A két cég termékeivel a szolgáltatói hálózatok üzemeltetői és a magánfelhasználók egyaránt világszínvonalú, átfogó „triple play” rendszerekhez jutnak

A Cisco Systems és a Scientific-Atlanta bejelentése szerint végleges megállapodás született a Scientific-Atlanta megvételéről. A Scientific-Atlanta világszerte vezető helyet foglal el a „set-top boxok”, videoelosztó hálózatok valamint a videorendszerek integrációja terén. Az akvizíció révén a szolgáltatói hálózatok üzemeltetői és a „digitális otthonért” lelkesedő magánfelhasználók világszínvonalú, átfogó „triple play” rendszerekhez jutnak, amelyek egyidejűleg biztosítják az internetelérést, a telefonálást és a tévécsatornák, videofilmek elérést egyetlen hálózaton keresztül.

A szerződés értelmében a Cisco egyenként 43 dollárt fizet készpénzben a Scientific-Atlanta részvényeiért, és átvállalja a fennálló részvényopciókat. A teljes vételár megközelíti a 6,9 milliárd dollárt, illetve a Scientific-Atlanta meglévő pénzállományát leszámítva körülbelül 5,3 milliárd dollárt tesz ki. A tranzakció elszámolása az általánosan elfogadott számviteli elvekkel összhangban történik. A Scientific-Atlanta felvásárlása várhatóan a Cisco 2006-os pénzügyi évének harmadik negyedévében fog lezárulni. A Cisco számításai szerint a cégvásárlás nem fogja befolyásolni a 2006-os pénzügyi év eredményeit, a 2007-es pénzügyi évben pedig a nem a GAAP szerint számított (pro-forma) nyereségre pedig csekély mértékben lesz hatással. A szerződéskötésre az érintett cégek igazgatótanácsainak, illetve a Scientific-Atlanta részvényeseinek a jóváhagyásával kerül sor.

„A videó a fogyasztóknak szánt szórakoztató, kommunikációs és online szolgáltatói csomagok kulcsfontosságú elemévé válik” – fejtette ki John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „A Cisco és a Scientific-Atlanta egyesülése egyedülálló szakmai tudással és újításokkal segíti a kiterjedt videorendszerek és -hálózatok fejlesztését. A Scientific-Atlanta beolvasztásával a Cisco tovább erősíti a szolgáltatói piac iránti elkötelezettségét és ott kivívott vezető szerepét. Emellett a Cisco nemzetközi jelenléte, valamint elsősége az IP-technológia terén további stratégiai növekedési lehetőségeket teremt a két cég számára.”

„A fogyasztók mind sokoldalúbb információs és szórakoztató szolgáltatásokat igényelnek. Ez az igény a szorosan együttműködő alkalmazások, eszközök és hálózatok megléte nélkül aligha teljesíthető. A Linksys és a Scientific-Atlanta összefogásával a Cisco vezető szerepre tehet szert az otthoni digitális hálózatok teljes piacán.” – tette még hozzá a cég első embere.

A Scientific-Atlanta platformjaival és technológiáival a szolgáltatók előfizetők millióit érhetik el. Ezt a lehetőséget a Cisco új generációs IP-hálózati architektúrájával ötvözve a szolgáltatók olyan nyílt, többszolgáltatásos platformhoz jutnak, amelyre támaszkodva a tévéműsorok és videofilmek IP-hálózaton történő továbbításán túl új, integrált médiaszolgáltatásokat fejleszthetnek és kínálhatnak az otthoni felhasználóknak.

Az ügylet lezárását követően a Scientific-Atlanta a Cisco útválasztókkal és szolgáltatói technológiákkal foglalkozó csoportjához fog tartozni, amely Mike Volpi alelnök irányítása alatt áll.

A vétel lezárásáig a Cisco és a Scientific-Atlanta továbbra is két különálló üzleti egységként, meglévő partnereivel fog tevékenykedni. A felvásárlás befejeztével a Cisco következetesen folytatja a két cég piaci terveinek megvalósítását, és ápolni kívánja azok meglévő üzleti kapcsolatait.

Az 1951-ben alapított Scientific-Atlanta 1959. július 29-én lépett a tőzsdére. A vállalat jelenleg több mint 7500 alkalmazottat foglalkoztat. A 2005. július 1-jén lezárult 2005-ös pénzügyi évre a Scientific-Atlanta 1,91 milliárd dolláros árbevételt jelentett.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com