A mintegy 300 helyi irodából álló okmányirodai hálózat üzemeltetõje, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal a közelmúltban informatikai hálózati fejlesztést hajtott végre az okmányirodai hálózaton.

A Belügyminisztérium célja az okmányirodák hatékonyabb muködtetése, továbbá hogy az irodák egyre több online szolgáltatással álljanak a lakosság rendelkezésére. Jelenleg az állampolgároknak lehetõségük van minden okmányirodai ügytípus esetében interneten keresztüli idõpontfoglalásra, valamint a jogszabályokban meghatározott ügytípusoknál ügyindításra is. Az elektronikus ügyintézés jogszabályi feltételeinek megteremtésével lehetõvé vált azon fejlesztések megvalósítása, amely az állampolgárok számára lehetõvé teszi a részleges vagy teljes ügyintézést.

Ezt a célt szolgálta a közelmúltban lezajlott hálózatfejlesztés, amelynek eredményeképpen 129 új Cisco router és 167 új Cisco kapcsoló szolgálja a megnövekedett sávszélesség-igényeket és garantálja az adatforgalom biztonságát. Az okmányirodai hálózatról elmondható, hogy minden pontján egységesen IPSec 3DES hálózatbiztonsági megoldás mûködik, hasonlóan az olyan, kiemelt biztonsági követelményeket támasztó hálózatokhoz, mint amilyen például az Interpol-é.

A választások idején az okmányirodai hálózatra megnövekedett feladatok hárulnak, ugyanis ezen a hálózaton folyik a szavazóköri adatok feldolgozása, összesítése és továbbítása. Az okmányirodai hálózaton a 2002. évi országgyulési és önkormányzati képviselõ választás, a 2004. évi Európa Parlamenti képviselõválasztás és a 2003. évi, valamint a 2004. évi országos népszavazás adatfeldolgozása egyaránt sikeresen zajlott. Az országos választások, népszavazások fokozott biztonsági követelményeinek teljesítéséhez elengedhetetlen a nagy megbízhatóságú, biztonságos hálózati informatikai infrastruktúra, mely az idõszaki, rendkívüli választási terheléseken túl az okmányirodák napi muködése során is biztosított.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõje. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com