Cisco - Microsoft összefogás a hálózatok és a szoftverek jobb együttműködéséért

2007. augusztus 20-án New Yorkban John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója és Steve Ballmer, a Microsoft Corporation vezérigazgatója nyilvános, élő beszélgetés keretében vázolták fel elképzeléseiket az információs technológia jövőjéről és a két cég együttműködéséről. Az összefogás célja a Microsoft szoftverek és a Cisco hálózatok jobb együttműködésének elősegítése, és ezáltal az egyre integráltabb és hatékonyan együttműködő megoldásokat igénylő felhasználók igényeinek kielégítése.

A kommunikáció és a quad play – azaz a hang, az adat és a videotartalom bárhol, bármely eszközön való  elérhetősége – az internetet mára az első számú információtovábbítási és szórakoztató médiummá tette, a szervezetek pedig egyre gyakrabban alkalmazzák az együttműködéses megoldásokat és a Web 2.0 technológiát, hogy növeljék versenyképességüket és innovációs erejüket.
A szoftverek és a hálózatok napjainkra elválaszthatatlanokká váltak mind az otthonokban, mind az üzleti környezetben. A felhasználók ennek megfelelően egyre inkább arra tartanak igényt, hogy az informatikai eszközeik összeilleszthetőségét és együttműködését ne csupán az garantálja, hogy egyetlen gyártótól vásárolnak, hanem szeretnék szabadon, több gyártótól összeválogatni a számukra legmegfelelőbb szoftvereket és eszközöket úgy, hogy közben megbizonyosodhatnak azok kompatibilitásáról.
Erre az igényre ad választ a Cisco és a Microsoft kezdeményezése, amelynek keretében a két vállalat nem csak a termékek összehangolására fektet hangsúlyt, hanem a felhasználók számára pontosan meghatározza az együttműködés területeit és irányait is, így könnyítve meg az optimális rendszerek összeállítását.
A két cég az eddigiekben mintegy 40 millió dollárt fordított az együttműködésre, amelyen 140 fős fejlesztő csapat dolgozik.
„A Cisco és a Microsoft együttműködése csaknem egy évtizedes múltra tekinthet vissza. Közös ügyfeleink joggal igénylik, hogy ezt az együttműködést még szorosabbá tegyük, hiszen a hálózatok és a szoftverek napjainkra az üzleti működés kulcsfontosságú részévé váltak.” – mondta Chambers.
„A mobil eszközök, a felgyorsult adatfeldolgozás, a megnövekedett adattárolási igények, a szélessáv elterjedése új lehetőségeket nyitnak az egészségügyben, az oktatásban, a szórakoztatóiparban és az üzleti életben egyaránt. Ügyfeleink pedig élni kívánnak a technológiai innováció adta lehetőségekkel, anélkül, hogy az IT rendszerek kompatibilitásával kelljen foglalkozniuk.” – tette hozzá Ballmer.  
A Cisco és a Miscrosoft párbeszédet folytat az ügyfelekkel azoknak a területeknek a feltérképezésére, amelyeken a két cég közösen nyújthat hatékonyabb megoldásokat. Ezzel párhuzamosan olyan nyílt, ipari szabványok létrehozását kezdeményezik, amelyek széles körben előmozdíthatják  a termékek összeilleszthetőségét, és egyben segítik a tiszta versenyt.

A Cisco és Microsoft hét kulcsterületet (IT architektúra, biztonság, menedzsment, vezeték nélküli és mobil megoldások, egységes kommunikáció (Unified Communications), szórakoztató tartalmak, illetve kis- és középvállalatok), ezen belül tíz technológiai pontot jelölt meg, amelyen szorosra fűzik az együttműködést.

Az együttműködés mellett a két cég a jövőben továbbra is versenyezni fog számos területen, így a felvázolt összefogás célja elsősorban azoknak a felhasználóknak a segítése, amelyek a két vállalat termékeit szeretnék együttesen használni.

A beszélgetésről készült videó megtekinthető a
http://newsroom.cisco.com/dlls/index.html oldalon.

A két cég együttműködésével kapcsolatos korábbi bejelentés itt olvasható: http://www.cisco.com/global/HU/sajtoszoba/20070719.shtml

A Ciscoról

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Vass Gábor
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4622
e-mail: gavass@cisco.com