Több mint 400 IP telefon és a Cisco Unified CallManager hívásvezérlő segíti a vállalat munkáját

A Richter Gedeon Nyrt. a Cisco IP telefonrendszerét és hívásvezérlő megoldását vezette be az újonnan épített és közel 500 főt befogadó K+F épületében. A T-Systems kivitelezésében készült rendszer funkciói a kutatási központ és irodakomplexum teljes kommunikációs igényeit kielégítik, beleértve a hang- és adatátvitelt, illetve a szintén az összes felhasználó számára elérhető videó-telefonálást. A Richter egyik fontos elvárása az új rendszerrel szemben az volt, hogy a költségei összemérhetők legyenek a hagyományos rendszer bővítésével járó kiadásokkal.

A humán gyógyszerek, hatóanyagok és intermedierek kutatás-fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Richter Gedeon 2003-ban hároméves rekonstrukciós programot indított, amelynek keretében a legmagasabb műszaki és minőségi követelményeket kielégítő kémiai-analitikai kutatási központ és a csatlakozó irodakomplexum készült el. Ennek részeként került sor az informatikai fejlesztésre is, amelynek bevezetését a cég folyamatos bővülése - ezen belül egy új épület megnyitása és az alkalmazottak növekvő száma -, illetve a modern és hatékony telefonos szolgáltatások iránti igény tette szükségessé.

A rendszerrel kapcsolatos biztonsági, bővíthetőségi, rendelkezésre állási és a funkcionalitással kapcsolatos elvárásokon túl a Richter a korábban fennálló egy-beszállítós modellt több-beszállítós, versenyalapokra helyezett modellre akarta váltani. A Cisco field-proofed megoldása több gyártóval szemben is nyert, mivel a javasolt rendszer ár/érték/szolgáltatás szempontjából a legkedvezőbb volt. A Cisco homogén rendszere nagyobb üzembiztonságot nyújt, emellett a Cisco Unified kommunikációs megoldása magas szinten integrálható a Richter IT rendszereivel.

A Richter az új IP telefónia rendszerrel szemben - az alapvető funkcióin és szolgáltatásain kívül - számos egyéb elvárást is támasztott. Egyrészt együtt kell működnie a cég többi épületében megmaradó hagyományos telefonrendszerrel és a meglévő telephelyi LAN infrastruktúrával, másrészt meg kellett felelnie a cég tevékenységéből adódó szigorú biztonsági követelményeknek. A bevezetésről hozott döntésben jelentősen közrejátszott az is, hogy a Cisco CallManager telepítésével az egész telephelyre kiterjedő, rugalmasan bővíthető rendszer alapjai is létrejöttek. A költségek terén a Richter azt tűzte ki célul, hogy az új rendszer költségei összemérhetők legyenek a hagyományos rendszer bővítésének költségeivel. További elvárás volt a projekt kivitelezésénél az épület építészeti kialakításához való szoros illeszkedés, a költözés tervezett időpontjához történő alkalmazkodás, illetve a felhasználók és az üzemeltetők betanítása.

A T-Systems - az immár szintén e márkához tartozó - KFKI-LNX-et választotta alvállalkozói partnerének. A cég szakembereik a hagyományos telefonrendszer mellett párhuzamosan működő IP alapú telefonrendszert építettek ki, amelyben 410 darab Cisco IP telefont, 34 darab Cisco Catalyst LAN swith-et illetve a Cisco Unified CallManager hívásvezérlő 5.1-es változata került beépítésre. Mindez kiegészül egy ActiveDirectory integrációval, amely felhasználók automatikus adminisztrációját teszi lehetővé. Az új rendszer bevezetése leállás nélkül, munkaidőn túli és hétvégi munkavégzéssel, a felhasználók számára teljesen zökkenőmentesen zajlott.

„A Richter Gedeon zrt. életében az új K+F központ létesítésével jött el az a fordulópont, mikor a korábbi telefonrendszerünk bővítése helyett az IP-telefónia bevezetésére szántuk el magunkat. Technológiából Cisco-t, kivitelezőnek pedig a T-Systems-t választottuk. Egyiket sem bántuk meg: a funkcionális és használati elvárásaink maradéktalanul teljesültek, az új technológia pedig a zökkenőmentes bevezetés után még hosszú ideig jövőbiztos megoldást nyújt vállalatunk számára.” - hangsúlyozta Szűcs Vince, a Richter Gedeon Rt IT igazgatója.

A Cisco-ról

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Vass Gábor
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4622
e-mail: gavass@cisco.com