A dél-dunántúli régióban 15 fővel induló projekt mintát teremthet a program országos kiterjesztéséhez

Újszerű programot indított útjára a Cisco a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal és a Pécsi Regionális Képző Központtal együttműködve. A női álláskeresők elhelyezkedési esélyét növelő kezdeményezésre a Magyarországot, Szerbiát és Törökországot érintő F_email projekt keretében kerül sor, amelyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából jelentett be a cég - számos további, hasonló célt szolgáló nemzetközi projekttel párhuzamosan.

Az F_email projekt célja, hogy képzett női informatikai szakemberbázist hozzon létre, átfogó segítséget nyújtva nem csupán a jó elhelyezkedési lehetőséget nyújtó szakma elsajátításával, hanem a munkakereséshez szükséges egyéb képességek oktatásával, és- a helyi munkaerőpiacot ismerő szervezetek révén - az elhelyezkedésben való közvetlen segítségnyújtással. A képzés tananyagának részét képezik az interperszonális készségek, mint például az álláskeresés és a kommunikáció, valamint a konkrét szakmai ismeretek, így az alapszintű számítógépes készségek és az informatikai hálózatüzemeltetés is.

A F_email projektben résztvevő magyarországi nők az Országos Képzési Jegyzékben is szereplő „Informatikai hálózatirendszer-telepítő” (nemzetközi nevén CCNA) képesítéshez juthatnak. A projekt részeként a Cisco segítségével létrehoznak egy olyan webes fórumot is, ahol a projektben résztvevő, különböző országokban élő nők kapcsolatban léphetnek egymással és segíthetik egymás szakmai munkáját.

A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ első lépésben a képzésben résztvevők kiválasztásában segít, így a Pécsi Regionális Képző Központban 15 fővel induló első csoport már idén tavasszal megkezdheti tanulmányait. A Cisco Hálózati Akadémia program tananyagára épülő képzés a kiegészítő ismeretekkel együtt olyan tudás birtokába juttatja a résztvevőket, amellyel jó eséllyel szerezhetnek munkahelyet az informatika terén. Az álláskeresést és az elhelyezkedést segítő képzési modulok, valamint az ehhez kapcsolódó nemzetközi ’Képzők képzése program’ megvalósítását a Human Resource Management Kft. vállalta a projektben.

Az együttműködés célja, hogy mintát teremtsen hasonló programok indításához az ország más régióiban is, elérhetővé téve a képzést a munkaerőpiacról kiszorult magyar nők számára.

"A Dél-dunántúli régióban a regisztrált álláskeresők száma ötvenezer fő, amelynek csaknem fele nő. Ez a nemzetközi projekt esélyt nyújthat az álláskereső nők számára a szakképzettség megszerzésére az informatikai szektorban, és eredményessé teheti őket az álláskeresésben is." -nyilatkozta Kékes Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese.

"Intézményünk képzésein évente átlagosan 2-3000 nő szerez szakképesítést” hangsúlyozta a projekt kapcsán Dr. Fodor Imréné, a Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója. „Képzéseink szervezése során működésünk 14 évében azt tapasztaltuk, hogy a nők számára ajánlható szakirányok palettája jóval szűkebb, mint a férfiaknak ajánlható képzések. Ők tehát - bár szakmához jutásukat eddig is prioritásként kezeltük - ebből a szempontból hátrányosabb helyzetben vannak férfi társaiknál. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az Európai Unió Esélyegyenlőségének Évében 2007-ben olyan programhoz csatlakozhatunk, amelynek keretében munkaerőpiaci szempontból perspektivikus, innovatív szakmát adhatunk a programban részvevő nők számára, és ezt három országban egyenértékű elvek mentén biztosíthatjuk." - tette hozzá.

A Cisco a Nemzetközi Nőnap támogatójaként nem csak Magyarországon és a közép- kelet európai régióban, hanem világszerte több helyen részt vállal a női esélyegyenlőségének előmozdításában. A Cisco Linksys a Dubai Women’s College-ban indítja el a „Digitális otthon és kisvállalati projektjét”, amelynek célja, hogy a hallgatók alaposabban megismerjék a technológiát, illetve, hogy Dubai első számú női főiskoláján ösztönözze a vállalkozói tevékenységet. Az afrikai kontinensen az UNIFEM és a Cisco Hálózati Akadémia közös programjának részeként Zimbabwéban és Zambiában informatikai alapismereteket nyújtó akadémiákat hoznak létre. A zimbabwei projekt keretében egy kizárólag nőket oktató egyetemet és tanárképző főiskolát indítanak, míg Zambiában egy tanárképző főiskolát és egy női gimnáziumot hoznak létre.

E projektek mindegyikének közös vonása a Cisco Hálózati Akadémia Program, amely világszerte segít az informatikai hálózati ismeretek oktatásában, és amely 2007 októberében ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Cisco egy új weblapot is indított, amelyen a cégen belül folyamatosan zajló, a nők helyzetének javítását célzó erőfeszítéseket mutatja be.

Csúcstechnológiai cégként a Cisco szeretné elérni, hogy a nők nagyobb arányban vehessenek részt a technológiai iparban. A Cisco berkein belül célirányos programok és erőforrások állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a nők vezetőkként és felsővezetőkként is fejleszthessék képességeiket. A cég Gender Diversity Council nevű tanácsának a feladata az, hogy megtalálja és megszüntesse a nők fokozott szerepvállalását gátló akadályokat, így például a női példaképek és mentorok alacsony számát. A tanács a vállalat egészét tekintve figyelemmel kíséri a munkaerő-felvételt, a szakmai fejlődést és előremenetelt, a munkatársak megtartását, illetve a kulturális kezdeményezéseket.

A Cisco Hálózati Akadémia Programról

Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémia Program a Cisco és különféle oktatási, üzleti, kormányzati és társadalmi szervezetek között létrejött nemzetközi partneri együttműködés, melynek célja az informatikai szakemberek új generációjának kinevelése. Az oktatási program e-learning modellje a webes, illetve az oktató által tartott tanfolyamokat a gyakorlati tapasztalatokat nyújtó laborfoglalkozásokkal egyesítve tanítja meg a hallgatókat a számítógépes hálózatok tervezésének, kiépítésének és karbantartásának rejtelmeire. Nemzetközi szinten, a több mint 165 országban működő mintegy 10 ezer akadémián eddig 2 milliónál is több diák végzett.

A Cisco Hálózati Akadémia Program fennállásának tizedik évfordulóját a 2007-es év folyamán számos rendezvénnyel és eseménnyel ünnepli.

A Cisco-ról

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com