Iskustvo virtualizacije vlastite IT infrastrukture Cisco je na konferenciji "Virtualizacija3" podijelio s mnogobrojnim partnerima i korisnicima.


Zagreb — Prva konferencija o virtualizaciji računalnih sustava "Virtualizacija3" održana je danas (6. listopada 2009.) u zagrebačkom Branimir centru. Virtualizacija, glavna tema ovog stručnog skupa na kojem se okupilo više od 200 partnera i korisnika rješenja tvrtki Cisco, VMware i EMC, trend je koji je danas zaživio u informatičkom i poslovnom svijetu. Razloge sve veće popularnosti virtualizacije vrlo je lako shvatiti. Ušteda, racionalizacija poslovanja i stvaranje konkurentske prednosti argumenti su koji su potrebni u današnje vrijeme gospodarske krize i recesije. Konferenciju su zajednički organizirale tvrtke Cisco, VMware i EMC, a stručnjaci triju tvrtki sudionicima su približili najnovije trendove IT virtualizacije.

"Nova razina virtualizacije – osobine mreže više nisu samo dijeljene već su i virtualizirane. Optimalno korištenje računalnih resursa našim korisnicima donosi optimizaciju njihovih troškova", izjavio je tim povodom Giovanni Di Filippo, generalni direktor Cisca za tržišta brzog ekonomskog rasta: Srednju Europu, CIS zemlje, Bliski istok i Pakistan.

"Platforma objedinjenog računalstva koju je Cisco predstavio ovog proljeća, do kraja iskorištava sve prednosti koje IT može donijeti tvrtkama i organizacijama", istaknuo je Igor Meleš, generalni direktor Ciscova ureda u Hrvatskoj. "Naime Ciscovu platformu objedinjenog računalstva, Unified Computing System (UCS), najbolje opisuje uzrečica – manje je više. Riječ je o tehnologiji koja omogućava objedinjeni pristup računalnim, mrežnim, skladišnim te virtualizacijskim resursima. Takav energetski učinkovit sustav smanjuje trošak posjedovanja podatkovnih centara. Uz manje hardvera te manju potrošnju energije korisnicima je sada omogućen kvalitetniji nadzor i korištenje IT infrastrukture te općenita ušteda na svim poljima", dodao je.

Prvi ovakav event u Hrvatskoj, u suorganizaciji triju lidera na tržištu virtualizacije računalnih sustava, privukao je vrlo veliko zanimanje stručne i poslovne javnosti. Zanimanje za temu virtualizacije računalnih sustava u budućnosti će sigurno biti još veće te zbog toga možemo očekivati još sličnih događaja.

  • Smanjenje potrebe za resursima pohrane podataka: Fizički prostor za poslužitelje može se smanjiti jer na jednakom broju strojeva postoji više virtualnih poslužitelja. To donosi smanjenje potrošnje energije, hlađenja te troškova za hardver i softver.
  • Brža implementacija novih poslužitelja: Moguće je promptnije reagirati na trenutne zahtjeve poslovanja. Virtualno proširenje kapaciteta poslužitelja može potrajati i manje od dva sata, dok proširenje u fizičkom smislu može potrajati i više od 12 tjedana.
  • Znatno smanjenje financijskih troškova: Cisco danas u svom poslovanju koristi više od 19 tisuća poslužitelja. Jedan sistemski administrator može upravljati s 72 poslužitelja jer nije opterećen jednostavnim repetitivnim zadacima migracije podataka.
  • Veća učinkovitost i fleksibilnost računalnih resursa: Virtualizacija višestruko uvećava iskorištenost poslužitelja. Prije konsolidacije podatkovnih centara iskorištenost procesora na Windows i Linux poslužiteljima iznosila je između pet i 15 posto, a na Unix poslužiteljima iznosila je između 10 i 30 posto. Iskorištenost diskova iznosila je oko 20 posto. Virtualizacija je povećala iskorištenost servera i diskova na oko 70 posto. Prvi primjeri primjene objedinjenog racunalstva pokazuju iskoristivost servera 90 posto.
  • Povećana iskoristivost poslužitelja: Uz Cisco Unified Computing System građevinska tvrtka Tutor Perini će moći podržati četverostruko više virtualnih mašina po VMware ESX hostu nego što je to bio slučaj do sada. IT odjel tvrtke moći će postići iskoristivost procesora od 90 posto.

Daljnje informacije: http://www.cisco.com/web/HR/virtualization/

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920