business Solutions Group) csoportja a modern gazdasági ismeretekre való piaci igényre válaszul dolgozta ki az iExec nevű, e-learning alapú tananyagot, amelyből – több vezető nemzetközi üzleti iskola és non-profit szervezet oktatási anyagával ötvözve – létrejött a Cisco Vállalkozói Akadémia képzési rendszere. A CEU Business School-on működő Cisco Vállalkozói Akadémián Magyarországon elsőként a My Own Business Inc. non-profit szervezet által kifejlesztett és a Világbank által is elismert tananyagot is használják. A tananyag azokat az ismereteket öleli fel, amelyek a világ bármely pontján nélkülözhetetlenek egy cég hatékony működtetéséhez. Ehhez társul minden országban egy olyan partner – így Magyarországon a CEU Business School –, amely az adott gazdaság folyamatainak ismeretében a helyi viszonyok közt legjobban hasznosítható elméleti és gyakorlati tudás átadását teszi lehetővé.

A CEU Business School, mint regionális oktatóközpont további egyetemek, kereskedelmi kamarák, vállalkozói szövetségek együttműködésével szerte a régióban hasonló vállalkozói akadémiákat fog szervezni. A kezdeményezés célja, hogy a létrejövő intézmények a vállalkozásfejlesztés, a vállalkozási / vállalkozói kultúra helyi központjaivá váljanak.

A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése érdekében létrehozott Cisco Vállalkozói Akadémia széleskörű összefogáson alapszik. Az Akadémia elengedhetetlen alappillérei a az oktatási intézmények, melyek az oktatókat, oktatási anyagokat és az oktatási hátteret biztosítják, és ahol a program lokalizálása, fejlesztése, kiegészítése történik. Fontos a kereskedelmi kamarák, gazdasági szervezetek részvétele a program népszerűsítése, a vállalkozók elérése szempontjából, de számítunk rájuk a program fejlesztése terén is. Kapcsolódhatnak a kezdeményezéshez befektető és finanszírozó intézmények, kockázati és magántőke befektetők mentoring, üzleti tervek értékelése, tanácsadás révén. A kereskedelmi bankok részéről hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek ismertetése, biztosítása lesz fontos, míg a kormányzati oldalról a támogatások finanszírozása lehet eredményes.

A Cisco és a CEU Business School ezért inkubátor parkokkal, kockázati tőke társaságokkal, kereskedelmi kamarákkal, vállalkozói szövetségekkel, kormányzati programokkal is együttműködik, annak érdekében, hogy a kis- és középvállalati szegmens a lehető legtöbb segítséget kaphassa a megerősödéshez.

Háttéranyag: a képzés rendje, a tananyag

A Cisco Vállalkozói Akadémia résztvevői egy csúcstechnológiát alkalmazó programban vesznek részt: a tananyagok a Cisco által kifejlesztett interaktív, úgynevezett „Learning Management System” e-learning keretrendszeren keresztül érhetők el. A tanagyagot nem csak elsajátítani lehet, hanem hozzátenni is, hiszen a jó ötleteket folyamatosan rögzítik, majd mások számára is elérhetővé teszik. Emellett a résztvevők betekintést nyerhetnek olyan multimédiás tananyagokba is, amelyeket világhírű egyetemek (Stanford, Cornell) bocsátanak az Akadémia rendelkezésére. Mindemellett a képzésre jellemző a pragmatikus, lényegre törő, gyakorlati kérdéseket megvilágító szemlélet.

A tananyag egyelőre angol nyelvű, de az órák magyarul folynak. A teljes tananyag lokalizálására a közeljövőben sor kerül, így az a későbbiekben már magyar nyelven is elérhetővé válik.

Az Akadémia tananyaga moduláris jellegű. Az „I-Exec – Business Essential” a Cisco által fejlesztett és pilotprogramokban (pl. Lengyelországban, Szerbiában, Egyiptomban, a Dominikai Köztársaságban) már tesztelt anyag, amelynek lényege az alapvető üzleti, vállalkozói ismereteken túl az infokommunikációs technológiák stratégiai felhasználásának megismertetése.

A „My own businessTM” kifejezetten kis- és középvállalkozók számára a vállalkozás sikeres beindítására, menedzsmentjére koncentráló ismereteket fogja össze, minden esetben komplex üzleti terv végeredménnyel. Ezt a modult egy közismert amerikai vállalkozó fejlesztette ki, az ebben összefoglalt ismereteket a Világbank is széles körben átvette.

A Cisco további együttműködés kialakítására törekszik a világ legnagyobb, vállalkozástudományt oktató intézményeivel, ennek eredményeként további kezdő, illetve növekvő vállalkozások menedzsmentjét támogató anyagok kerülnek kialakításra. A CEU Business School segítségével az oktatási anyagokat regionálisan és lokálisan testre szabják, amely nemcsak a magyar fordítást, de a jogszabályi, üzleti gyakorlati, különbségeket is magában foglalja, így például nagy hangsúly kerül az EU csatlakozásban és finanszírozásban rejlő lehetőségek bemutatása.

A CEU Business School-ról

A Közép-európai Egyetem (CEU) Üzleti Iskoláját 1988-ban sikeres üzletemberek – így például Soros György –, tudósok, közéleti személyiségek alapították. Az iskola kezdetektől fogva kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a régió sikeres demokratikus átalakulását, elsősorban a legmodernebb üzleti ismerek átadásával. A CEU Üzleti Kar Kht. (CEU Business School) volt az első olyan közép-kelet európai oktatási intézmény, amely a legmagasabb szintű üzleti ismereteket nyújtó amerikai MBA diplomát kínálta a régióban, így hazánkban is. A diplomás képzések (IMM, Executive MBA, MBA, MSc in IT, BSc, BA, HR menedzsment) mellett Vezetőképző – fejlesztő programjaink, tréningjeink is segítik az üzleti világban való sikeres részvételt.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.


A ValDeal Innovációs Zrt.-ről

A ValDeal Innovációs Zrt.-t 2006 júliusában alapították meg olyan vállalkozások és magánszemélyek, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek az egyetemi technológia-transzfer, illetve a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott innovációs szolgáltatások terén és régóta keresik a formáját annak, miként lehet az értékes ötletekkel, találmányokkal piaci sikereket elérni.
A ValDeal kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy innováció-menedzsment szolgáltatásaival, a feltalálók és a befektetők összekapcsolásával a valóban innovatív megoldásokból üzleti értéket teremtsen, hasznot hozzon a hazai kis- és középvállalkozások és így egész gazdaságunk és társadalmunk számára. Az innovatív projektek és vállalkozások felkutatásával a ValDeal segít az innovációs piac szereplőinek egymásra találásában, a hasonló területeken tevékenykedő kutatók / feltalálók együttműködési lehetőségeinek feltárásában, a nemzetközi piaci igények és a hazai kutatói kapacitások összeillesztésében.

További információ:
Vass Gábor
Cisco Systems Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4622
e-mail: gavass@cisco.com

Mátyuc Péter
CEU Business School, Marketing és kommunikációs igazgató
Telefon: (36) 1 887 5091
e-mail: matyucp@ceubusiness.org