A szervezet a telefónia egészére vetítve éves szinten 25-30%-os megtakarítással számol

A Magyar Távirati Iroda budapesti központját, a Parlament épületében található irodáját, a 18 megyeszékhelyen dolgozó helyi, valamint a világ 10 nagyvárosában muködõ külföldi tudósítóit 2005. januárja óta Cisco technológián alapuló IP kommunikációs hálózat köti össze. A szervezet az ingyenes belsõ telefonálás mellett az IP telefónia nyújtotta szolgáltatások széles körét – belsõ telefonkönyv, konferenciahívások, számítógépes telefonelérés, hangposta, e-mail elérés, videó telefónia, hívásdíj-kijelzés, hívásrögzítés, hangarchívum, stb. – alkalmazza.

Az 1880 óta muködõ magyar nemzeti hírügynökség célja, hogy hagyományos médiapiacain kívül erõsítse jelenlétét az üzleti szférában, és új szolgáltatásaival utat találjon az egyéni megrendelõk mind nagyobb köréhez is. A Magyar Távirati Iroda 350 munkatársa a nap 24 órájában szállítja a bel- és külföldi híreket, számukra a legmodernebb telekommunikációs infrastruktúra egyben a versenyelõny kulcsa is az egyre élesebb hírpiaci versenyben.

Az új rendszer alapja a konvergencia, amely lehetõvé teszi a hang- és adatforgalom egységes hálózatra terelését. Az irodákba és képviseletekre összesen 300 Cisco IP telefont telepítettek, a tudósítók pedig szélessávú internet kapcsolattal csatlakoznak az MTI hálózatához. A biztonságos kapcsolatról a Cisco VPN (Virtual Private Network) technológiája és tûzfalai gondoskodnak. A tudósítók a Softphone szoftver segítségével számítógépükrõl is igénybe vehetik az IP telefónia szolgáltatást, a képernyõn megjelenõ telefonról hívásokat indíthatnak, illetve számítógépükön fogadhatják a bejövõ hívásokat.

„Az IP telefónia mellett alapvetõen két ok miatt döntöttünk. A hang- és adatforgalom egységes hálózatra terelése jelentõs megtakarításokat eredményez, a belsõ hálózaton a hívások eleve ingyenesek, a least cost routing és a mobil gatewayek alkalmazásával együttesen a telefónia egészére vetítve éves szinten 25-30%-os megtakarítással számolunk. Ugyanakkor az IP telefónia számos olyan alkalmazás bevezetését tette lehetõvé, amelyek révén munkatársaink gyorsabban és hatékonyabban végezhetik munkájukat – ez pedig a hírpiacon ma már elengedhetetlen követelmény.” – mondta Balogh István, az MTI informatikai igazgató helyettese.

Az MTI munkatársai a teljes vállalati telefonkönyvet elérhetik az IP telefonok képernyõjén, és egyetlen gombnyomással kapcsolatba léphetnek kollégáikkal. Korábban a konferenciahívásokat elõre kellett igényelni a szolgáltatótól, az IP telefonokon azonban ez is egyszerûen megvalósítható. Hamarosan lezárul az Outlook integráció is, így bármely, a számítógépen tárolt kontakt telefonszáma egyszerûen kikereshetõ és tárcsázható.

A Cisco magyar nyelvû Unity üzenetkezelõ rendszerével a hangpostára érkezõ üzenetek a levelezõrendszerbõl, míg az emailek a telefonok képernyõjérõl is elérhetõk. Az IP telefónia révén lehetõség nyílt a mellékek teljes mobilitásának megvalósítására. A hang- és adatforgalom egységes kezelése mellett az MTI-nél a videoforgalmat is ugyanerre az IP alapú hálózatra terelték, amely lehetõvé tette a videotelefónia bevezetését. Az elsõ lépcsõben a videotelefónia a felsõ vezetõk, az elnök, alelnökök, hírszerkesztõségek vezetõi, és a newsroom közötti kapcsolattartást segítik, de a közeljövõben tervezik a rendszer további kiterjesztését.

A projekt mgvalósítását a Cisco Systems Magyarország Gold minosítésû partnere, a HP Magyarország Kft. végezte. Az IP telefónia alkalmazások fejlesztésében a TC&C Kft., a Cisco Systems Magyarország hazai AVVID (Architecture for Voice, Video and Integrated Data) partnere mûködött közre.

A TC&C által a Cisco IP kommunikációs megoldásához fejlesztett Caspro rendszeren nyomon követhetõk a hívások költségei, míg a TC&C Carin szoftvere lehetõvé teszi a beszélgetések rögzítését. A hangrögzítés során az MTI tudósítói az IP telefon billentyûzetét magnó funkcióban kezelve rögzíthetik a beszélgetéseket, a hangfelvételek pedig a hálózaton keresztül a központi archívumba kerülnek.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com