Az egy részvényre vetített rekordméretû bevétel és nyereség igazolta a vállalat stratégiájának helyességét

A Cisco Systems, Inc., az internetes hálózati berendezések legnagyobb gyártója nyilvánosságra hozta a 2005. július 30-án lezárult negyedik negyedévben és a teljes pénzügyi évben elért eredményeit. A vállalat 2005-ös pénzügyi évének negyedik negyedévében 6,6 milliárd USD nettó árbevételt ért el, ami 11,1%-kal több, mint a 2004-es év negyedik negyedévében elért 5,9 milliárd USD, és 6,4%-kal több, mint a 2005-ös év harmadik negyedévében elért 6,2 milliárd USD. A 2005-ös pénzügyi évben elért nettó árbevétel 24,8 milliárd USD volt, 12,5%-al több, mint a 2004-es pénzügyi évben elért 22,0 milliárd USD.

A GAAP (az Egyesült Államok általánosan elfogadott számviteli elvei) szerint számolva a 2005-ös pénzügyi év negyedik negyedévében elért adózott nyereség 1,5 milliárd USD (részvényenként 0,24 USD) volt, szemben az elõzõ pénzügyi év azonos idõszakában elért 1,4 milliárd USD-vel (részvényenként 0,20 USD) és a 2005-ös pénzügyi év harmadik negyedévében elért 1,4 milliárd USD-vel (részvényenként 0,21 USD). Pro forma alapon a 2005-ös pénzügyi év negyedik negyedévében elért adózott nyereség 1,6 milliárd USD (részvényenként 0,25 USD) volt, szemben a 2004-es pénzügyi év negyedik negyedévében elért 1,5 milliárd USD-vel (részvényenként 0,21 USD) és a 2005-ös pénzügyi év harmadik negyedévében elért 1,5 milliárd USD-vel (részvényenként 0,23 USD).

A GAAP szerint számolt adózott nyereség a 2005-ös pénzügyi évben 5,7 milliárd USD (részvényenként 0,87 USD) volt, szemben a 2004-es pénzügyi évben elért 4,4 milliárd USD-vel (részvényenként 0,62 USD). A GAAP szerint számolt adózott nyereség a 2004-es pénzügyi évben 567 millió USD (részvényenként 0,08 USD) nem készpénzben fizetett halmozott részvénykompenzációs díjat tartalmazott, ami az Andiamo Systems, Inc. vállalat felvásárlása miatt, a Financial Accounting Standards Board Interpretation 46(R) számú jogértelmezése következtében került felszámításra. A pro forma alapon számolt adózott nyereség a 2005-ös pénzügyi évben 6,1 milliárd USD (részvényenként 0,92 USD) volt, szemben a 2004-es pénzügyi évben elért 5,3 milliárd USD-vel (részvényenként 0,76 USD), amely 15%-os növekedésnek felel meg.

A 2005-ös pénzügyi év negyedik negyedévében a Cisco véghezvitte a FineGround Networks, Inc., az M.I. Secure Corporation, a NetSift, Inc., a Sipura Technology, Inc., a Topspin Communications, Inc. és a Vihana, Inc. cégek felvásárlását.

„A Cisco negyedik negyedévének és 2005-ös pénzügyi évének a lezárásával olyan erõs idõszakot tudhatunk magunk mögött, amely az egy részvényre vetített rekordméretû bevétel és nyereség mellett igazolta vállalatunk architekturális stratégiájának helyességét” – nyilatkozta John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója. „A siker kulcsa ebben a negyedévben is a földrajzi régiók kiegyensúlyozott teljesítménye, továbbá az architekturális fejlesztés, a termékcsaládok, illetve a piaci szegmensek közti egyensúly fenntartása volt, ezen belül pedig különösen a kis- és középvállalati, valamint a nagyvállalati szegmens ért el kiemelkedõen jó eredményt.”

„A jövõben célunk, hogy újabb beruházásokkal folytassuk azt a növekedési pályát, amelynek eredményeképpen ügyfeleinknek intelligens hálózatokat biztosíthatunk. Ez lehetõvé teszi a továbblépést a tranzakcióorientált rendszerektõl a jól terhelhetõ, ugyanakkor interaktív élményt nyújtó architektúra felé.”

„Nagyon meg vagyok elégedve azzal, hogy három, hosszú távú fõ pénzügyi prioritásunk, a növekedés, a nyereségesség és a részvények értéke folyamatos hangsúlyt kap a vállalat munkájában” – nyilatkozta Dennis Powell, a Cisco Systems pénzügyi igazgatója. „Az elmúlt negyedév során egy részvényre vetítve rekordméretû nettó bevételt és nyereséget realizáltunk mind a GAAP, mind a pro forma számítási mód szerint. A fõ piaci szegmensekben a termékeink iránt folyamatos keresletnek köszönhetõen a Cisco megbízható teljesítményt nyújtott és a negyedik negyedévben 6,6 milliárd USD bevételt könyvelhetett el, ami 11%-kal múlja felül az elõzõ év azonos idõszakának eredményét. Éves szinten is elégedettek vagyunk azzal, hogy a 2004-es évhez képest a 2005-ös pénzügyi évben a pro forma számítási mód szerint 13,5%-kal tudtuk növelni adózott nyereségünket, illetve 15,4%-kal a mûködési eredményünket, ami a pro forma szerint az egy részvényre jutó eredmény 21,1%-os növekedését jelenti.”

Fõbb üzleti eredmények a 2005-ös pénzügyi évben

  • A Cisco bemutatta a Cisco Application-Oriented Networking (AON) alkalmazásorientált hálózati technológiát, amely intelligenciával ruházza fel a hálózatokat, segíti az üzleti szempontok leképezését az alkalmazások mûködésére, és eredményesebb üzleti döntéseket tesz lehetõvé.
  • A Sprint jelenleg telepíti a Cisco-technológiára épülõ új generációs IP-hálózatát (IP Next Generation Network), ami világszerte „triple play”-szolgáltatásokat (adat, hang és videó egyidejû átvitele) kínál majd a vállalati ügyfeleknek.
  • A T-Com, a Deutsche Telekom vezetékes üzletága meglévõ Cisco 12000 Series útválasztóinak hardverbõvítésével az IP/MPLS (MPLS = Multiprotocol Label Switching) technológiát alkalmazva fejleszti tovább Európa egyik legnagyobb új generációs Cisco IP-hálózatát.
  • Az ausztráliai székhelyû WiZZ Communications a Cisco vezeték nélküli és egyéb hálózati technológiájának telepítésével piacvezetõ vezeték nélküli hálózatot épített ki üzleti ügyfelek részére.
  • A Red Bull Cheever Racing a Cisco vezeték nélküli és VoIP-technológiáját használta a 89. Indianapolis 500 versenysorozatban, így a mérnökök, a szervizcsapat és az autóversenyzõk azonnal valós idejû adatokhoz és statisztikákhoz juthattak a futamok alatt.
  • A British Airways a Ciscót és a Prime Business Solutionst bízta meg az Egyesült Királyságban található irodáiban és repülõterein dolgozó mintegy tizennégyezer alkalmazott kommunikációját szolgáló IP-telefóniás rendszerének kiépítésével.
  • Egy több millió dollár értékû megbízás részeként a Swisscom a Cisco CRS-1 Carrier Routing System termékcsaládot választotta ki teljes alaphálózatának átalakítására, hogy ezzel megfelelõ hátteret biztosítson az üzleti ügyfeleknek nyújtott Ethernet-szolgáltatásokhoz, valamint a lakossági és nagyfelhasználók részére szélessávú szolgáltatás keretében biztosított új generációs „triple play” technológiához.
  • A Fujitsu Limited és a Cisco bemutatta a két vállalat között 2004. decemberében bejelentett stratégiai szövetség keretében megszületett elsõ termékét, az új generációs Cisco IOS® XR operációs rendszerre épülõ, Fujitsu és Cisco CRS-1 Carrier Routing System megoldást.
  • A Cisco bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a magánkézben lévõ KiSS Technology A/S és a Sheer Networks, Inc. felvásárlására.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com