A T-Online a közép-kelet európai régióban elsőként alkalmazza a Cisco CRS-1 útválasztóját a Dataplexben. A 640 Gbps összteljesítményű router kiemelkedő adattovábbítási képességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online tartalomszolgáltatásaihoz és a szerverelhelyezési szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleknek.

A T-Online 2002-ben hozta létre Adatpark néven internetes szerver központját, majd ezt 2006 elején bővítette a Dataplex komplexumban kialakított gépteremmel. Az adatközpontok szolgáltatásait több száz hoszting, több százezer internetező és több millió online tartalom fogyasztó ügyfél veszi igénybe. Az adatközpontok infrastruktúrája a Cisco hálózati eszközeire épül, ezek az eszközök biztosítják a szeptember elején T-Home néven próbaüzemben elindított IP alapú interaktív műsorelosztó szolgáltatás (IPTV) alapját is. A T-Online géptermeinek kimenő adatforgalma meghaladja az 50 terabyte/nap-ot.

“Az Adatpark indulása óta eltelt négy év, ezalatt a szolgáltatási portfóliónk és az internet gerinchálózatok felé kimenő forgalmunk is folyamatosan nőtt” - mondta Tüdős András, a T-Online Magyarország informatikai igazgatója. „A Dataplex tavaly év végi megvásárlását követően a két adatközpont hatékony kihasználása és a megfelelő katasztrófatűrő rendszer kialakítása miatt elengedhetetlenné vált a hálózat áttervezése és továbbfejlesztése a hosszabb távon várható igényekre is felkészülve” - tette hozzá.

A T-Online választása a Cisco CRS-1 nyolc bővítőhellyel rendelkező változatára esett, amelynek teljes kapcsolási kapacitása 640 Gbps. A CRS-1 innovatív rendszer architektúrája, amely a Cisco Silicon Packet Processor-ra, a világ első programozható 40 Gbps-os ASIC áramkörére épül, és a Cisco szolgáltatás-szétválasztó rendszerével olyan adattovábbítási sebességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online Magyarország számára, amely a konszolidált szerverpark üzemeltetése miatt követelmény.

A Cisco CRS-1 eszközben az IOS operációs rendszer új generációja, az IOS XR fut, amely egyedülálló módon elosztott architektúrával rendelkezik, és ezáltal magas rendelkezésre állást, azaz megszakítás nélküli működést biztosít. A T-Online Magyarországnál alkalmazott eszköz 10Gigabit Ethernet (10GE) portokkal rendelkezik, bővítőhelyenként 4 darab 10GE port teljes sávszélessége kihasználható, míg további 4 port a tartalék kapcsolatokat szolgálja.

Ez a kapacitás lehetővé teszi, hogy a T-Online-nál üzemben lévő szerverek IP forgalmát több helyszín felé is nagy sebességgel, hatékony módon lehessen továbbítani.

A Cisco CRS-1 routerről

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer - amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre - a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé.

Néhány szemléletes példa a szuper-router teljesítményére, azaz mit jelent a 92 terabites sávszélesség?

  • az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével.
  • Egyszerre akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.
  • A hálózaton keresztüli on-demnad videolejátszással egyszerre 15 millióan élvezhetik a 6 Mbit/s sebességű, kitűnő minőségű videoprogramokat.
  • Egyszerre megközelítőleg 12 415 felhasználó töltheti le ugyanazt a 4,7GB-os filmet, és ez mindössze 1 másodpercet vesz igénybe.
  • VoIP-rendszereken a Föld teljes lakossága (6,4 milliárd fő) folytathat egyszerre telefonbeszélgetést.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com