A repülõterek a Cisco Intelligent Airport Solution megoldáscsomagjával új szolgáltatásokat indítanak, és csökkentik üzemeltetési költségeiket

A légi közlekedési ágazat szakmai szervezete, az Institute of Transport Management (ITM) által 2004 legjobb európai repülõterének választott Athéni Nemzetközi Repülotér (AIA) a Cisco Intelligent Airport Solution megoldásával olyan hang-, adat- és videoátvitelre egyaránt alkalmas infrastruktúrát állított rendszerbe, amellyel egy sor új, költségkímélõ szolgáltatást tud bevezetni mind az utasok, mind az alkalmazottak számára. A kanadai Vancouver nemzetközi repülotere szintén a Cisco Intelligent Airport Solution megoldáscsomagját alkalmazza, amely révén jobban kiszolgálhatók az utasok igényei, növelhetõ az üzemeltetés hatékonysága, és új bevételi források teremthetõk a repülotér számára.

Athén
Az AIA Görögország legnagyobb repülotere, amely évente több mint 13 millió utast szolgál ki. Tavaly nyáron, a 2004. évi olimpia befejezõ napján rekordszámú, 69 ezer utast szolgált ki. Az IP nyílt szabványain alapuló Cisco Intelligent Airport Solution keretrendszer ideális alapjául szolgál a repülõtéri hálózatnak, mivel lehetõvé teszi például az IP telefónia vagy a vezeték nélküli „hotspot”-ok bevezetését.

A rendszer nyújtotta elõnyök emellett kiterjednek a továbbfejlesztett személy- és vagyonbiztonságra, az utasforgalom racionalizálását segítõ információkra, valamint a megnövelt hálózatbiztonságra és hibatûrésre. Mindemellett csökkennek a hálózat-fenntartás költségei, és a munkatársak oktatására is új lehetõségek nyílnak. A repülõtéren biztosított a megszakításmentes muködés, és a hálózat nem csupán az utasok és az alkalmazottak igényeit elégíti ki, hanem folyamatos szolgáltatásokat nyújt a repülõtéren mûködõ közel 300 vállalatnak is.

A 2002-ben indult projekt elsõ fázisában a WLAN hozzáférési pontok telepítésére került sor. Ezek segítségével a felhasználók – az utasok és az alkalmazottak is – a fõ terminálépületben bárhol hozzáférhetnek noteszgépeikkel vagy PDA-ikkal az internethez. Az AIA alkalmazottai hordozható számítógépeikkel számos alkalmazást érhetnek el, beleértve a járatokkal és a légitársaságokkal kapcsolatos legfrissebb információkat. Emellett a PDA-k biztonsági ellenõrzõ készülékként is funkcionálnak, segítségükkel a repülõtér bármely pontján gyorsan és könnyen ellenõrizhetõ az alkalmazottak kiléte.

A projekt második fázisa, amelyben az IP-kommunikációs rendszert építik ki, 2004 elején kezdõdött. Célja az volt, hogy az üzemeltetési költségek csökkentése mellett lehetõvé tegye a kommunikációt a repülotér mobil munkatársai számára is. Az IP-telefonok telepítése a repülõtér meghatározott ellenõrzési kapuit is magukban foglaló pontjain a projekt elsõ fontos lépése. Az IP-telefonok üzembe helyezése lehetõvé tette, hogy a személyzet gyorsan kezelje a látogatói és alkalmazotti forgalmat, mivel most már ok is rendelkeznek a friss információkhoz való hozzáféréshez szükséges eszközökkel.

Vancouver
A Cisco Systems technológiája és a TELUS Business Solutions szolgáltatásai révén a vancouveri repülõtér egyetlen átfogó, az egész repülõtérre kiterjedõ kommunikációs rendszerben ötvözte a hang-, video-, adat- és vezeték nélküli átvitelt,. A hálózat 1100 Cisco IP-telefont, 1000 zártláncú kamerát és több mint 1500 tévéképernyõt szolgál ki. Emellett a Cisco Intelligent Airport Solution megoldáscsomag egyéb innovatív szolgáltatásokat is nyújt, kezdve a már megszokott terminálberendezésektõl és önkiszolgáló kioszkoktól egészen a vezeték nélküli poggyásznyilvántartásig és az utasok vezeték nélküli internet-hozzáféréséig.

Az IP alapú fejlesztések már most is jelentõs hatással vannak a repülõtérre. Elõzetes adatok szerint az önkiszolgáló kioszkok 250–300%-kal növelik a reptér kapacitását. Az Air Canada belföldi utasainak 85%-a például az önkiszolgáló kioszkok segítségével végezheti a felszállás elõtti bejelentkezést.

A hatékonyságnövelõés kapacitásbõvítõ hálózat alapú szolgáltatások bevezetése lehetõvé teszi, hogy ne kelljen új, költséges létesítményeket építeni a 2010. évi téli olimpiai játékokra. Önkiszolgáló kioszkokat fognak telepíteni például a város stratégiai szempontból fontos helyszínéin, így hotelekben, vasútállomásokon, illetve Vancouver és környéke egyéb fontos pontjain. Az olimpia látogatói így már azelõtt bejelentkezhetnek egy adott járatra és megkapják beszállókártyájukat, hogy elhagyták volna szállodájukat.

1. A vancouveri repülotér integrált hálózata és folyamatosan fejlõdõ IP-stratégiája többek között az alábbi piacvezetõ szolgáltatások bevezetését teszi immár lehetõvé: Egységes utas- és poggyászfelvételi platformok, amelynek egyaránt részei a légitársaságok hagyományos pultjai és az önkiszolgáló kioszkok.

2. Önkiszolgáló kioszkok: A Vancouveri Nemzetközi Repülõtér az elsõ olyan repülotér Észak-Amerikában, amely bevezette az általános használatra alkalmas – azaz nem egy-egy légitársaság üzemeltetésében lévõ kioszkokat, és fejlesztésük terén továbbra is piacvezetõ szerepet játszik. A repülõtér termináljain jelenleg hatvan önkiszolgáló kioszk található. Az utasbejelentkezõ kioszkokat a repülõtéren kívüli helyszíneken is, például gépkocsikölcsönzõkben, belvárosi hotelekben, konferenciaközpontokban, sõt még a Vancouver felé tartó – a szolgáltatáshoz szükséges adatokat mûholdról kapó – tengerjáró hajókon is elhelyezik.

3. Vezeték nélküli csomagazonosító rendszer: A nagy biztonságú, az egész létesítményre kiterjedõ vezeték nélküli Cisco-hálózat lehetõvé teszi egy vezeték nélküli csomagazonosító rendszer üzemeltetését, amely révén a repülõtársaságok a legmodernebb technológiával tarthatják nyilván az utasok poggyászait. A vancouveri az egyik elsõ repülotér Észak-Amerikában, amely bevezette a vezeték nélküli csomagazonosító rendszert.

4. Nexus Air: Észak-Amerikában a Vancouveri Nemzetközi Repülõteret választották ki a Nexus Air kísérleti program lebonyolítására. A program keretében az amerikai és a kanadai határõrség lehetõvé teszi, hogy az Egyesült Államok biztonságára csekély veszélyt jelentõ utasok elõre jóváhagyott köre könnyített procedúrával léphessen be az USA-ba, ill. hagyhassa el azt. A Nexus Air biometrikus íriszfelismerõ technológiát alkalmaz, amely lehetõvé teszi, hogy az utasok az automata kioszkok használatával elkerülhessék a határon gyakori sorban állást. A Nexus kiegészíti a Canpass Air programot, amely ugyanezzel a technológiával mûködik, és olyan – elõzetesen regisztrált – utazók használhatják, akik az USA-ból vagy egyéb országokból érkeznek vissza Kanadába.

További információk a Cisco Intelligent Airport Solutions megoldáscsomagról és az ügyfelekrõl a Cisco Systems webhelyén, a www.cisco.com/en/US/strategy/transportation/airports.html oldalon találhatók.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com