A mai szélessávú elérésnél 25-50-szer gyorsabb letöltés az apró angol város, Goonhilly számítógépein

Anglia egyik legkiesebb zuga nemsokára a világ valószínűleg leggyorsabb internetkávézójának ad otthont. A száz megabites (100 Mbit/s) letöltési sebesség mintegy 25-50-szer gyorsabb, mint a jellemző otthoni szélessávú hálózati elérés. Az internetkávézó gépparkját a BT a világ legismertebb gyártóinak választékából állította össze, többek között szerepel benne tizenkét iMac az Intel legújabb Core Duo processzoraival és egy Apple Xserve kiszolgáló. Az útválasztókat, kapcsolókat és VoIP-technológiát a Cisco biztosítja, a mikrofonos fejhallgatókat pedig a Sennheiser.

A British Telecom (BT) által a cornwalli Lizard félszigeten, Goonhillyben üzemeltetett műholdas földi állomás nemsokára újabb nevezetességgel vonzza a látogatókat, akik mostantól lélegzetelállító sebességgel szörfözhetnek a világhálón, ráadásul ingyen.

A BT csúcstechnológiát képviselő nemzetközi IP-hálózatához csatlakozó gépekre akár másodpercenként száz megabites sebességgel (100 Mbit/s) lehet majd adatokat letölteni. Ez mintegy 25-50-szer gyorsabb, mint a jellemző otthoni szélessávú hálózatérési sebességek.

Az Encyclopaedia Britannica teljes digitalizált anyagát - ami 19 ezer képet, 629 hang- és videofelvételt, valamint százezernyi szócikket jelent – például kevesebb mint negyedóra alatt lehet letölteni a kávézó számítógépein. A szokásos szélessávú kapcsolaton ez több mint öt órát venne igénybe.

Adrian Hosford, a BT közönségkapcsolati igazgatója a megnyitót megelőzően így nyilatkozott: „A holnap hálózatára csatlakozó internetkávézó meggyőződésünk szerint a világon a leggyorsabb lesz a maga nemében, és bemutatja a látogatóknak a sodró tempójú jövő online világát. A korszerű kommunikációs technológia bemutatásával az internetkávézóban azt is illusztráljuk, hogyan lehet az olyan hagyományos szolgáltatásokat, mint például a telefonálást, egy egységes IP-hálózaton megvalósítani.”

A Goonhilly-ben található műholdas földi állomás a világ legnagyobb ilyen létesítménye, hatvan antennájával több ezer nemzetközi telefonhívást továbbít a tévéközvetítések és adatátvitel mellett. Ráadásul világviszonylatban a legrégebben működő műholdas földi állomás. Az Arthur névre keresztelt első vevőantennát a Telstar műhold követéséhez helyezték üzembe, és ezen keresztül érkeztek az első élő tévéadások az Egyesült Államokból az Atlanti-óceánon keresztül 1962-ben. Arthur ma védett ipari műemléknek számít, noha még mindig üzemszerű használatban van.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com