A las vegasi Consumer Eletronic Show-n a Linksys bejelentette a HomePlug AV hálózatépítő termékeinek megjelenését, amely révén a felhasználók az otthoni elektromos hálózatot használhatják informatikai hálózatuk kialakításához. A HomePlug PowerLine Alliance következő generációs szabványain alapuló Linksys PowerLine AV Ethernet Kit (PLK200) két olyan PowerLine AV Ethernet Adapter (PLE200) egységet tartalmaz, amelyekkel az elektromos vezetékeken keresztül akár 100 Mbit/s-ot* is elérő átbocsátási teljesítmény mellett köthetők össze a számítógépek, hálózati szórakoztatóelektronikai eszközök és perifériák.

A Powerline AV Ethernet készlethez két Powerline AV Ethernet adapter és két Ethernet-kábel tartozik. Az egyik adaptert a mellékelt Ethernet-kábellel csatlakoztatni kell a vezetékes vagy vezeték nélküli router LAN portjához, majd a fali csatlakozó aljzatba, ezzel jel továbbítható az elektromos hálózaton. Ezt követően a másik Powerline AV Ethernet adaptert az Ethernet-kábellel a számítógéphez vagy más hálózati eszközhöz lehet csatlakoztatni, majd bedugni a konnektorba. Az elektromos hálózaton keresztül kommunikáló két adapterre a szélessávú összeköttetés létrehozáshoz és a hálózatra csatlakozó eszközök hozzáférésének megosztásához van szükség. A PowerLine AV Ethernet adapterrel felszerelt hálózaton maximálisan 16 számítógép vagy egyéb eszköz csatlakozhat az internethez vagy egymáshoz.

A Linksys PowerLine AV megoldása messzemenően biztonságos és megbízható eszköz az adatok és nagyfelbontású tartalmak házon belüli átviteléhez. Az új termékek a HomePlug AV szabványt követő kialakításuknak köszönhetően jól tűrik a villamos eszközök és halogénlámpák keltette elektromos zajt, míg a beépített titkosítási technikák tökéletesen biztonságos hálózati kapcsolatot kínálnak, csökkentve annak kockázatát, hogy az ugyanazt a villamos hálózatot használó szomszédok hozzáférjenek az érzékeny adatokhoz vagy az internetkapcsolathoz.

Hálózati nyomtatás -szerver nélkül

A las vegasi rendezvényen mutatta be a Linksys a többfunkciós nyomtatókat támogató Linksys Wireless-G Printserver Works nyomtatószervert, amely az otthoni és kis irodai hálózatok jobb kihasználását teszi lehetővé. A WPSM54G nyomtatószerverrel és az általa támogatott többfunkciós nyomtatóval bárki nyomtathat, scannelhet és fénymásolhat a vezeték nélküli hálózaton anélkül, hogy mindehhez egy külön erre a célra folyamatosan bekapcsolt számítógépre lenne szükség.

A WPSM54G segítségével az egyéni és kis irodai felhasználók bármelyik hálózathoz csatlakozó PC-ről könnyen elérhetik az egyszerű nyomtatót, vagy akár faxolásra, beolvasásra és fénymásolásra alkalmas többfunkciós eszközeiket is. A WPSM54G önműködően kezeli a várakozó nyomtatási feladatok sorba állítását és lefuttatását, feleslegessé téve az eszköz manuális csatlakoztatását.

A WPSM54G kompatibilis a HP, Lexmark, Canon, Epson a Dell és egyéb vezető gyártók számos többfunkciós eszközével, ezen felül számos gyártó hagyományos nyomtatóit is támogatja. A kompatibilis eszközök teljes jegyzéke http//www.linksys.com/supportedprinters címen található. Ennek a honlapnak a frissítésére negyedévenként kerül sor, amikor a fenti lista kiegészül az új termékekkel.

Hálózati adattárolás -belépő szinten

A Linksys új, Network Storage System with 2 Bays (NAS200) elnevezésű belépő szintű hálózati tárolómegoldásával a felhasználók hálózataikon keresztül oszthatják meg, hasznosíthatják és biztonságosan tárolhatják fájljaikat. A megoldáshoz két 3,5 hüvelykes SATA meghajtórekesz, további tárolók csatlakoztatásához pedig két USB-bővítőhely áll rendelkezésre. A webes kezelőprogram leegyszerűsíti a NAS200 konfigurálását, a fontos fájlok azonnali biztonsági mentése pedig egyetlen gombnyomásra működik.

A digitális fényképek, zeneszámok és videók egyre nagyobb tárolókapacitást igényelnek. A Linksys NAS200 megoldásával a felhasználók igényeiknek megfelelő kapacitású merevlemezt választhatnak az olyan pótolhatatlan személyes anyagaik, mint például a digitális fényképek egyszerű biztonsági mentéséhez.

A NAS200 a csúcstechnikát képviselő hálózati adattároló eszközhöz méltóan nem igényel PC-n futtatott segédprogramot. Mindössze egy vagy több merevlemezt kell telepíteni a hálózati tároló rendszeren, majd egy router, illetve switch Ethernet-portjához kell csatlakoztatni azokat. A hálózatra csatlakozó tárolórendszert webböngészőn vagy FTP-szerveren keresztül hálózaton belülről, vagy az internetről is el lehet érni.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, PR Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com