Az Axelero Internet és a Cisco Systems digitális nappali koncepciója bemutatkozik a Lakástrend és Design 2005 kiállításon is. A legmodernebb informatikai, híradástechnikai és adatátviteli eszközökbõl felépített jövõ nappalija bizonyítja, hogy a kényelem és az esztétika összeegyeztethetõ a XXI. század technológiájával.

A háztartásokban széles körben ugyan még nem elterjedt, de a világpiacon egyre több gyártó jelenik meg internetkapcsolatra képes termékeivel, mint a "Multi Media Refrigerator" hûtõgép, amely tv-nézésre, internetes böngészésre, ételreceptek tárolására, képek megjelenítésére vagy üzenetküldésre is használható. De említhetnénk két nagy világcég együttmûködését, amely a jövõ internetre kapcsolható háztartási berendezéseinek megalkotására vonatkozik: például az internetre kapcsolódó és onnan recepteket letöltõ mikrohullámú sütõ és az élelmiszer-vásárlást on-line elintézõ hûtõszekrény. Ugyanakkor a piacon már kapható az internetre kapcsolt mosógép, amely a mosás befejeztével e-mailben vagy SMS-ben küld értesítést, vagy olyan sütõk, amelyek elõlapján a vonalkódolvasó nem csupán azonosítani tudja a vacsorára szánt pizzát, hanem a kódból kiolvasott információ alapján a sütési programot is beállítja, ha kell, a világhálóról hívja le az adatbázisából hiányzó információt. A fenti példák is jól mutatják, hogy a jövõ háztartásában jelentõs szerepet fog játszani az internet.

Az Axelero Internet és a Cisco Systems digitális nappalija a már jelenné vált jövõbõl ad ízelítõt, és bemutatja, hogy a modern technológiák képesek átalakítani, kényelmesebbé és nyitottabbá tenni a mindennapokat, méghozzá úgy, hogy közben emberi és élhetõ közeg veszi körül e megoldások felhasználóit.

Míg évekkel korábban a személyi számítógépekkel összekötött internetkapcsolat elsõsorban az irodában létezett, addig mára megtalálta méltó helyét az otthonokban is, a dolgozószobából átkerült a nappaliba és egyre inkább a szórakozás csatornájává vált. Ma már az újdonságok iránt fogékony otthonról internetezõk zöme szélessávú eléréssel rendelkezik. E felhasználói körnek kínálja az Axelero és a Linksys – a Cisco Systems otthoni felhasználóknak szánt eszközöket gyártó divíziója - a digitális nappali koncepcióját. A lakásba vezetéken érkezõ internet-kapcsolat WLAN (vezeték nélküli) konfiguráción keresztül jut el nemcsak a számítógépekhez, de a multimédiás szórakoztató- és egyéb eszközökhöz is.

A jövõ nappalijában tehát minden mindennel kapcsolatban áll, a hang, a kép, a film és más digitalizálható információk vezeték nélkül közlekednek a különbözõ készülékek, illetve a szélessávú internet segítségével az otthonok és külvilág között, a felhasználók pedig mindezt a kanapéjuk kényelmébõl élvezhetik.

Az ország elsõ szélessávú tartalomportálja, az [origo>play] a szélessávon internetezõk dinamikusan növekvõ hazai táborának kínál ingyenes és fizetõs online tartalmakat - videó, kép, zene és játék témákban, amelyek a digitális nappaliban is élvezhetõk. Magyarország elsõ internetes video-on-demand szolgáltatása, az [origo]téka (http://teka.origo.hu) online megtekintést (streaming-et) tesz lehetõvé, így a filmkedvelõk az internet segítségével néhány perc alatt "kikölcsönözhetik" a kiválasztott filmet, amelyet 24 órán keresztül tetszõleges alkalommal nézhetnek meg számítógépükön.

Az [origo>play] Zeneáruházban (http://zenearuhaz.origo.hu) a zenerajongók többek közt a Warner Music és az EMI kiadásában megjelent számokat vásárolhatják meg. Az áruházban teljes albumok és számok is letölthetõk, amelyek mindegyikébe ingyenesen bele is lehet hallgatni, valamint stílus, elõadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni.

A számtalan információs és szórakozási lehetõséget nyújtó, szélessávú internet kapcsolaton érkezõ jelet a Linksys vezeték nélküli eszközei továbbítják a háztartásban található számítógépekhez és szórakoztató elektronikai berendezésekhez. Így nincs fehér mûanyag fali csatorna a falon és nem tekeregnek vezetékkötegek a szõnyeg alatt. Az internetrõl letöltött zenék és képek Linksys vezeték nélküli média adapteren keresztül jutnak el a házimozi rendszerig. Az új Linksys Wireless-G Media linkkel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül játszhatók le a PC-n tárolt vagy streaming technológiával elért videók, zenék és képek. Így az otthoni hálózat már sokkal többet kínál, mint csupán az internetkapcsolat több számítógép közötti megosztását. A digitális tartalomszolgáltatás és a szélessávú internet térhódítása felgyorsította a fogyasztói elektronikai berendezések fejlesztését, így csakhamar lehetõvé válik a PC-n tárolt és az internetrõl letölthetõ anyagok lejátszása a lakás bármely televízióján, Hi-Fi készülékén, házi szórakoztatóközpontokon és személyi számítógépeken.

Ugyancsak vezeték nélkül folyhatnak a számítógépes játék-csaták a drótnélküli játékadapter segítségével. A digitális fényképezogéppel készített képeket a tévékészülék óriási képernyõjére vetíthetjük, vagy feltölthetjük az internetre, például az [origo>play] fotótárba, hogy ott mutathassuk meg kiválasztott ismerõseinknek, esetleg elküldhetjük a világ bármely pontjára a szélessávú kapcsolat segítségével. A számítógéphez csatlakozik a Linksys vezeték nélküli webkamerája, amellyel videokapcsolatba léphetünk távoli ismerõseinkkel.

A Linksys is támogatja a SecureEasySetup elnevezésû megoldást, amelynek segítségével a végfelhasználók egyetlen gombnyomással konfigurálhatják vezeték nélküli hálózatukat. A SecureEasySetup nem csak a telepítést könnyíti meg, hanem a vezeték nélküli hálózatok illetéktelen használatától megvédõ titkosítás beállítását is rendkívül leegyszerûsíti.

A Linksys rövid bemutatása
Az 1988-ban alapított Linksys a Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) egyik divíziójaként a fogyasztói és otthoni irodai felhasználóknak szánt vezeték nélküli és Ethernet alapú hálózati eszközök nemzetközi piacának vezetõje. A Linksys elkötelezett célkitûzése, hogy ügyfeleinek megkönnyítse és megfizethetõ áron elérhetõvé tegye a korszerû hálózati megoldásokat, és olyan innovatív, díjnyertes termékeket kínáljon, amelyek zökkenõmentesen együttmuködnek más eszközökkel és alkalmazásokkal. További részletek a Linksys webhelyén: www.linksys.com.

Az Axelero Internetrõl
Magyarország piacvezetõ internetvállalata, az Axelero Internet a hazai magánfelhasználók közel felének biztosít hozzáférést, s emellett a legnépszerûbb magyar nyelvû tartalomegyüttes, az [origo] portál tulajdonosa és üzemeltetõje is. Az Axelero jelentõs elõnnyel vezeti az internetpiac mindhárom meghatározó területét, a lakossági szolgáltatások, a tartalomszolgáltatás és az üzleti alkalmazások piacát egyaránt. A vállalat az országban elsõként indított el számos olyan innovatív online szolgáltatást, mint például az ADSL, a webalapú elektronikus okmányküldés (webEDI) vagy az elektronikus piactér (Axelero Marketline). Az Axelero Rt. a Matáv Csoport tagja. További információ a vállalatról és szolgáltatásairól a www.axelero.hu webcímen található.

A Cisco Systemsrõl
A Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõ vállalata. A céggel kapcsolatos hírek és információk a www.cisco.com címen találhatók meg.

A Cisco, a Cisco Systems és a Cisco Systems logo a Cisco Systems, Inc és/vagy leányvállalatainak védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. Minden egyéb védjegy a birtokos cég tulajdonát képezi.

Az Axelero Internetrol
Magyarország piacvezeto internetvállalata, az Axelero Internet a hazai magánfelhasználók közel felének biztosít hozzáférést, s emellett a legnépszerubb magyar nyelvu tartalomegyüttes, az [origo] portál tulajdonosa és üzemeltetoje is. Az Axelero jelentos elonnyel vezeti az internetpiac mindhárom meghatározó területét, a lakossági szolgáltatások, a tartalomszolgáltatás és az üzleti alkalmazások piacát egyaránt. A vállalat az országban elsoként indított el számos olyan innovatív online szolgáltatást, mint például az ADSL, a webalapú elektronikus okmányküldés (webEDI) vagy az elektronikus piactér (Axelero Marketline). Az Axelero Rt. a Matáv Csoport tagja. További információ a vállalatról és szolgáltatásairól a www.axelero.hu webcímen található.

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com