A VoIP rendszer ingyenes belsõ telefonálást biztosít a telephelyek között

A Cisco Systems IP telefónia rendszerét választotta a magyarországi cukoripar egyik vezetõ társasága, a Mátra Cukor Rt. A német Nordzucker AG tulajdonában lévõ cég bérelt vonali összeköttetéssel kapcsolta össze hatvani, szerencsi és szolnoki telephelyeit, és erre telepíti a Cisco IP telefonrendszerét. A döntés mögött elsõsorban a konvergált hálózat kínálta elõnyök állnak – a hang- és adatforgalom egyetlen, egységes hálózaton történik, ami egyszerûbb üzemeltetést és költségoptimalizálást eredményez. Szintén a bevezetés mellett szóltak az IP telefónia révén elérhetõ alkalmazások. A Mátra Cukor Rt.-nél kiépítésre kerülõ rendszer egységes, az IP telefonokról elérhetõ címtárat biztosít valamennyi telephely számára. A beruházás megvalósítását a BCN Rendszerház Kft., a Cisco Systems Gold Partnere végzi.

Az IP telefónia hálózat kiépítése június végére fejezõdik be, ekkorra 170 darab Cisco IP telefonkészüléket telepítenek, és további száz meglévõ analóg készüléket csatlakoztatnak a rendszerhez.

A közel 400 fõt foglalkoztató Mátra Cukor Rt. számára az új rendszer komoly megtakarítást biztosít, mivel a Voice over IP (VoIP) kommunikáció révén a telephelyek közötti telefonhívások ingyenesek. A telephelyeken kiépített vezeték nélküli hálózat a vezeték nélküli IP telefonok alkalmazására is lehetõséget nyújt. Így a munkatársak szabadon mozoghatnak az egyes irodák, illetve gyártóegységek között, miközben a belsõ hálózaton folyamatosan elérhetõek maradnak, illetve maguk is indíthatnak hívásokat éppúgy, mintha asztali mellékükrõl telefonálnának.

A Mátra Cukor Rt. e fejlesztésekkel nem tett pontot a projekt végére: a késõbbiekben úgynevezett Softphone rendszer kiépítését tervezi, amellyel a munkatársak laptopjaikról vagy más mobil eszközrõl is igénybe vehetik az IP telefónia rendszer szolgáltatásait.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com