A Cisco Systems bemutatta alkalmazásszintű hálózati szolgáltatások (Application Networking Services) nevű technológiáját, amely zökkenőmentesebbé teszi az üzleti alkalmazások és a vállalati hálózatok közötti együttműködést.

A Cisco alkalmazásszintű hálózati szolgáltatásaival az informatikai beruházások gyorsabban megtérülnek, mivel az üzleti alkalmazások hatékonyabbá válnak, ugyanakkor csökkennek az üzemeltetési költségek és rugalmasabbá válik az informatikai rendszer működése. Ezek a megoldások szerves részét képezik a Cisco szolgáltatásorientált hálózati infrastruktúrájának (Service-Oriented Network Architecture, SONA), amely hozzásegíti az ügyfeleket ahhoz, hogy informatikai infrastruktúrájukat intelligens informatikai hálózattá (IIN) alakítsák át.

A vállalatok egyre több szoftveres alkalmazást használnak az üzleti folyamatok irányításában. Ez azonban együtt jár az infrastruktúra komplexitásának növekedésével, miközben erősödik a konszolidáció iránti igény, ki kell védeni a legújabb hálózati biztonsági fenyegetéseket, kezelni kell a rendszerek méretének növekedését, az emelkedő rendszerintegrációs költségeket. Az alkalmazások helyfüggetlen és optimális teljesítményének biztosítása is nagy kihívások elé állítja a cégeket. A fenti összetett informatikai problémák megoldására alkalmazott hagyományos megközelítések, mint például az egyedi adaptálási és integrációs projektek, csak tovább növelték az informatikai infrastruktúra összetettségét és a szakemberek előtt álló feladatok nehézségét. A Cisco alkalmazásszintű hálózati szolgáltatásaival ezeket az egyre bonyolultabbá váló informatikai problémákat kívánja úgy megoldani, hogy a meglévő vállalati hálózati infrastruktúrát szerves fejlődés útján átalakítva az alkalmazások integrálására, ezáltal jobb elérésére és optimalizálására helyezi a hangsúlyt.

A Forrester Research 2005. júliusi jelentésében Robert Whiteley ezt írja az „Acquisitions Transform App Acceleration Market” (A cégfelvásárlások átalakítják az alkalmazásgyorsítás piacát) c. cikkében: „Az alkalmazásgyorsítási megoldások piaca az elmúlt másfél év során nagymértékben leegyszerűsödött […] A vállalatok jelentős üzleti előnyökre tehetnek szert azáltal, hogy átfogó üzleti folyamataik optimalizálását egyetlen szoftverszállítóra bízzák. A piacon jelenleg az átfogó alkalmazásgyorsítási portfóliót kínáló Cisco Systems tűnik hosszú távon a legjobb választásnak.”

A Cisco alkalmazásszintű hálózati megoldásai a Cisco alkalmazás-elérési és alkalmazásorientált hálózati megoldását egyesítve lehetővé teszik, hogy az informatikai részlegek az alkalmazásokat integrálják, a hálózatot optimalizálják, és jobban elérhetővé tegyék a kritikus alkalmazásokat a vállalati felhasználók körében. Ezeknek az alkalmazásközpontú megoldásoknak az egyesítésével a Cisco olyan átfogó hálózati megoldást kínál, amellyel a vállalatok azonnal és eredményesen reagálhatnak az üzleti körülmények változásaira.

„A Cisco abban nyújt segítséget az ügyfeleinek, hogy nagyobb mértékben és hatékonyabban hasznosíthassák informatikai beruházásaikat” – nyilatkozta Charles Giancarlo, a Cisco első elnökhelyettese és fejlesztésekért felelős igazgatója, majd hozzátette: „A legfrissebb, alkalmazásszintű hálózati szolgáltatásoknak nevezett technológiánk lényege éppen az, hogy a Cisco felismerte a hálózati alkalmazások jelentőségét az informatikai beruházások megtérülésének növelésében. Az alkalmazásszintű hálózati szolgáltatások révén kibővül az üzleti alkalmazások felhasználási, működési és elérési köre, így nemcsak az informatikai rendszer, hanem a vállalat egészén belül a felhasználók hatékonysága is fokozódik.”

A Cisco alkalmazáselérési termékei javítják az alkalmazások és a felhasználók közötti kommunikációt, mivel hatékonyan, biztonságosan és felügyelt módon szállítják az alkalmazástartalmat az alkalmazásszerverek és a webböngészők között. A Cisco megoldásait transzparens módon, a hálózat különböző pontjain (pl. adatközpontokban, WAN-peremhálózatokon és fiókirodákban) telepítik, így lehetővé válik, hogy a szervezetek a központban összevonják az alkalmazásokat és a fiókkiszolgálókat, ugyanakkor igen biztonságos alkalmazáskiszolgálást biztosítsanak a végfelhasználóknak.

A Cisco alkalmazásorientált hálózati (AON) termékei javítják az alkalmazások közötti kommunikációt, és tehermentesítik az infrastruktúrát az olyan funkcióktól, mint például a naplózás, a hálózati biztonság, az üzenetküldés stb. Az AON az alkalmazások üzeneti szintjén (pl. megrendelések, tőzsdei kereskedés) működik, és a tartalomtól és szövegösszefüggéstől függően különböző szabályokat alkalmazhat az egyes üzleti üzenetekre.

Cisco szolgáltatásorientált hálózati architektúra (SONA) vállalati ügyfeleknek

A Cisco SONA kínálja azt az architektúrát, amelyre a vállalatok intelligens információs hálózataikat építhetik. A hálózat egy olyan közös platform, amely transzparens módon összekapcsolja és működteti az informatikai infrastruktúra valamennyi összetevőjét. Ezzel lehetővé válik, hogy a hálózaton új, közös szolgáltatások legyenek elérhetők, és hogy az alkalmazásokat és az informatikai erőforrásokat rugalmasabban és optimálisan hangolják össze a hálózaton belül. A Cisco alkalmazásszintű hálózati szolgáltatások a SONA interaktív szolgáltatásrétegének kritikus összetevői, ugyanakkor lehetővé teszik az alaprétegben és az alkalmazásrétegben lévő más megosztott szolgáltatások képességeinek teljes körű kihasználását. Az intelligens hálózatba eszközölt beruházásokkal a vállalatok fokozatják az informatikai részlegük általános hatékonyságát, illetve csökkenthetik a karbantartási és működési költségeket. Mindez pedig lehetővé teszi, hogy az ügyfelek új stratégiai technológiákba fektessenek. A Cisco szolgáltatásorientált hálózati architektúrájával kapcsolatban további tájékoztatásért látogasson el a www.cisco.com/go/sona weboldalra.

A Cisco teljes élettartamra kiterjedő szolgáltatásai

Az alkalmazásszintű hálózati szolgáltatások és a SONA bevezetésében nyújtanak segítséget a Cisco és partnerei által kínált teljes élettartamra kiterjedő szolgáltatások, amelyek biztosítják a fenti szolgáltatások sikeres megvalósításához szükséges ismereteket és képességeket. A teljes élettartamra vonatkozó támogató szolgáltatások kiforrott portfóliója az ügyfelek egyedi igényeihez alkalmazkodva biztosítja az ügyfél üzleti sikerét, lerövidíti a termékek piacra jutási idejét, illetve fokozza az informatikai infrastruktúra hatékonyságát és kihasználtságát.

A Cisco stratégiai technológiái

Az alkalmazásszintű hálózati szolgáltatások a Cisco stratégiai technológiai portfoliójának legújabb elemét képezik. A Cisco további stratégiai technológiai területei: digitális videó, IP-kommunikáció, otthoni hálózatok, bérüzemeltetett kisvállalati megoldások, optikai hálózatok, hálózatbiztonság, tárolóhálózatok és vezeték nélküli technológiák.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com