Gradovi širom svijeta u suradnji s Ciscom će poboljšati učinkovitost javnog i osobnog prometa te smanjiti emitiranje stakleničkih plinova čime se smanjuje njihov "ugljični otisak"


Zagreb, 13. listopada 2009. - Nastavljajući s programom umreženog urbanog razvoja (CUD - Connected Urban Development), tvrtka Cisco najavila je širenje partnerske mreže i povezivanje s novim poslovnim subjektima i vlastima gradova diljem svijeta u istraživanju utjecaja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema klimatskih promjena u urbanim mjestima i energetskim izazovima s kojima se gradovi suočavaju.

Uz postojeće partnere u projektu, Cisco je uspostavio stratešku suradnju s organizacijom The Climate Group s ciljem stvaranja programa održivog razvoja koji bi operacionalizirao razvoj integriranih ICT rješenja za prometnu infrastrukturu, upravljanje energetskim sustavima i „pametnim zgradama“ (connected buildings) u urbanim područjima. Najavljena suradnja predstavljena je na godišnjem sastanku globalne inicijative bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona (CGI - Clinton Global Initiative). 

Karakteristike projekta

Cilj nastavka suradnje tvrtke Cisco i organizacije The Climate Group jest uključenje javnih i privatnih partnera u promicanje inicijative.

 • Umreženje s novim partnerima razvijat će se na dosadašnjoj inicijativi umreženog urbanog razvoja, fokusu na urbana područja i SMART2020 izvješću kako bi se stvorio forum globalno relevantnih programa smanjenja stope ugljičnog otiska zasnovanih na integrativnim političko-financijskim rješenjima.
 • Tri su glavna fokusa suradnje:
  • razvoj partnerstva u implementaciji pilot projekata na gradskim razinama,
  • stvaranje zajedničke platforme za poticanje „zelenih“ ICT rješenja u urbanim sredinama (rješenja s malim ugljičnim otiskom) te
  • procjena postojećih projekata i dostupnih resursa.

Cisco je najavio proširenje postojećih partnerskih projekata u gradovima diljem svijeta.

 • Unazad tri godine tvrtka Cisco je u sklopu suradnje s CGI inicijativom uložila 15 milijuna USD u postojeći program umreženog urbanog razvoja. Ubuduće se planira proširenje programa kroz poticanje razvoja novih ICT pilot-projekata.
 • Cisco Odjel za poslovna mrežna rješenja (IBSG - Internet Business Solutions Group) razvio je pilot projekte u suradnji sa sedam gradova diljem svijeta, uključenih u program umreženog urbanog razvoja, i to s Amsterdamom, San Franciscom, Seoulom, Birminghamom, Hamburgom, Lisabonom te Madridom.
 • Cisco će nastaviti održavati uspostavljene odnose s navedenim gradovima te proširiti svoj angažman i na druge sredine, posebice među zemljama u razvoju.
 • Ti projekti mogli bi poslužiti kao akceleratori za razvoj energetskih i ekoloških aspekta unutar CSCC (Cisco's Smart+Connected Communities) inicijative kojoj je cilj razvoj inteligentnih umreženih rješenja za gradove budućnosti na području razvoja održive energije.

Unazad posljednje tri godine, program umreženog urbanog razvoja omogućio je implementaciju sedam jedinstvenih i inovativnih pilot projekata.

 • Smart Transportation Pricing (STP): projekt koji se trenutno provodi u suradnji s gradskim vlastima Seula, a obuhvaća razvoj i korištenje tehnologija u pronalasku učinkovitijih rješenja za upravljanje mrežom javnog gradskog prijevoza.
 • Urban EcoMap: predstavlja pilot projekt razvijen u suradnji s gradskom i županijskom upravom San Francisca, koji korisnicima pruža sve relevantne podatke o tome koliki je postotak i utjecaj pojedinih javnih segmenata na razvoj stakleničkih plinova u gradu - od javnog gradskog prijevoza, do komunalnih te energetskih službi. Na taj se način nastoji potaknuti građane na smanjenje emisije CO2. U pripremi je i razvoj istovrsnog rješenja i za grad Amsterdam.
 • Personal Travel Assistant (PTA): PTA je mrežno rješenje koje omogućava građanima Seula i Amsterdama da odluke vezane uz prijevoz donesu na temelju vremena, troškova i ugljičnog otiska. Ovaj „virtualni asistent“ omogućava stvaranje „prijevozničkih preferenci“ na temelju korisničkih postavki, koristeći bilo koji uređaj s pristupom internetu, na bilo kojoj lokaciji u gradovima.
 • Smart UrbanEnergy for Schools: partnerstvo pored tvrtke Cisco uključuje grad Lisabon te portugalsko Ministarstvo obrazovanja, a cilj mu je pokazati kako tehnologija može utjecati na poboljšanje globalne energetske učinkovitosti. U prvih nekoliko mjeseci provođenja projekta postignuta je ušteda energije od 33,4 posto.
 • UrbanEnergy Management: ovaj pilot projekt u suradnji s gradom Madridom istražuje načine stvaranja, upravljanja i korištenja energije. Kako bi se ukazalo na mogućnosti uštede energije, u Madridu je jedna zgrada, sa 33 stanova, opremljena bioklimatskim inovativnim uređajima koji mogu smanjiti potrošnju energije čak do 75 ili 85 posto.
 • Smart Work Centers (SWCs): trenutno se projekt provodi u gradovima Almeri i Amsterdamu, a čine ga regionalne, stručne „susjedske mreže“ koje pružaju potporu virtualizaciji prijevoza te postavljanju "mobilnog poslovanja". Integracijom rješenja Cisco TelePresence i rješenja Virtual Office u SWC centre nastoji se svim zainteresiranima ponuditi profesionalno radno okruženje u blizini stambenih naselja koje karakterizira niža potrošnja energije i smanjena emisija ugljičnog dioksida. Prema dosadašnjim rezultatima, korisnici centara su u prosjeku, samo na prijevozu, uštedjeli 66 minuta.
 • Connected bus: Pilot projekt u gradu i županiji San Francisco koristi inovativna ICT rješenja kako bi se omogućio učinkovitiji protok osoba, gradskog prometa i javnog prijevoza.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920