Az új fejlesztések a teljes hálózat integrált, együttműködő és adaptív biztonságát erősítik a hatékonyabb és intelligensebb védelem érdekében

A Cisco jelentős új fejlesztéseket jelentett be, amelyek a biztonsági termékportfoliójában levő termékek és szolgáltatások közötti együttműködést tökéletesítve egyszerűbbé teszik a szervezetek számára a biztonsági fenyegetések ellenőrzését és leküzdését, és egyúttal a távoli felhasználókkal történő bizalmas kommunikáció kezelését és védelmét is egyszerűsítik.

Az együttes fejlesztések a Cisco behatolás-megelőző rendszer (IPS), a Cisco Security Agent (CSA), a Cisco Security Mitigation Analysis and Response System (CS-MARS), a Cisco Security Manager (CSM) és a Cisco Secure Sockets Layer virtuális magánhálózat (SSL VPN) megoldásokat érintik. Ezek alkotják a Cisco önvédő hálózatának (Self-Defending Network, SDN) legújabb, teljes körű keretrendszerét, amely integrált, együttműködést és adaptív biztonsági megoldást kínál a szervezeteknek méretüktől függetlenül.

„A biztonsági fenyegetések - azok nyereség iránti indítéka és az üzletmenetre gyakorolt káros hatása miatt - egyre nagyobb veszélyt jelentenek, amely miatt az együttműködésen alapuló védekezés és a bizalmas tartalmú kommunikáció védelme már nem pusztán informatikai, hanem szigorú üzleti követelmény” - hangsúlyozta Hirsch Gábor, a Cisco Magyarország hálózatbiztonságért felelős üzletfejlesztési vezetője

Együttműködésen alapuló fenyegetésellenőrzés: az egész hálózat biztonságossá tétele

A Cisco továbbfejlesztett biztonsági termékportfoliója a Cisco IPS 6.0, a CSA 5.2, a CS-MARS 4.3 és a CSM 3.1 termékeket tartalmazza - négy olyan terméket, amelyek együttesen a láthatóságot, hálózatszintű védelmet, egyszerűsített biztonsági házirend-kezelést és dinamikus veszélyelhárítást koordinálva segítik az üzletmenet-folytonosság fenntartását. Az új változatok megjelentetésével a Cisco a koordinált védelem mellé tette le a voksát, hiszen megoldásai túllépnek az e termékkategóriára jellemző különálló (standalone) jellegen, és élő kapcsolatot teremtenek a hálózat és annak végpontjai között. Ez minden potenciális belépési pont koordinált védelmét biztosítja.

Például az IPS 6.0 és a CSA 5.2 közötti információ-megosztás minimalizálja a téves azonosításokat, és segít a fenyegetéseket még azok elterjedése előtt blokkolni. Az IPS 6.0 adaptív „day zero” anomália-észleléssel és viselkedésvizsgálattal is rendelkezik, amely gyanús hálózati forgalomminták után kutatva azonosítja a férgeket és az egyéb káros hálózati tevékenységeket. A más gyártóktól származó szkenerekkel együttműködve tökéletesíti a védelmi lépések megtételéhez használt fenyegetettség-elemzést. A további adaptív funkciók közé tartozik a kockázatminősítés dinamikus beállítása és az adott operációs rendszernek megfelelő automatizált esemény- és műveletszűrő alkalmazása.

A továbbfejlesztett biztonsági együttműködés a szolgáltatásminőség (QoS) és a vezeték nélküli vezérlők magasabb szintjét kínálja a CSA 5.2 megoldásban. A CSA 5.2 például biztonsági házirend működtetését teszi lehetővé az olyan mobil végpontokon, mint például a laptopok, hogy azok biztonságos csatlakozásokat követeljenek meg az irodán kívüli helyszíneken is. Ezek az új biztonsági házirendek együttesen segítik a vállalatoknak az egyre mobilabbá váló munkaerejük és az általuk használt tartalmak védelmét.

Az IPS 6.0 és a CSA 5.2 közötti szoros együttműködés révén a hálózati szintű fenyegetések a CS-MARS rendszerhez kerülnek, amely egyetlen alkalmazásban gyűjti az információkat. Kifinomult hálózati viselkedésvizsgálatot tart, és - a fenyegetés jellegének megismerése után - a CSM 3.1 megoldással együttműködve a teljes vállalaton belül végrehajtja a biztonsági házirendek szükséges módosításait.

Az egymással kommunikáló és a védelmet koordináló rendszereknek és eszközöknek köszönhetően ügyfeleink hálózatszintű fenyegetettség-vizsgálatot kapnak. A rendszer lehetővé teszi számukra, hogy azonosítsák a különböző fenyegetéseket - a házirend megszegését, sebezhetőségeket, exploitokat és szabálytalan viselkedéseket -, és egyszerűsítsék a fenyegetésellenőrző rendszerük kezelését. Az együttműködéses információszerzés egyszerűsített és költséghatékony ellenőrzést biztosít, amely adaptív választ ad a valós idejű fenyegetésekre.

SSL VPN fejlesztések a Cisco ASA termékcsaládonban a távoli hozzáférés-biztonság erősítése érdekében

A Cisco az együttműködésen alapuló fenyegetésellenőrzés tökéletesítésén túlmenően az SSL VPN fejlesztések új hullámát jelentette be az Adaptive Security Appliance (ASA) termékcsaládot működtető szoftverekhez, amelyek integrált tűzfalat, IPS-t, kártékony programok elleni védelmet és VPN funkcionalitást kínálnak. A legfrissebb ASA 8.0 magasra helyezi a mércét az SSL VPN megoldások előtt, hiszen olyan funkciókkal teszi teljessé a Cisco bizonyított IPsec megoldásait, amelyek még akkor is csökkentik az informatikai termékek teljes élettartamköltségeit (TCO), ha a vállalatok egyre jobban terjeszkednek, felhasználóik pedig egyre mobilabbá és távolibbá válnak. Az ASA SSL VPN frissítései a következőket tartalmazzák:

  1. Kliens nélküli VPN, továbbfejlesztett kezelőfelülettel, személyre szabott könyvjelzőkkel, RSS folyammal és lokalizációs támogatással.
  2. A Cisco következő generációs „AnyConnect” VPN kliense, szélesebb körű operációs rendszer támogatással a Microsoft Vista és Windows, MAC OS X és Linux rendszerekhez.
  3. A Cisco AnyConnect Mobile VPN kliens támogatja a Windows Mobile 5.0 Pocket PC Edition operációs rendszert.
  4. Optimalizált hálózati hozzáférés az IP-hangátvitel (VoIP) és egyéb sebességre érzékeny forgalmakhoz.
  5. „Intelligens alagutak” (smart tunnel) létrehozása, amelyek a házirendvezérelt alkalmazásoknak rendszergazdai jogosultságok nélkül biztosítanak különleges hozzáférést.
  6. A beágyazott tanúsítvány szerver (Certificate Authority - CA) és a további felhasználói azonosítási lehetőségek egyszerűbbé teszik a hitelesítést.
  7. A megfelelő VPN jogosultságok automatikus kiosztásával a Windows Active Directory címtárban szereplő felhasználó lista VPN hozzáféréshez való közvetlen leképezése leegyszerűsíti az informatikai biztonságkezelést.
  8. Az állapotértékelési bővítmények hatékonyabban módosítják a felhasználók VPN jogosultságait.
  9. Intuitív kezelés az ASA Adaptive Security Device Manager és CSM 3.1 megoldásain keresztül.

„A Capgemini a Cisco SSL VPN megoldásával teljes tudását és minden ismeretét elérhetővé teszi az összes alkalmazottjának, valamint több ezer tanácsadójának biztosítja a küldetéskritikus alkalmazásainkhoz való biztonságos hozzáférést” - mondta Alex Zuiderwijk, a Capgemini Netherlands hálózati és biztonsági vezetője. „Még az olyan, ügyfél által kezelt PC-ken is, ahol a hozzáférési jogosultságok korlátozottak, testreszabott és biztonságos hozzáférést nyújthatunk tanácsadóinknak a nélkülözhetetlen hálózati erőforrásokhoz.”

A Lifecycle Security Services fejlesztései teljesebbé teszik a fenyegetésellenőrzési műveleteket

A Cisco Lifecycle Services, azaz a teljes életciklust átfogó szolgáltatások a lehető legtöbbet hozzák ki ezekből az együttműködéses fejlesztésekből azáltal, hogy segítenek az ügyfeleknek hatékonyabban használni a megoldásokat. A Cisco bővítette a Security Services portfolióját, amely új Security Center portált, a Cisco Security IntelliShield Alert Manager Service és a Cisco IPS Signature Management Service megoldásokat is tartalmazza.

A Security Center portál központi információforrást nyújt az aktuális biztonsági tevékenységről, és irányítja a Cisco termékeket és szolgáltatásokat a fenyegetettség csökkentésében. A Cisco IPS Signature előfizetések hozzáférést biztosítanak a Cisco Security IntelliShield Alert Manager adatbázisához, amely széles körű információt kínálnak az IPS eseményekről. Ez a fejlesztés a rövidesen megjelenő azon funkcióval együttesen, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy az IPS leírásokat az IntelliShield riasztási információkkal összevessék, segít meggyorsítani a potenciális támadásokkal szembeni ellenlépéseket. A Cisco IPS Signature Management Service megoldás ezen túlmenően a signiture frissítések azonnali alkalmazásával és hangolásával egyszerűbbé teszi az IPS eszközök mindennapi műveleteit.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Hirsch Gábor
Cisco Magyarország, üzletfejlesztési vezető
Telefon: (36) 1 225 4683
e-mail: gahirsch@cisco.com