A Cisco biztonságos, vezeték nélküli megoldása 168 hazai üzletben biztosítja az online árugazdálkodást

A SPAR áruházlánc 168 üzletében, logisztikai központjában és új irodaházában kiépített Cisco hálózat folyamatos vezeték nélküli hozzáférést biztosít az árugazdálkodási háttérrendszerhez, így az áruátvétel, a leltározás, a raktárkorrektúra és a rendelések valós idejű adatok alapján történnek. Ennek köszönhetően az üzleti folyamatok leegyszerűsödtek, a döntéshozatal felgyorsult, miközben a készletekről folyamatosan a lehető legpontosabb információkkal rendelkeznek a cég vezetői és munkatársai. A soproni Interspar üzletben kísérleti jelleggel már ma is működik a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó infoterminál, amelyen keresztül a vásárlók online információkat kaphatnak az üzletben árusított termékekről, árakról. A magyarországi projekt egyben régiós pilotként is szolgál, a hazai fejlesztő csapat tapasztalatai alapján Csehországban, Szlovéniában és Horvátországban is elindult az implementáció.

A dinamikusan fejlődő SPAR áruházlánc évi több mint 200 milliárd forintos bevételével a magyar élelmiszerkereskedelmi piac meghatározó szereplője. A SPAR hálózat jelenleg 168 üzlettel rendelkezik, a cég központja Bicskén található, közel 10 hektáros területen. Az 1994-ben épült logisztikai központot folyamatosan fejlesztik, a raktár területe jelenleg meghaladja a 30 ezer négyzetmétert. Ugyanitt 2002-ben került átadásra az új irodaház, amelyet 2005-ben jelentősen kibővített a vállalat. Valamennyi telephelyet Cisco technológiával kiépített VPN hálózat köt össze, a vezeték nélküli lefedettséget közel 2000 darab Cisco 1200-as vezeték nélküli access pont biztosítja.

Az új, vezeték nélküli hálózaton alapuló online rendszer megvalósításával a cél az adatgyűjtési és árugazdálkodási folyamatok megújítása, valós idejűvé tétele volt. Korábban az áruátvétel során offline adatgyűjtőkkel olvasták le az érkező áruk vonalkódját, az így nyert információkat egy újabb lépésben töltötték fel a számítógépes rendszerre, majd onnan bevételezték az árut. Ma már nemcsak az áruátvétel, de a rendelések is online történnek: a rendszer automatikusan figyeli a mindenkori készletszintet és szükség esetén feladja a rendeléseket, de emellett természetesen manuális árurendelésekre is van lehetőség. Hosszabb távon az üzlettérben található mérlegek rendszerbe kapcsolását is tervezik.

„A Cisco vezeték nélküli megoldása mellett alapvetően az ár-érték arány, valamint a hálózatba integrált biztonsági funkciók miatt döntöttünk. A központi raktárat és irodaházat is számításba véve 180 helyszínen összesen 2000 access pontra kiterjedő teljes rendszerben rendkívül fontos volt a biztonság, valamint távmenedzsment lehetősége. A frissítések a hálózaton át küldhetőek, így a teljes hálózatüzemeltetést összesen 5 fős csapat végzi.” - mondta Katona Péter, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. IT managere. „Egy kereskedelmi hálózat esetében az online árugazdálkodás és a leltározás szempontjából követelmény a teljes lefedettség, hogy a hordozható adatgyűjtőket minden négyzetméteren használni tudjuk. A fejlesztés során az Airmagnet WLAN hálózat monitorozó, mérő és tervező megoldásaival szimulálni tudtuk a hozzáférési pontok elhelyezkedését, így pontosan definiálni tudtuk az access pontok pontos helyét és darabszámát.”

A vezeték nélküli hálózat nemcsak az egyes üzletekben dolgozó boltvezetők, dolgozók munkavégzését teszi hatékonyabbá, de a több boltért, boltcsoportért felelős mobil munkatársak is bárhol, bármikor biztonságosan elérhetik a hálózatot és az üzleti alkalmazásokat. A fejlesztéseknek, így a vezeték nélküli hálózatelérésnek köszönhetően a belső informatikai helpdeskre befutó hívások, problémák számát is jelentősen sikerült csökkenteni.

A soproni Interspar üzletben kísérleti jelleggel már ma is működik az a vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó infoterminál, amelyen keresztül a vásárlók online információkat kaphatnak az üzletben árusított termékekről, árakról. A tervek szerint a kedvező tapasztalatok alapján 2006. második felétől az infoterminálok használatát további üzletekre is kiterjesztik.

A projekt során a gyengeáramú hálózatot a Polygon Kft. építette ki, a vezeték nélküli hálózat megvalósítását a Cisco Systems Magyarország Premier minősítésű partnere, a GNS Kft. végezte.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-ről

Az üzletek száma és forgalma alapján is a SPAR Magyarország egyik vezető hálózata. A SPAR minden évben 15-20 szupermarketet, és 3-5 INTERSPAR hipermarket áruházat létesít, melyekben több mint 30 ezer féle, árucikkből válogathatnak a vásárlók. A SPAR világ-márkanév a kiváló minőségű áruknak, a széles választéknak és a vevőközpontú kiszolgálási kultúrának köszönhetően rendkívül népszerű. Magyarországon évente 100 millió vevő fordul meg SPAR üzletekben.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com