Hang-, adat- és videoforgalom egyetlen egységes, konvergens hálózaton

A Debreceni Egyetemen 2005. nyarán kerül átadásra a Biológia és Szerves-kémia tudományterületeket, valamint a könyvtári és informatikai kiszolgáló tevékenységeket befogadó Élettudományi Épület és Könyvtár.

A mintegy 10 milliárd forintos beruházással, közel két év alatt létrehozott épület-komplexum az integrált intézmény egyben legnagyobb beruházása. A megvalósítás során az egyetem kiemelt figyelmet fordított a legmodernebb informatikai infrastruktúra kialakítására. Az épületekben a hang- adat és videoforgalom egységes, konvergens hálózaton zajlik. A Cisco Catalyst eszközökre épülõ redundáns aktív gerinchálózati rendszer minden végpont számára egyenként legkevesebb 100 Megabit/másodperc kapcsolt adatátviteli sebességet biztosít, ami nemcsak a hagyományos adatok továbbítását, hanem az interaktív multimédiás alkalmazások kényelmes mûködését is lehetõvé teszi, ezáltal az animációs oktatási elektronikus anyagok on-line használata is biztosított

A két épületben az 1350, illetve 570 darab strukturált végpontot 87 kilométernyi kábel köti össze, amely Debrecenbõl számítva légvonalban három szomszédos országhatárt is elérne. A dolgozói, illetve oktatói szobákban lévõ számítógépes hálózati rendszer a virtuális helyi hálózati (VLAN) technológiát alkalmazza, így az új épületekben lehetõség van bármely számítógép logikai átcsoportosítására, vagyis a számítógépek fizikai elmozdítása nélkül olyan belsõ elektronikus alkalmazások használhatók ezeken, amelyek adatvédelmi és adatátviteli teljesítmény szempontjából az adott konkrét igényeknek legjobban megfelelnek. Az új épület kábelezés szempontjából már elõ van készítve a legmodernebb WiFi technológia kiépítésére is.

Az integrált informatikai rendszer kiemelkedõ szolgáltatása a Cisco IP telefon rendszer, amely 340 darab folyadékkristályos kijelzõvel rendelkezõ intelligens készülék segítségével biztosítja az intézményen belüli, illetve kívülre irányuló telefonálás lehetõségét. A telefonrendszer szervesen kapcsolódik az intézmény városi méretû hagyományos belsõ telefonhálózatához is. Az IP telefonok mindegyike eléri az egyetemi elektronikus telefonkönyv adatbázist, ami lényegesen kényelmesebbé teszi a hívószámok keresését és tárcsázását.

„A debreceni Egyetem sugárúti, illetve a Vámospércsi úti kollégiumok épületeiben 2003 óta használjuk a Cisco IP telefon rendszerét, amely mind beruházási, mind üzemeltetési oldalon jelentõs megtakarításokat eredményezett. A kedvezõ tapasztalatok birtokában döntöttünk úgy, hogy az új fejlesztés során is a Cisco IP telefónia rendszerét alkalmazzuk.” – mondta Gál Zoltán, ISZK igazgató.

„A Cisco kiemelt feladatának tekinti az oktatás támogatását. A legújabb hálózati technológiák, mint a biztonságos vezeték nélküli hálózatok vagy a video-kommunikáció új lehetõségeket nyitnak az oktatók és diákok számára egyaránt. Örömömre szolgál bejelenteni, hogy a Debreceni Egyetem Élettudományi Épülete és Könyvtára számára 25 db IP telefonhoz illeszthetõ USB-kamerát és Cisco Video Telephony Advantage szoftvert adományoztunk, melyek segítségével az intézmény az IP hálózaton keresztül könnyedén és gyorsan létesíthet videotelefon kapcsolatot a házon belül vagy akár a hazai és nemzetközi társintézményekkel.” – mondta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Az épületkomplexum generál-kivitelezését a HUNÉP Universal Rt. végezte, a tervezést a Teampannon Építész és Mérnöki Iroda Kft., a munkálatokat az intézmény vezetõsége és a Mûszaki és Fejlesztési Igazgatóság irányította, míg az integrált informatikai- és telefonhálózat tervezésének és kivitelezésének felügyeletét, valamint a további üzemeltetési feladatokat a Debreceni Egyetem Informatikai Szolgáltató Központ biztosította, illetve látja el. Az informatikai kivitelezés ugyancsak helyi cég, a Beks Kommunikációs Technika Kft. alvállalkozói munkája. Az IP telefónia rendszert a Synergon Rt. telepítette és a Net’54 Kft. integrálta a meglévõ hagyományos alközponthoz. Az intézményi belsõ telefonrendszer mellékei számának szignifikáns növekedése miatt szükség volt az ötszámjegyû címzési rendszer bevezetésére, amelyet a BCN Rendszerház Kft. összefogásával a telefonközpontok üzemeletetésére szakosodott további cégek három napos munkája eredményeként valósult meg.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscoval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com