Az új biztonsági architektúrával a két cég ügyfelei és partnerei együttműködésre kész állapotban telepíthetik a Cisco Network Admission Control és a Microsoft Network Access Protection programot

A Cisco és a Microsoft a bostoni Security Standard biztonsági konferencián (http://www.thesecuritystandard.net) bemutatta, hogy miként működik együtt a Cisco Network Admission Control (hálózati hozzáférés-szabályozása, NAC) és a Microsoft® Network Access Protection (hálózati hozzáférés-védelem, NAP) megoldása.

A Cisco hálózati hozzáférés-szabályozási megoldása olyan rendszerszintű biztonsági megoldást kínál, amely a munkaállomásokat -közvetlen vagy vezeték nélküli kapcsolódás esetén egyaránt -leellenőrzi a helyi hálózathoz való csatlakozás előtt, hogy a munkaállomás rendszere megfelel-e a vállalat központi előírásainak (rendelkezik-e biztonsági tanúsítványokkal, a vírusvédelmi szoftver és/vagy az operációs rendszer hibajavításai telepítve vannak-e, stb). A rendszer a kiértékelésnek megfelelően vagy engedélyezi a kapcsolatot, vagy karantén zónába irányítja a munkaállomást mindaddig, amíg meg nem felel a központi szabályoknak. A hálózati hozzáférés központi szabályozásával és az iparág más, vezető gyártóival történő együttműködéssel a NAC automatikusan megakadályozza, hogy a vírusok bejussanak a vállalati/intézményi hálózatba.

A NAP (Network Access Protection - Hálózati Elérés-Védelem) a Windows operációs rendszer része, olyan kliens oldali biztonsági megoldás, amely a Microsoft - rendszeres - saját biztonsági frissítések ellenőrzése mellett, más gyártók védelmi eszközeiből származó infomációik alapján engedélyezi vagy tiltja az adott számítógép, illetve felhasználó csatlakozását a vállalati rendszerekhez és adatokhoz.

"A Cisco Magyarország elkötelezett a hatékony hálózatbiztonsági megoldások széles körű elterjesztése mellett, ezen belül is az iparági kezdeményezések egyik vezetője. Örömünkre szolgál, hogy egy újabb területen tudunk együttműködni a Microsoft-tal, hiszen a hálózati hozzáférés-védelem az egyik fő stratégiai technológiánk." -mondta Hirsch Gábor, a Cisco Systems Magyarország hálózatbiztonságért felelős üzletfejlesztési menedzsere. Szabó Gábor, a Microsoft Magyarország hálózatbiztonsági megoldásokért felelős termékmenedzsere elmondta: „A most bejelentett együttműködés mérföldkőnek számít a Microsoft biztonsági megoldásai között. A Cisco piacvezető hálózati megoldásaival együttműködő, az operációs rendszerbe ágyazott hozzáférés-védelem fontos eleme egy biztonságos és egyszerűen üzemeltethető rendszernek.”

A Cisco és a Microsoft a béta program indítását már erre az évre ütemezi, míg a telepíthető, végleges megoldást a Windows Server „Longhorn” 2007 második félévi megjelenése után várhatják a felhasználók. A Cisco és a Microsoft keresztlicenc révén tette elérhetővé egymás számára a Cisco NAC és a Microsoft NAP protokollokat, így biztosítva az együttműködési képességet és azt, hogy mindkét vállalat képes legyen reagálni a jövőbeni piaci és vásárlói igényekre.

„Pontosan ez az, amire a piacon szükség van, hiszen a vállalatok próbálják megérteni, miként telepíthető hálózati hozzáférés-ellenőrző infrastruktúra, hogyan növelhető a biztonság egy olyan korban, amelyet egyre mobilabb munkaerő és egyre agresszívabb fenyegetéseket hordozó környezet jellemez.” -mondta Zeus Kerravala, a Yankee Group biztonsági és hálózati kutatásokért felelős alelnöke. „A Microsoftnak és a Cisconak együtt kell munkálkodnia a megoldáson, és örömömre szolgál, hogy a két cég elkötelezett az együttműködés megteremtése iránt.”

A két cég által kiadott műszaki dokumentáció leírja, milyen közös működésen keresztül oldja meg a Cisco NAC és a Microsoft NAP a biztonsági politikák érvényre juttatását és a gépek biztonsági szintjének értékelését. A dokumentum bemutatja az architektúrát, és részletesen ismerteti, hogyan integrálhatóak a Cisco hálózati infrastruktúra beágyazott biztonsági funkciói a Microsoft Windows Vista™ és a Windows Server®Longhorn fedőnevű jövőbeni változatának hasonló funkcióival. A leírás a http://www.cisco.com/go/nac és a http://www.microsoft.com/nap webhelyekről tölthető le.

Ez a bejelentés a legújabb mérföldkő az iparág két vezető vállalatának folyamatos kapcsolatában, hiszen a Cisco és a Microsoft évek óta partnerként működik együtt a hálózatos megoldások kifejlesztésében. A biztonsági területen ez a közös munka -a NAC-NAP együttműködési képesség megteremtése mellett -a virtuális magánhálózatokra és a vezeték nélküli hozzáférések biztonságára terjedt ki.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com