2007. szeptember 11. – A Microsoft Magyarország és a Cisco Magyarország, együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel, nagyszabású informatikai versenyt szervez középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákok és hallgatók számára EuroSkills - Verseny 2007 néven. Az eseménysorozat egy nagy nemzetközi megmérettetéshez is kapcsolódik, mivel egyben a Rotterdamban megrendezendő EuroSkills 2008 nemzetközi szakképzési verseny „Office Team Challenge”, azaz Irodai Csapatmunka kategóriájána\k hazai selejtezője is.


2007 szeptemberétől fél éven keresztül három fordulóban több száz csapat küzd majd az értékes díjakért és azért a dicsőségért, hogy ők képviselhessék Magyarországot 2008-ban, a rotterdami EuroSkills 2008 szakmai csapatverseny döntőjében, az „Office Team Challenge” kategóriában. A verseny e kategóriájában a feladat egy induló (kis)vállalat informatikai rendszerének megtervezése, kiépítése, illetve hatékony működtetése.
Az EuroSkills verseny a több mint 50 éves múltra visszatekintő WorldSkills nemzetközi szakmai verseny célkitűzéseit követi azzal a különbséggel, hogy az európai országok az egyéni teljesítmény helyett egy csapatmunkára fókuszáló változatot hoztak létre.
Az EuroSkills - Verseny 2007 szerves része a Microsoft és a Cisco közel egy évtizede folyó, a gyakorlatorientált informatikai szakképzésre irányuló munkájának. A Microsoft IT Akadémia és a Cisco Hálózati Akadémia az ország versenyképességét növelő, világszínvonalú szakképzési programokkal segíti a hazai informatikai ágazat fejlődését. A két vállalat a korábbi években is több, az adott időszak kihívásaira választ adó szakmai megmérettetést szervezett, a Microsoft 1995 óta rendez szakmai versenyeket, (Verseny ’95, Verseny ’98: Verseny 2000, Verseny 2004) míg a Cisco több hazai szakmai versenyt és a WorldSkills magyarországi fordulójának létrejöttét támogatta.

A verseny

Az EuroSkills - Verseny 2007 alaptematikája egy elképzelt, most induló kis- és közepes vállalkozás mindennapjai köré csoportosul. A versenyző csapatoknak a cég irodai informatikai rendszerének tervezésével, kialakításával és működtetésével kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk. A csapatoknak két szakmai területen kell megfelelniük: az „informatikai hálózati rendszer-üzemeltető” szakembereknek az iroda informatikai hálózatát kell megtervezniük, kiépíteniük és üzemeltetniük, míg az „irodavezető / irodai titkár” csapattagoknak egy modern informatikai és kommunikációs eszközökkel felszerelt iroda teljes körű vezetését kell ellátniuk.
A feladatokhoz a Skanska Magyarország és a www.irodahaz.info portál segítségének köszönhetően egy valós környezet, a verseny helyszínéül szolgáló Népliget Center irodaház nyújt inspiratív környezetet.

Három fordulóban

Az elődöntőben a csapatok a vállalkozás információs technológiával támogatott adminisztrációs rendszerének megtervezésével és dokumentálásával szállnak versenybe. A középdöntő során az elődöntőben felvázolt feladatokat kell részletesebben kidolgozni, illetve online tesztet és szimulációs feladatok kell megoldani. A döntőben helyszíni, gyakorlati feladatok várják a csapatokat, amelyek magukba foglalják egy kis hálózati rendszer kialakítását, illetve egyéb rendszergazdai és irodai feladatokat.

A verseny a szakmai ismereteken kívül a legkülönbözőbb képességre és kvalitásokra is épít, így a feladatok megoldásánál előtérbe kerül a kreativitás, a problémamegoldás, az alkalmazkodóképesség, a munkához való pozitív hozzáállás, csoportmunkában való hatékony közreműködés, a megfelelő időgazdálkodás, és a csapatmunka.

A csapatok 2007. szeptember 21-ig jelentkezhetnek a www.verseny2007.hu oldalon.

A Microsoftról:
A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja az 57 000 főt.
A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 150 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban és 2006-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet.
A Partners in Learning (PiL), azaz „Társ a Tanulásban” program fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése.
http://www.microsoft.hu/oktatas/pil.mspx

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sisák Zoltán
projektvezető
EuroSkills - Verseny 2007
sisakz@verseny2007.hu
06 30 983 0428