A Cisco és a WebEx bejelentette, hogy a Cisco felvásárolja a WebExet, az on-demand (igény szerinti) együttműködésen alapuló alkalmazások piacvezető vállalatát.

A megállapodás értelmében a Cisco nyilvános vételi ajánlatot tesz a WebEx forgalomban levő részvényeire részvényenként 57 dolláros áron, és átvállalja a még le nem hívott részvényjuttatásokból keletkező kötelezettségeket. Mindez együttesen mintegy 3,2 milliárd dolláros - a WebEx készpénzállományának figyelembevételével pedig nettó 2,9 milliárd dolláros -vételi árat jelent. A WebEx felvásárlása várhatóan a 2007-es pénzügyi év negyedik negyedévében zárul le, és a Cisco számítása szerint a tranzakció semleges hatással lesz a 2008-as pénzügyi év nem GAAP szerinti jövedelmére.

A WebEx portfoliója olyan technológiákat és szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy valós idejű és aszinkron konferenciákat tartsanak az interneten, illetve megosszák web- alapú dokumentumaikat és munkatereiket. A céges webkonferencia megoldások révén kis és nagyobb szervezeteknél egyaránt javítható az alkalmazottak együttműködése, teljesítménye és hatékonysága. A WebEx sikerének kulcsa az előfizetéses szolgáltatásokra épülő stratégia volt, és a Cisco a jövőben is tervezi ennek az üzleti modellnek a megtartását.

„Az együttműködésen alapuló munkavégzés növekvő fontossága miatt a vállalatok olyan tartalmas kommunikációs eszközöket keresnek, amelyek elősegítik a minél hatékonyabb munkavégzést.” -mondta Charles H. Giancarlo, a Cisco fejlesztési igazgatója. „A Cisco és a WebEx együttesen olyan vonzó megoldásokkal fog előállni, amelyek felgyorsítják az üzleti kommunikáció e hullámát.” - tette hozzá. „A Cisco véleménye szerint a hálózat mint platform és a WebEx technológiája és szolgáltatásportfoliója erősíteni fogja a Cisco vezető pozícióját az egységes kommunikáció és közös munkavégzésen alapuló alkalmazások piacán, miközben az új és egyedülálló üzleti modellnek köszönhetően a Cisco fokozhatja jelenlétét a gyorsan növekvő KKV szegmensben.” -folytatta Giancarlo.

A tranzakció lezárását követően a WebEx a Cisco fejlesztési osztályának részévé válik úgy, hogy közben megőrzi egyedülálló üzleti modelljét.

A WebExről

A WebExet 1995-ben alapították, a nyilvános részvénykibocsátást (IPO) 2000 júliusában tartották. A vállalat közel 2200 alkalmazottat foglalkoztat. A 2006. december 31-én zárult pénzügyi évben a WebEx 380 millió dollár bevételt ért el.

2,2 millió regisztrált felhasználójával a WebEx (NASDAQ: WEBX) világszinten piacvezető az Internetes közös munkát támogató, on-demand alkalmazások területén. Ezek az alkalmazások az intenzív kapcsolatot igénylő üzleti folyamatokat, például az értékesítést és a képzéseket mozdítják előre. On-demand szolgáltatóként a WebEx a belső és a külső közös munkavégzés elősegítésére egyaránt képes. A WebEx alkalmazások támogatják a többhelyszínes videokonferenciákat, a webkonferenciákat és az alkalmazások távoli vezérlését. A WebEx székhelye a Kalifornia állambeli Santa Clarában található, a vállalat Európában, Ázsiában és Ausztráliában rendelkezik regionális központokkal. www.WebEx.com

A Cisco-ról

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Vass Gábor
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4622
e-mail: gavass@cisco.com