A Linksys részleg elsõ felvásárlási akciója tapasztalt szakemberekkel és IP alapú hangátviteli (VoIP) technológiával bõvíti a vállalatot

A Cisco Systems bejelentette, hogy végleges megállapodás született a kaliforniai székhelyû, VoIP specialista Sipura Technology, Inc. megvételérõl. A tranzakció az otthoni és kis irodai vezeték nélküli, illetve hálózati hardvereszközök elsõ számú szállítójaként ismert Linksys divízió eddigi elsõ cégfelvásárlása. Kutatások szerint a jelenlegi 8 millióról 2009-re közel 60 millióra nõhet azok száma, akik otthoni szélessávú internetkapcsolatukat VoIP technológián alapuló telefonálásra használják.

A fogyasztói VoIP-termékek gyártásában élenjáró Sipura jelenleg a Linksys hálózati VoIP-eszközeinek egyik legfontosabb technológiai szállítója. Értékes technológiáján és ügyfélkapcsolatain kívül a cég alapos VoIP-ismeretekkel felvértezett gárdája a Linksys hang- és videoátviteli, valamint egyéb területeken tervezett kutatási és fejlesztési tevékenységének bõvítésében fog szerepet játszani.

A megállapodás szerint a Cisco közel 68 millió dollárt fizet a Sipuráért részvényekben és opciókban. A szokásos szerzõdéskötési feltételek szerint létrejövõ ügylet lezárására az amerikai felügyeleti szervek jóváhagyását követõen, várhatóan a Cisco 2005-ös üzleti évének július 30-ával végzõdõ negyedik negyedévében kerül sor.

A VoIP fogyasztói piaca gyorsan bõvül, hiszen a független vagy korábban monopolhelyzetben lévõ távközlési és kábeltársaságok egyre újabb internetes telefonálási ajánlatokkal jelennek meg a piacon. A Synergy Research Group, az egyik vezetõ piackutató cég jelentése szerint a világon jelenleg csaknem 8 millió fogyasztó használja otthoni szélessávú internetkapcsolatát VoIP technológián alapuló telefonálásra. A Synergy várakozásai szerint ez a szám 2009-re az 58,9 milliót is elérheti.

„A VoIP-üzletág a Cisco és a Linksys számára nem csupán növekedési szempontból stratégiai jelentoségû, de új fejlesztések elõtt is utat nyit. A Sipura felvásárlása egyrészt megerõsíti a Linksys vezetõ pozícióját a gyorsan bõvülõ VoIP-piacon, másrészt megfelel annak a stratégiának is, miszerint a cég bizonyos termékkategóriákban bõvíteni kívánja belsõ kutatás-fejlesztési lehetõségeit” – nyilatkozta Charles Giancarlo, a Cisco technológiai igazgatója és a Cisco-Linksys elnöke. „A Cisco elkötelezte magát a fogyasztói hangátviteli termékek fejlesztése mellett. A Sipura akvizíciója a cég ezen szerepvállalását támasztja alá” – tette hozzá Giancarlo.

A felvásárlás összhangban áll a Cisco azon stratégiájával, amely szerint a cég technológiai bázisának bõvítését, illetve az új termékek piacra kerülésének felgyorsítását akvizíciókkal is igyekszik támogatni. A Sipura megvétele megerõsíti a Linksys vezetõ szerepét a dinamikusan fejlõdõ fogyasztói, valamint otthoni irodai VoIP-piacon.

A fogyasztói és otthoni irodai piacra szánt többvonalas IP-telefon mellett a Sipura neve fémjelzi azt a technológiát is, amelyet a piacvezetõ VoIP-adapterekben hasznosítanak. A Sipura technológiáját a Linksys jelenleg bizonyos analóg telefonadapterekben, telefonportokkal rendelkezõ vezetékes, illetve vezeték nélküli útválasztókban, valamint egyéb VoIP-termékekben használja fel. A Sipura jelentõs üzleti kapcsolatokat épített ki a vezetõ VoIP-szolgáltatókkal. A Linksys e szolgáltatókon kívül saját hagyományos kiskereskedelmi csatornáin át kívánja eljuttatni a Sipura VoIP termékeit az egyéni, illetve az otthoni irodai felhasználókhoz.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com