A Magyar Telekom üzleti stratégiájának szerves részévé vált az internettechnológiára és a szélessávra épülő szolgáltatások bővítése. A vállalat az IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú terabitroutert helyez üzembe, amelyek lehetővé teszik a hálózat megbízhatóságának jelentős növelését és a jövőben jelentkező kapacitásigények kiszolgálását.

Az innovatív Cisco-eszközök fordulópontot jelentenek a vállalat technológiai fejlesztésében. Az egyedülálló router- és transzporttechnológiát a Magyar Telekom elsőként alkalmazza Magyarországon. A Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP-hálózat) architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik az interneten túlmutató alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapulószolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére. Az IP NGN struktúra nyitott platformot kínál a szolgáltatások differenciálására: a videón/IPTV-n kívül integrált médiaszolgáltatások és értéknövelt szolgáltatások (pl. VoIP, interaktív játékok, a digitális tartalomhoz való hozzáférés: például fénykép-könyvtár, on-demand filmek) is elérhetővé válnak.

Mindemellett a vállalati felhasználók részéről egyre nő az igény még nagyobb rendelkezésre állást nyújtó virtuális magánhálózatok iránt (IP VPN), amelyek biztosítása csak az olyan kiesés nélküli működést garantáló - azaz működés közben frissíthető és szervizelhető - készülékekkel valósítható meg, mint a CRS-1.

A Magyar Telekom a fejlesztésnek köszönhetően elébe megy a szélessávú internet iránti növekvő igényeknek és megteremti a további sávszélesség-növelés lehetőségét, ami fontos a tavaly bevezetett IPTV-szolgáltatás széles körű elterjesztéséhez is. Az új fejlesztésnek köszönhetően az ügyfelek is érzékelhetik majd a hálózati kapacitás növekedését és a hálózati rendelkezésre állás jelentős javulását.

A szélessávú hozzáférések gyors elterjesztése a Magyar Telekom kiemelt stratégiai célja. Olyan cél, amelyben a Magyar Telekom Csoport üzleti érdekei és Magyarország nemzeti érdekei egybeesnek.

Folyamatosan nő országszerte a szélessávra előfizetők száma. 2006-ban a vállalatnak jelentősen nőtt a szélessávú-ügyfél bázisa. 2007-ben is prioritást élvez a szélessávú internet-hozzáférés gyors biztosítása és országos elterjesztése. 2007. március végén a Magyar Telekom szélessávú csatlakozásainak száma már meghaladta a 628 ezret. A cég 2006-ban elindította a kereskedelmi IPTV- szolgáltatását, 2007 márciusában bevezette a telefonszolgáltatás nélküli ADSL-t. A már működő Klip szolgáltatás interneten keresztül ingyenes telefonálást biztosít az ügyfeleknek egy másik Klip-használóval - percdíj, havidíj, kapcsolási díj nélkül, így csak az internetezés szokásos költségeit kell állnia. Ha nem másik Klip felhasználót, hanem egyéb hálózatban levő ügyfelet hív a Klip-használó, akkor a hívásért minimális percdíjat számít fel a cég, de kapcsolási díj és havidíj ekkor sincs. A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan 2007-ben is díjmentesen növelte meg az ADSL- szolgáltatás sebességét.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: "A szélessávú összeköttetések és az internethasználat tömegessé válásával, az infokommunikációs szolgáltatásokon túl, a Magyar Telekom erősíti pozícióját az audiovizuális szolgáltatások piacán. Már ma is elérhető több olyan korszerű, jövőbe mutató szolgáltatás, amit elsőként a Magyar Telekom vezetett be Magyarországon. Néhány kézzelfogható eredmény a legutóbbi hónapokból: a szélessávú csatlakozások növelése mellett erősítjük pozícióinkat mind a vezetékes, mind a mobil multimédia- és tartalomszolgáltatásban - e téren az iWiW, az IPTV (T-Home TV), a videotelefonra és tévézésre is alkalmas 3. generációs mobil, továbbá a mobilinternet (web’n’walk) a legizgalmasabb ajánlatunk. A T-Home TV termékünk forradalmian új digitális minőségű tévézést biztosít. A média területe eddig sem állt távol tőlünk, hiszen az internet ma már az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna a világon. Ezt bővítjük ki most a televíziózással."

„A szélessávú internet terén Magyarország vezető pozícióban van a régióban, a szélessávú internet- kapcsolatok száma immár meghaladta az 1 milliót, így nem véletlen, hogy elsőként Magyarországon valósulhatott meg ilyen fejlesztés” - nyilatkozta Kaan Terzioglu, a Cisco alelnöke és közép-kelet-európai regionális igazgatója. „A Magyar Telekommal való együttműködés és az új generációs IP- hálózat kiépítése reményeim szerint példa értékű lehet a környező országok számára is, ahol a jövőben hasonló fejlesztésekre kerülhet sor” - tette hozzá.

A CRS-1

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer - amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre - a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé. A technológia átviteli sebességét jellemzi, hogy például az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével, vagy akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.

A CRS-1 technológiáról

A CRS-1-es routerek Cisco Silicon Packet processzorra épülő innovatív rendszer-architektúrával rendelkeznek, ami biztosítja a jövőbeni teljesítményigény kiszolgálását. Minden főbb komponens redundánsan működik a rendszerben. Az eszközök a Cisco új fejlesztésű IOS-XR szoftverével üzemelnek, amely teljesen moduláris felépítésével a magas rendelkezésre állás alapkövének tekinthető. A terarouter által támogatott portok sebessége a 155 Mbps-os OC3 interfésztől a már említett 40 Gbps interfészig terjed, külön érdekesség a hangolható DWDM portok támogatása a 10 GE és a 40 Gbps-os POS-kártyákon. A Magyar Telekom számára lehetőség nyílik a CRS-1 berendezésben elsőként kifejlesztett 40 Gbps-os sebességű interfész tesztelésére és alkalmazására. További érdekessége a megoldásnak, hogy a 40 Gbps-os interfésznek van hangolható DWDM-alapú változata is, amely teljesen egyedülálló műszaki megoldásnak számít az egész iparágban.

A Cisco-ról

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Vass Gábor
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4622
e-mail: gavass@cisco.com