A biztonságos, nagysebességű, homogén hálózati infrastruktúra a bevezetésre kerülő kórházi információs rendszer alapja

A Synergon Informatika Rt. teljes hálózatfejlesztés keretében Cisco hálózati eszközöket és végberendezéseket szállít és telepít a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház részére. A beruházás értéke százharminckétmillió forint.

A 2200 ágyas, 2700 főt foglalkoztató nyíregyházi Jósa András Kórház a régió legnagyobb egészségügyi intézménye. Az Észak Alföldi régióval 2005-ben a Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 4.4 keretében benyújtott pályázatával 294 millió forintot nyert egészségügyi információs technológiai fejlesztésekre és a kórházi információs rendszer bevezetésére. A projekt első szakaszában - saját forrásból - a nagysebességű, biztonságos hálózati infrastruktúra kerül kiépítésre, melyet a Synergon a Cisco egészségügyi hálózati keretrendszerének felhasználásával valósít meg. A megoldás megteremti a 21. századi orvosi ellátás biztonságos és átfogó informatikai alapjait. A létfontosságú beteginformációk könnyebb elérése és rangsorolása mellett a Cisco orvosi célú hálózata elősegíti a költségek féken tartását, javítja a dolgozók hatékonyságát, és mindezzel támogatja az egészségügy átalakítási folyamatát. A rendszer egyik fontos sajátossága a szabványokon alapuló homogén infrastruktúra. A Cisco hálózati keretrendszerében az átalakítás bármely infrastruktúraelemmel elkezdhető, amely azután a későbbiekben könnyedén beilleszthető a - jelenlegi vagy jövőbeli - hálózat egészébe.

„Az elavult kórházi informatikai rendszerünk felújítása mára elengedhetetlenné vált. A hálózatfejlesztési munkára a Synergont választottuk, mivel olyan rendszerintegrátorra van szükségünk, aki a jelenlegi fejlesztéseken túl hosszútávú partnerként működhet közre a további integrációs lehetőségek megvalósításában. A Cisco egészségügyi hálózati keretrendszere és IP telefónia megoldása mellett alapvetően az egységes, integrált infrastruktúra és az ebből adódó költséghatékonysági, valamint a széleskörű alkalmazási lehetőségek miatt döntöttünk. A végponttól végpontig terjedő homogén hálózati megoldás mind biztonsági, mind üzemeltetési és költség-szempontból előnyös. A most kiépülő hálózati infrastruktúra képezi alapját a teljeskörű kórházi információs rendszer bevezetésének, ami a jövőben olyan orvosszakmai, gazdasági és egyéb alkalmazások integrációját teszi lehetővé, melyek jelentősen növelhetik a kórház működésének hatékonyságát és a betegek elégedettségét” - mondta Dr. Gönczi Ágnes, a Jósa András Kórház főigazgatója.

A Synergon a Jósa András kórházban a Cisco IP alapú egységes kommunikációs rendszerével oldja meg a hang-, adat- és video kommunikációt, így csak egy hálózatot kell kiépíteni, üzemeltetni. A projekt során a cég az intézményben összességében több mint 1200 Cisco IP telefont telepít. A mostani fejlesztés a későbbiekben újabb alkalmazások bevezetésére - pl. nővérhívó rendszer integráció, helymeghatározási szolgáltatások az egészségügyi eszközök, berendezések nyilvántartására - is lehetőséget teremt. A Synergon várhatóan 2007 első negyedévében zárja le a projektet. Ezt követően support szerződés keretében biztosít teljes körű terméktámogatást a kórház részére.

„A Cisco egészségügyi hálózata széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően nagyon jó megtérülési adatokat mutat. Az egészségügyben várható fejlesztéseknél fontos szerepet kaphatnak ezek a technológiák, mivel elősegítik a kórházak hatékonyabb működését és a betegek magasabb színvonalú ellátását.” - mondta Szini Domokos, a Cisco Systems Magyarország Kft. egészségügyi intézményekért felelős értékesítési munkatársa.

IP hálózati alkalmazások a kórházakban

Az IP telefóniával egyszerűen megvalósítható a mellékállomások mobilitása, azaz a munkatársak bármely telefonkészüléken bejelentkezhetnek, és saját mellékükön, az intézmény bármely pontján elérhetőek. A Cisco IP telefonok révén a számítógéppel nem rendelkező munkatársak - nővérek, portások - is hozzáférhetnek a belső telefonkönyvhöz, saját hangpostájukhoz, intézményi információkhoz és egyéb - például munkaidőnyilvántartó - alkalmazásokhoz. A Cisco IP telefon megoldása - kiegészítve egy vezeték nélküli WiFi hálózattal - lehetőséget teremt a kórházi dolgozóknak arra, hogy egymást WiFi képes mobiltelefonjukon keresztül is el tudják érni úgy, mintha az a kórházi mellékük lenne. Ez óriási megtakarítást eredményez az intézménynek, mivel a hívások a belső hálózaton történnek, a beszélgetés ingyenes.

A Jósa András Kórházban a telepítésre kerülő IP hálózaton kábeltévé adást is közvetíteni tudnak - IPTV megoldással. Ez megfelel a legújabb digitális műsorszórás magas követelményeinek, valamint a Video-on-demand technológiával lehetővé teszi, hogy a betegek bármikor belekezdjenek egy film nézésébe, azt tetszőlegesen megállíthatják és újraindíthatják.

A Cisco orvosi célú hálózata azt is lehetővé teszi, hogy a műtétek IP kamerák segítségével egy központi szerveren rögzítésre kerüljenek, ahol bármikor megtekinthetők oktatási, vagy „bizonyítási” célzattal. Természetesen bármely helységbe/területre is telepíthetőek ilyen vezetékes vagy vezetéknélküli IP kamerák, így a megoldás térfigyelő rendszerként is üzemeltethető.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

Synergon Informatika Rt.

A Synergon Informatika Rt. vezető hazai tulajdonú, regionális szinten tevékenykedő megoldásszállító vállalat. A Synergon Csoport saját tőkéje meghaladja a 7 milliárd forintot, 2005-ben árbevétele közel 20 milliárd forint volt. A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén jegyzik. A csoport működése kiterjed Magyarországra, a Cseh Köztársaságra, Horvátországra és Szlovákiára. A Synergon regionális terjeszkedése és tevékenysége megvalósítása érdekében 2001-ben szerzett többségi részesedést a cseh Infinity a.s. és horvát Span d.o.o. informatikai cégekben. 2003-ban az Infinity megalakította Infinity Slovakia nevű leányvállalatát Szlovákiában, illetve ugyanezen év végén a csoport tagvállalata lett az outsourcinggal foglalkozó SAO-Synergon Kft. (korábban Atos Origin Kft.)

A Synergon megoldásszállítói tevékenységi körébe - Magyarországon és a régióban egyaránt - az informatikai rendszerintegráció tartozik. A rendszerintegrációs tevékenységet üzleti tanácsadással, különböző hardver rendszerek kialakításával, kommunikációs hálózatok tervezésével és kivitelezésével, üzleti infrastruktúra-szolgáltatással, szoftvertanácsadással, teljes körű információ-biztonsági megoldásokkal, üzleti megoldások kialakításával, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal és tanácsadással valósítja meg, illetve rendszerüzemeltetési és szervizszolgáltatásokkal, oktatással támogatja.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com

Varga Péter
Synergon Informatikai Rt., Kommunikációs igazgató 
Telefon: 399-5514                  
Email: press@synergon.hu  www.synergon.hu