Korszerû alkalmazások az internetfelhasználók és az oktatási központok számára

A Cisco Systems bejelentette, hogy a világ legnagyobb oktatási hálózata, a CERNET a Cisco CRS-1 Carrier Routing System termékcsaládot választotta országos gerinchálózatának bõvítéséhez és összhálózati teljesítményének növeléséhez. Az egész országot behálózó számítógépes oktatási és kutatási hálózatot a kínai kormány alapította, és közvetlenül a kínai Oktatási Minisztérium felügyelete alá tartozik. A CERNET hálózatában az ezernél is több egyetemhez és oktatási intézményhez több mint húszmillió felhasználó kapcsolódik. Az oktatási és kutatási célú kezdeményezés a kínai internetes gerinchálózatnak is szerves része.

A másodpercenként akár kilencvenkét terabites (billió bites) sebességre is képes Cisco CRS-1 útválasztó-rendszer Kína átfogó informatikai infrastruktúrájának jelentõs fejlesztése mellett a CERNET új generációs internetes alkalmazásainak elterjesztéséhez is megteremti az alapokat. A távközlési szolgáltatóknak és kutatói intézményhálózatoknak szánt új generációs Cisco CRS-1 útválasztó-rendszer folyamatos üzemet és rugalmas szolgáltatásokat kínál, és hosszú távra biztosítja az alapokat a korszerû rendszerek üzemeltetéséhez. Az új megoldással elérhetõ másodpercenkénti 92 terabites sebességgel az USA kongresszusi könyvtárának teljes gyûjteménye letölthetõ lenne 4,6 másodperc alatt.

A Cisco CRS-1 útválasztó-rendszert a Peking, Sanghaj, Kuangcsu, Wuhan és Nanking városokban található központi CERNET-csomópontokban telepítik. Az infrastruktúra fejlesztése ezekben a nagy központokban jobb hatékonyságot és nagyobb kapacitást eredményez, és így a gyors ütemben bõvülõ felhasználói bázis számára megteremti az alapokat a korszerû alkalmazások használatához.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a CERNET-tel való együttmûködésen túl Kína internethálózatának folyamatos fejlesztésében is részt vehetünk. Nagyon örülünk, hogy a CERNET cégünkre támaszkodva kívánja a legnagyobb kínai oktatási és kutatási hálózat kapacitását növelni” – nyilatkozta Owen Chan, a Cisco Systems délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térségéért felelõs elnöke.

Li Xing professzor, a CERNET Network Center elnökhelyettese így nyilatkozott: „Ahogy mind többen használják az internetet, és egyre korszerûbb internetes alkalmazások látnak napvilágot, a szabványos, másodpercenként 2,5 gigabites gerinchálózati sebesség már nem elegendõ. A Cisco CRS-1 útválasztó-rendszer jelentõsen fokozza a CERNET gerinchálózati kapacitását, és egyben lehetõvé teszi új oktatási és kutatási alkalmazások kifejlesztését.”

A Cisco új útválasztó-rendszere megbízható alapokat nyújt a nagy sávszélességû alkalmazások széles körû elterjesztéséhez, és számos újítással segíti az igény szerinti videolejátszást (video on demand) és a valós idejû interaktív szolgáltatásokat. Mindezek a lehetõségek Kína robbanásszerûen fejlõdõ szélessávú piacán nagyságrendekkel növelik a kiépíthetõ hálózati kapacitást, és elõsegítik az új generációs szolgáltatások bevezetését. A CERNET adatai szerint Kína internetes felhasználóinak száma 2005 júniusában elérte a 103 milliót.

A CERNET-hez hasonló nagy kiterjedésû WAN-hálózatokban a Cisco CRS-1 útválasztó-rendszere kitûnõ alapokat szolgáltat a Cisco Internet Protocol Next Generation Network (IP NGN) megoldásokhoz. Az új generációs internet folyamatos térhódításával a Cisco technológiája lényeges elõnyöket biztosít, amit a CERNET 2004 decemberében több teszttel is alátámasztott: a pekingi és a tiancsini helyszíneken a világon elõször sikerült valós idejû alkalmazásokat a hálózaton keresztül másodpercenként 40 gigabites sebességgel használni.

A CERNET rövid bemutatása
A négyrétegû hierarchiával rendelkezõ CERNET országos gerinchálózatból, valamint regionális, megyei és egyetemi hálózatokból áll. A CERNET országos központja a Tsinghuai Egyetemen található, amely egyben a CERNET gerinchálózatának országos mûködéséért és felügyeletéért is felel. A hálózat tíz regionális hálózati központja, illetve fõ csomópontja a Csinghuai Egyetem, a Pekingi Egyetem, a Pekingi Postaforgalmi és Távközlési Egyetem, a Sanghaji Csiaotong Egyetem, a Xi’an Csiaotong Egyetem, a Közép-Kínai Tudományegyetem, a Dél-Kínai Mûszaki Egyetem, a Kínai Elektronikai Egyetem, a Dél-Keleti, illetve az Észak-Keleti Egyetem, melyek egyben a CERNET regionális gerinchálózatainak mûködtetését, felügyeletét, valamint a tervezési és hálózatépítési feladatokat is ellátják.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com