A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) együttműködve évente 8-10 mozgássérült jut hálózati diplomához

A Cisco Hálózati Akadémia és a MEOSZ két éve kötött együttműködésnek köszönhetően idén hét mozgássérült végzett a négy szemeszteres, azaz két tanéves akkreditált képzésben „Informatikai hálózati rendszertelepítő”-ként. A második évfolyamban jelenleg is 10 hallgató tanul, így egy év múlva újabb szakemberek végeznek hasonló képzettséggel és esélyekkel. Az tananyag nagy előnye, hogy felépítésének köszönhetően távoktatás formájában -internetkapcsolaton keresztül -is oktatható, így hetente csupán egy alkalommal kell a hallgatóknak részt venni a gyakorlati képzésen -a MEOSZ-nál e célra létrehozott laborban.

Dr. Derera Mihály, a MEOSZ távoktatási intézetének igazgatója a közelmúltan zajlott sajtóbeszélgetésen elmondta: míg Magyarországon az átlagos munkanélküliség 7% körül van, úgy a hazai mozgássérülteknek csupán 7%-a rendelkezik munkahellyel. A MEOSZ ezért arra törekszik, hogy piacképes szakmai oktatásokat szervezzen tagjai számára.

2004-ben a Cisco Systems kereste meg a MEOSZ-t, és ajánlotta fel együttműködését és anyagi támogatását a Hálózati Akadémiai Program beindítására. A távoktatás előnyeit kihasználva indult be a képzés, amelyhez a Cisco 3 millió forint értékű eszközökből a mozgássérültek oktatásához megfelelő labort hozott létre. A képzés a résztvevők számára ingyenes. A CNAP képzés a mozgássérültek számára a távoktatás előnyei mellett azért is kiváló szakmához jutási lehetőség, mivel a tananyag belépőként csupán számítógép-kezelési ismereteket követel meg a részvevőktől.

A képzést a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) oktatói nyújtották, akik a csoport mellett egy mozgássérült oktatók is képeztek, így a következő tanévtől már teljesen önállóan történhet az oktatás a MEOSZ-ban. A képzést elvégző diákok diákok megtanulják, hogyan kell irányítás nélkül, önállóan telepíteni, üzemeltetni és karbantartani kis- és középméretű (tipikusan 100-150 végpont alatti), lokális (LAN), nagytávolságú (WAN) és behívásos (dial-up) informatikai hálózatokat a cégek vagy intézmények igényeinek megfelelően.

A CNAP képzés Magyarországon országszerte ismert: jelenleg 86 Cisco Hálózati Akadémia működik, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma közel 3000 fő. A 2005/2006-os tanévben 100 fő részvételével elindult a vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó oktatás is.

A képzés az Országos Képzési Jegyzékben is szerepel, amely alapján a diákok „Informatikai hálózatirendszer-telepítõ” képesítést kaphatnak a vizsgák sikeres teljesítésével. A Cisco Systems a végzős diákok szakmai pályafutásának támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a Cisco Hálózati Akadémia Program honlapján a végzős diákok karrierjük alakításához kapnak segítséget: konkrét állásajánlatok, elhelyezkedési lehetőségek, nyári munkák, karrierépítési és álláskeresési készségfejlesztő tanácsadás szerepelnek az oldal kínálatában.

A Cisco Hálózati Akadémiai Programról

A Cisco Hálózati Akadémia Program nyolc modulból (szemeszterből) áll, amelynek az első négy modulját elvégezve a hallgatók CCNA (Cisco Certified Networking Associate) diplomát kapnak, a második négy modullal pedig CCNP (Cisco Certified Networking Professional) felsőoktatási szintű képzésben részesülnek. A CCNA fokozatot elérő diákok megtanulják, hogyan kell irányítás nélkül, önállóan telepíteni, üzemeltetni és karbantartani kis- és középméretű (tipikusan 100-150 végpont alatti), lokális (LAN), nagytávolságú (WAN) és behívásos (dial-up) informatikai hálózatokat a cégek vagy intézmények igényeinek megfelelően. Erre a képzésre hálózati előképzettség nélkül, 16 éves kortól bárki jelentkezhet. A CCNP felsőoktatási szintű képzés, a közepes méretű (100 -1000 végpontos) intézményi hálózatok tervezésére, telepítésére, konfigurálására, hangolására és üzemeltetésére készíti fel a résztvevőket. A képzés előfeltétele érettségi és CCNA végzettség.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

A Cisco, a Cisco Systems, a Cisco Systems logo, a Catalyst és a StackWise a Cisco Systems bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A dokumentumban említett egyéb védjegyek a birtokos cégek tulajdonát képezik. A partner szó használata nem feltétlenül jelenti a Cisco és egy másik cég közötti szerződéses partnerkapcsolat meglétét.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com