A Cisco Linksys részlege hálózatba köthetõ szórakoztató elektronikai termékek kifejlesztését tûzte ki célul

A Cisco Systems bejelentése szerint végleges megállapodás született a magántulajdonban lévõ dán KiSS Technology A/S, a hálózatba köthetõ szórakoztató elektronikai eszközök vezetõ gyártójának megvételérõl. A cég termékválasztékában házimozirendszerekhez használható eszközök, többek között otthoni hálózatokban mûködtethetõ DVD-lejátszók és DVD-felvevõk is szerepelnek. A tranzakció az otthoni és kis irodaiVoiP, valamint vezeték nélküli illetve vezetékes hálózati hardvereszközök vezetõ szállítójaként ismert Linksys divízió eddigi második cégfelvásárlása. A horsholmi cég technológiai platformja további szórakoztató elektronikai eszközök fejlesztése irányába is megnyithatja az utat.

A megállapodás értelmében a Cisco összesen mintegy 61 millió dollárt fizet készpénzben és részvényekben a KiSS Technology részvényeinek ellentételezésére. A szokásos szerzõdéskötési feltételek szerint létrejövõ ügylet lezárására az amerikai felügyeleti szervek jóváhagyását követõen, várhatóan a Cisco 2006-ös üzleti évének elsõ negyedévében kerül sor.

„Az interneten egyre több szórakoztató tartalom válik elérhetõvé, és mind többen igénylik a digitális szórakoztató elektronikai eszközök elérését az otthoni vagy egyéb hálózatokból. Nem csoda tehát, ha a hálózatba köthetõ szórakoztató elektronikai készülékek lassan a fogyasztói elektronika szerves részévé válnak” – nyilatkozta Charles Giancarlo, a Cisco technológiai igazgatója és a Cisco-Linksys elnöke, majd hozzátette: „A KiSS a hálózati video- és audiotermékek gyártásában Európa egyik vezetõ vállalata. Azt reméljük, hogy a cég tapasztalataira építve a világ többi részére is kiterjeszthetjük tevékenységünket.”

Az In-Stat piackutató cég felmérései szerint 2004 végén a hálózati szórakoztató elektronikai termékek eladásából származó bevételek megközelítették a négymilliárd dollárt. Úgy vélik, hogy ez a szám 2009-re akár meg is négyszerezõdhet. A piacelemzõ cég becslései továbbá arra is rámutattak, hogy az elkövetkezendõ négy év során az otthoni hálózatok több mint 38%-ában fognak hálózati szórakoztató elektronikai készülékeket használni.

A KiSS piacvezetõ platformjai könnyedén beilleszthetõk az otthoni hálózatokba, így a felhasználók az interneten elérhetõ filmek és más szórakoztató anyagok mellett egyéb, hálózatba kapcsolt berendezéseken tárolt tartalomhoz is hozzáférhetnek. A cég szabványokon alapuló technológiái lehetõvé teszik a különbözõ jellegû berendezések és eltérõ platformok együttes használatát. Az egyszerû használaton és a fogyasztói igények jobb kiszolgálásán túl ez a többi gyártóval, illetve tartalomszolgáltatóval való együttmûködéshez is új lehetõségeket teremt.

A felvásárlás összhangban áll a Cisco központi törekvésével, amely szerint a cég új technológiai területek kiépítését, illetve az új termékek piacra kerülését akvizíciókkal gyorsítja fel. A KiSS munkatársaival a Linksys egy olyan elkötelezett, világszínvonalú fejlesztõcsapatra tesz szert, amely elsõsorban a hálózati szórakoztató elektronikai piac igényeire összpontosít, és egyben megalapozza a Linksys saját kutató-fejlesztõ részlegének kialakítását is e területen.

A Linksys Európában továbbra is folytatja a KiSS meglévõ készülékválasztékának értékesítését és támogatását, a késõbbiekben pedig más piaci régiók számára is szeretné kialakítani új termékeit.

A 65 alkalmazottat foglalkoztató KiSS 1994-ben alakult. A felvásárlás eredményeként a KiSS csapata a Linksys keretén belül fog muködni.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com