Az elérhetőség automatikus kijelzése, az új telefonfunkciók, a mobil integráció és a hálózati intelligencia az ügyfelekkel való szoros kapcsolattartást és a naprakész döntéshozatalt szolgálják

A Cisco bemutatta Cisco Unified Communications elnevezésű egységes kommunikációs rendszerét, amely lehetővé teszi a hang-, adat- és videoátvitel, valamint a kapcsolódó alkalmazások integrálását az IT infrastruktúrán, és ezzel elősegíti a vállalatok és intézmények hatékonyabb kommunikációját.

A Cisco Unified Communications bemutatásával színre lép az IP kommunikációs rendszerek második generációja, amely már nem csupán telefóniáról szól, hanem olyan sokoldalú multimédiás kommunikációs környezetet kínál, amelyben a hang-, a video- és az adatkommunikáció teljes mértékben integrálódik. A Cisco Unified Communications egységes kommunikációs rendszer olyan nyílt és bővíthető platform, amely többek között képes tájékoztatást adni a hívott fél elérhetőségéről és biztosítja a mobiltelefóniával való integrációt. „A rendszer teljes mértékben támogatja a Cisco 2005 decemberében bejelentett szolgáltatásorientált hálózati architektúráját (Cisco Service-Oriented Network Architecture, SONA). A Cisco SONA a hálózaton keresztül optimalizálja az együttműködő alkalmazásokat, folyamatokat és erőforrásokat.” - mondta Charles Giancarlo, a Cisco Systems fejlesztési igazgatója.

A Cisco Unified Communications rendszer a Cisco piacvezető IP-kommunikációs portfólióján alapul, amelynek része a CallManager hívásvezérlő, a Cisco Unity üzenetkezelő rendszer, a Cisco MeetingPlace multimédiás konferenciarendszer és a Cisco IP Contact Center ügyfélkapcsolati rendszer. A Cisco egységes kommunikációs rendszerében új elem a Cisco Unified Personal Communicator (egységes személyi kommunikátor), a Cisco Unified Presence Server (elérhetőség-követési kiszolgáló) és a Customer Interaction Analyzer (ügyfélkapcsolat-elemző). A jelenlegi felhasználók az új lehetőségek kihasználása érdekében fejleszthetik meglévő rendszereiket.

  • A Cisco Unified Personal Communicator a munkatársak közti gyors, valós idejű információcserét szolgálja felhasználóbarát grafikus kezelőfelületével, amelyen sokféle kommunikációs alkalmazást lehet egyidejűleg használni. Az eszköz hídként működik a számítógépes alkalmazások, a telefon és a hálózat között. Az elérhetőségi státusz követése révén, és a hálózaton lévő címtárakkal együttműködve egy kattintással bármikor létrejöhet a hangos-képes eszmecsere. Az IP-hálózatok virtuális jellege lehetővé teszi a távol vagy úton lévő alkalmazottaknak, hogy mindenkori tartózkodási helyükről biztonságosan hozzáférjenek ezekhez az eszközökhöz.
  • A Cisco Unified Presence Server folyamatosan jelzi az adott felhasználó elérhetőségét, azaz tájékoztat arról, hogy a keresett fél éppen telefonál, személyi számítógépénél vagy valamilyen videoterminálnál ül-e. Az egységes személyi kommunikátor és az egységes híváskezelő alkalmazások ennek alapján segítenek a felhasználóknak kapcsolatot teremteni munkatársaikkal, megválasztva a kommunikáció adott pillanatban leghatékonyabb módját. A Cisco Unified Presence Server a jelenléti adatokat számos helyről gyűjti be. Ehhez igénybe veszi a hálózatot, a Cisco Unified CallManager híváskezelőt, valamint más gyártók olyan eszközeit, amelyek a SIP protokollt (Session Initiation Protocol) és annak „SIP for Instant Messaging and Presence Leveraging Extensions” (SIMPLE) elnevezésű kiterjesztéseit használják.
  • Új szolgáltatás az ügyfél-interakciók elemzése (Customer Interaction Analyzer), amellyel értékelhetővé és optimalizálhatóvá válik az ügyfelekkel való kommunikáció. Az ehhez felhasznált információ az ügyfelek önkiszolgáló ügyintézési műveleteiből vagy az ügyfélszolgálattal folytatott beszélgetéseiből származik. Olyan tényezőket lehet itt elemezni, mint az ügyfél vagy az ügyintéző által átélt feszültség, a hallgatások jelentősége és a szóhasználat. Ennek alapján a beszélgetések üzleti összefüggésben értelmezhetők, felhasználhatók az ügyintézők képzésére, az ügyfélszolgálati folyamatok optimalizálására és az önkiszolgáló ügyintézés forgatókönyveinek átírására.

A Cisco egységes kommunikációs rendszerének további új jellemzői:

  • A Cisco Unified CallManager 5.0 és a Cisco Unified CallManager Express 3.4 híváskezelők, valamint a Survivable Remote Site Telephony (SRST) 3.4 most már képesek kezelni a SIP protokollt támogató végpontokat. A rendszer ezzel megnyílik egy gyorsan bővülő, a szabványt alkalmazó fejlesztői közösség előtt, miközben megőrzi jelenlegi biztonsági és hibatűrési jellemzőit. Egy új program, a SIP Verified a hang-, adat- és videoátvitelre képes SIP-végpontok számára végez harmadik fél általi együttműködés- ellenőrzést.
  • A Cisco Unified CallManager 5.0 híváskezelő különböző működési modellek szerint rendelhető meg az ügyfél és az értékesítési partner kívánságai alapján. A Linux alapú, célhardveren futó változat már most kapható, és 12 hónapon belül várható a jelenlegi, nyílt operációs rendszeren futó verzión alapuló új változat.

A vállalati Wi-Fi (802.11) és a nyilvános GSM-hálózatok összekapcsolásával a Cisco további hidakat épít a kommunikációban. Együttműködve a vezeték nélküli készülékek legnagyobb gyártóival, mint például a Nokiával és a RIM-mel, a Cisco hamarosan olyan egy és két üzemmódú okostelefon-megoldásokat fog piacra dobni, amelyek mind az irodában, mind azon kívül növelni fogják a mobil vállalati alkalmazottak termelékenységét. Ezek az eszközök egyszerűbbé teszik a kommunikációt, és használatukkal kommunikációs költségek takaríthatók meg. .

A Cisco egységes kommunikációs rendszerét már tesztelő nagy európai szervezetek között van a Deutsche Telekom üzleti felhasználókat kiszolgáló ágazata, a T-Systems, és a Getronics globális rendszerintegrátor. „A T-Systems és a Cisco egyetértenek abban, hogy a technológiák közeledése és az egységes kommunikáció minden vállalkozás számára javíthatja az együttműködést és a hatékonyságot, a kis- és középvállalatoktól egészen a nagy multinacionális cégekig” - mondta Hendrik Otten, a T-Systems IP-hangkommunikációért felelős alelnöke. „Most a Ciscóval azon dolgozunk, hogy az egységes kommunikációs platform előnyét kihasználva új szolgáltatásokkal bővítsük Octopus portfóliónkat”.

A Getronics a Cisco Unified CallManager híváskezelőt és a Cisco Unified Contact Centert telepítette a több mint 8000 Cisco IP-telefonfelhasználót és 500 ügyfélszolgálati ügyintézőt összekötő hálózatához.

A Cisco és partnerei a rendszer teljes élettartamát lefedő szolgáltatásokat kínálnak a Cisco egységes kommunikációs rendszerének bevezetéséhez és felügyeletéhez. Az egységes kommunikációs rendszerhez ajánlott új üzemeltetési modell (Cisco Operate Services) az egész rendszert átfogva egyesíti a műszaki támogatási szolgáltatásokat (a kiszolgálók cseréje, az alkalmazások frissítése, hardveres és szoftveres problémák megoldása). A rendszer megfelelő bevezetése érdekében a Cisco tervezési szolgáltatási egységcsomagokat és optimalizálási szolgáltatásokat is kínál, amelyek összeállítása az ügyfelek igényeihez igazodik.

A Cisco egyúttal egy sor új telefonkészüléket és a meglévő alkalmazásokhoz való frissítéseket is bemutatott. A Cisco egységes kommunikációs rendszerével kapcsolatban további tájékoztatás a www.cisco.com/go/unified weboldalon található.

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com