A valós idejû adatfeldolgozáshoz fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco központjába

2005. augusztus 10-én a hálózati technológiának köszönhetõen a NASDAQ történetében elõször nem a Time Square-en lévõ MarketSite stúdióban szólaltatták meg a kereskedési nap kezdetét jelzõ csengõt. A nevezetes napon John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója és kétezer Cisco-alkalmazott 2500 mérföldes távolságból, a cég San Joséban található központjából nyitotta meg a tõzsdét. A csengõszó nemcsak a kereskedési nap kezdetét jelezte, de egyben záróakkordja volt a Cisco fennállásának huszadik évfordulóját ünneplõ eseménysorozatnak.

Harmincnégy éves története során a NASDAQ minden egyes kereskedési napja ugyanúgy kezdodött. A nyitást jelzõ csengõt a NASDAQ MarketSite nevû stúdiójában nap mint nap olyan hírességek hozták mûködésbe, mint Serena Williams teniszcsillag, Jimmy Fallon humorista, vagy John W. Snow amerikai pénzügyminiszter. Augusztus 10-én azonban más volt a forgatókönyv.

A Cisco és a NASDAQ San Joséban közösen létrehozta a tõzsdei nap megnyitásakor és lezárásakor használt ünnepi helyszínt, a MarketSite stúdió tökéletes másolatát, ahol még a kék kijelzõfalat és az elektronikus színpadot is felépítették. A New York-i központból nagysebességû, kettõzött adatútvonalas, fokozott biztonságú IP-magánhálózaton keresztül továbbították az adatokat a Cisco Szilícium-völgyben lévõ virtuális MarketSite helyszínére, ahol a kijelzõket meghajtó szerverek végezték el a tõzsdei árfolyamjelzõ gépek valós idejû adatainak megjelenítéséhez szükséges adatfeldolgozást. Az információ harminckét monitorból álló hatalmas kijelzõfalon jelent meg. Ezzel egy idõben a Times Square-en lévõ NASDAQ Tower homlokzatára kivetítve, élõben is figyelemmel kísérhetõ volt a kaliforniai esemény.

John Chambers a Cisco munkatársai és a NASDAQ elnök-vezérigazgatója, Bob Greifeld társaságában San Joséban, helyi idõ szerint reggel fél hétkor szólaltatta meg a kereskedési nap kezdetét jelzõ csengõt. A virtuális megnyitó egyben záróakkordja volt annak az egész éves rendezvénysorozatnak, amellyel húszéves közösségi szerepvállalására, technológiai innovációjára és az iparágban betöltött vezetõ szerepére emlékezik a vállalat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a NASDAQ-kel együttmûködve elsõként valósíthatjuk meg a tõzsde virtuális megnyitását. Ez az alkalom egyben a Cisco húszéves innovációs eredményeit ünneplõ rendezvénysorozat fénypontját is jelenti” – nyilatkozta az esemény elõtt John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „A NASDAQ virtuális megnyitása kiváló példa arra, hogy a Cisco technológiájával miként növelhetõ az üzleti hatékonyság – ebben a konkrét esetben a vezetõ vállalatok több millió befektetõjét sikerült helytõl és idõtol függetlenül összehozni.”

„Az elsõ virtuális tõzsdeként megjelenõ NASDAQ már a kezdetektõl felkarolta a decentralizáció, a nyíltság és a technológia alkalmazásának alapelveit, hogy a befektetõket a tõzsdei versenyhelyzetben is megfelelõ eszközökkel lássa el” – nyilatkozta Bob Greifeld, a NASDAQ Stock Market, Inc. elnök-vezérigazgatója, majd így folytatta: „A Cisco világosan látja a hálózatok szerepének jelentõségét és azt, hogy a miként válhat a technológia mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé, pénzpiacokon túl is. A NASDAQ MarketSite stúdióján kívül tartott virtuális tõzsdenyitás- és zárás kiválóan mutatja, hogy egy robusztus hálózat miként képes ellátni a befektetõket valós idejû tõzsdei adatokkal, illetve hogyan teremtheti meg a MarketSite sajátos légkörét San Joséban.” A NASDAQ-ot eredetileg is olyan decentralizált elektronikus piacnak tervezték, amelyet bárhonnan meg lehet nyitni. Egy átlagos napon a tõzsde közel tizenkétmillió, azaz másodpercenként mintegy húszezer tranzakciót dolgoz fel. A piac nyitása utáni és zárása elõtti idõszak a legzsúfoltabb, amikor a NASDAQ rendszereinek másodpercenként akár húszezernél is több ügylettel kell megbirkózniuk. A Cisco virtuális tõzsdei piacnyitására vonatkozó részletek, valamint az eseményrõl készült fotók, webes közvetítés és a John Chambers vezérigazgatóval készített interjú a http://newsroom.cisco.com/dlls/2005/hd_080505.html címen tekinthetõk meg.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com