Közép-Kelet Európa egyre népszerûbb idegenforgalmi és konferencia-helyszín. A Cisco Systems hálózataira alapozva a régió szállodái olyan rendszereket és alkalmazásokat vezetnek be, amelyek a 21. századi szállóvendégek igényeinek is képesek megfelelni. A technológiai fejlesztések révén olyan gördülékeny és mûszakilag fejlett szolgáltatásokat nyújthatnak, amelyeket a világ bármely részén megirigyelhetnek.

A szlovén fõvárosban, Ljubljanában található Dominia Grand Media szálloda minden szobájában egy 42” – a lakosztályokban 84” – átmérojû Sony plazmaképernyõ található, amely az általános kommunikációs szolgáltatások mellett televízióként, hifi-lejátszóként, valamint monitorként is használható. Ez elsõre bonyolultnak tûnhet, pedig nem az: a vendégek ugyanis az összes funkciót egyetlen távirányítóval vezérelhetik. A képernyõn megjelenõ multimédiás anyagok, többek között az éttermek, golfklubok és más helyi szórakozóhelyek pillanatképei két Cisco 510 sorozatú tartalom-kiszolgáló segítségével jutnak el a szobákba.

A szállóvendégek emellett a Cisco Aironet 1200-as vezeték nélküli hozzáférési pontokról biztonságos hozzáféréssel kapcsolódhatnak az internetre. Sokan ebben talán nem találnak semmi rendkívülit, azonban a szállodában nem csupán a vezeték nélküli internethasználat, hanem 43 ország vezetékes telefonszámainak hívása is ingyenes. Ez az „apró” figyelmesség a Cisco egységes IP-hálózata révén vált lehetõvé: az IP-technológia és az optikai hálózat jóvoltából a szálloda sokkal olcsóbban kínálhatja kommunikációs szolgáltatásait. A Grand Media egyéb szlovéniai települések mellett Bosznia-Hercegovina fõvárosában, Szarajevóban, valamint a németországi Schwerinben is hasonló infrastruktúrák kiépítését tervezi. A szállodafejlesztõ cég a világ más részein, illetve lakóparkokban és a kereskedelmi ingatlanfejlesztésben is szeretné megvalósítani ezt a modellt.

A közép-kelet európai vendéglátóipar jó hírnevének öregbítésében a Grand Media mellett más cégek is kiveszik részüket. A krakkói Sheraton hotel nemrégiben újabb színfolttal gazdagította vendégeinek életét, és a szobákat színes érintõképernyõvel felszerelt Cisco 7970G IP-telefonokkal látta el. Ez Európában az elsõ, egész épületre kiterjedõ ilyen rendszer.

A Sheraton Krakow egységes Cisco IP-hálózatára kapcsolódó telefonok egyfajta hotelportálokként mûködnek, amelyeken keresztül a szálloda összes kommunikációs szolgáltatása elérhetõ. Az infrastruktúra kiépítése során a NextiraOne rendszerintegrátor a Nevotek cég vendégközpontú alkalmazásait használta.

A szálloda telefonjain a hanghívások mellett a portáról, illetve külsõ hívóktól érkezõ, személyre szabott üzenetek is továbbíthatók. A vendégek ezen kívül a szobafoglalási adatbázist is elérhetik, és telefonon keresztül vásárolhatnak a hotel boltjában. Az integrált IP-kommunikáció elõnyeit legjobban talán a hotel azon szolgáltatása példázza, amelyet nemzetközi vendégei részére fejlesztett ki. Mit tegyen a messzi földrõl jött utazó, ha szerettei tudtára kívánja adni, hogy rendben megérkezett, de odahaza családja még javában alszik? Az IP-telefonok jóvoltából a szállóvendég e-mailben is elküldheti hangüzenetét. Ehhez elegendõ a készülék gombjaival bebillentyûznie az e-mail címet, majd a szokásos módon a telefonkagylóba beszélni. Másnap reggel azután a család a bejövõ üzenetek postaládájában találja a megnyugtató hírt.

A Sheraton Krakow a város elsõ külföldi tulajdonú ötcsillagos szállodája. A szálloda összesen 233 szobájában és lakosztályában elsõdleges telefonként egy 7970G típusú, másodlagos telefonként pedig egy fekete-fehér kijelzõjû 7902G sorozatú készüléket használnak. A szálloda Cisco IPCC Express Edition platformon futó, IP-telefonos hívásközpontjában hat ügyintézõ válaszol a vendégek kérdéseire, és az adminisztratív személyzet munkáját is hasonló készülékek segítik.

A takarítók és a biztonsági személyzet, valamint a többi mobil dolgozó vezeték nélküli Cisco 7920-as IP-telefonokat használ. Ezek a készülékek az egész hotelt behálózó Cisco 802.11b vezeték nélküli hozzáférési pontokon keresztül kapcsolódnak a hálózatra. A biztonságos Wi-Fi hozzáférési pontokról a hordozható számítógépek tulajdonosai szobájukból vagy akár nyilvános helyekrõl is felkapcsolódhatnak az internetre.

A hotelágazat „mintaszállodáinak” kikiáltott Sheraton Krakow és Dominia Grand Media olyan technológiákat alkalmaz, amelyek világszerte mindinkább az iparág szabványaivá válnak, és ráadásul a vendégeknek nyújtott szolgáltatások javítása mellett jelentõsen megkönnyítik az üzemeltetést is.

A takarítók például a szobákban elhelyezett billentyûzetrõl vagy a vezeték nélküli digitális személyi adatkezelõkrõl módosíthatják az adott szoba státuszát a foglalási rendszerben. Így a takarítás befejezése után azonnal tisztává „varázsolhatják” a szobát az adatbázisban; nem kell megvárniuk, hogy a teljes szinttel végezzenek. Hasonló elõnyökkel jár az is, hogy a hotel telefonszámait és a szobaszolgálat menüit nyomtatott lapok helyett az IP-telefonok kijelzõjén lehet megjeleníteni. Ez az apró változtatás a hotel szempontjából számottevõ megtakarítást jelent a nyomtatási és papírköltségek terén, ráadásul a kínálatot is gyakrabban módosíthatják.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com