Suradnja obuhvaća razvoj online platforme za suradnju koja će služiti za prikupljanje i analizu podataka iz satelitskih, zračnih, morskih i kopnenih senzora diljem svijeta


SAN JOSE, Kalifornija - Agencija NASA i Cisco Inc. objavili su partnerstvo u razvoju online umrežene globalne platforme za praćenje uvjeta u okolišu nazvane "Planetarna koža" ("Planetary Skin"), namijenjene snimanju, prikupljanju, analizi i izvještavanju o prikupljenim podacima širom svijeta.

Prema uvjetima sporazuma, NASA i Cisco zajednički će raditi na razvoju "Planetarne kože" kao online platforme za suradnju koja će služiti za prikupljanje i analizu podataka iz satelitskih, zračnih, morskih i kopnenih senzora diljem svijeta. Ti podaci bit će dostupni široj javnosti, vladama i poslovnom sektoru radi mjerenja, izvještavanja i utvrđivanja stanja u okolišu u gotovo stvarnom vremenu s ciljem otkrivanja globalnih klimatskih promjena i prilagođavanja tim promjenama.

NASA kontinuirano provodi promatranja našeg planeta uz pomoć niza svemirskih letjelica, zračnih i kopnenih uređaja radi praćenja stanja i dobrobiti Zemlje. Ulaganja te agencije u promatranje Zemlje i istraživanja o klimatskim promjenama veća su od ulaganja svih država svijeta zajedno.

Cisco će projektu pridonijeti iskustvom i stručnim znanjem u području mrežnih tehnologija i naprednih inovacija. Ciscova grupacija za internetska poslovna rješenja (Internet Business Solutions Group) posjeduje jedinstvenu kombinaciju poslovnih sposobnosti i razumijevanja politika upravljanja te znanstvenih i gospodarskih pitanja. Ciscovi stručnjaci provodit će složene analize i modeliranje podataka te će s partnerima podijeliti svoja opsežna znanja o IP arhitekturama sljedeće generacije da bi utvrdili kako najbolje izraditi prototip, replicirati i milijunima ljudi omogućiti korištenje "Planetarne kože".

Cisco u okviru projekta "Planetarne kože" surađuje i s Ujedinjenim narodima, razvojnim bankama, tvrtkama, međunarodnim vladinim agencijama, sveučilištima, stručnjacima, nevladinim agencijama i fondacijama. Sudionici u projektu "Planetarne kože" udružit će svoje vještine, sredstva i tehnologije s ciljem razvijanja podrške procesu donošenja odluka radi doprinosa učinkovitom upravljanju prirodnim resursima poput biomase, vode, tla i energije; upravljanju rizicima vezanim uz klimatske promjene, primjerice porasta razine mora, suše i širenja bolesti; te novim, ekološkim tržištima ugljena, vode i biološke raznovrsnosti.

Za više informacija o projektu Planetary Skin te kako postati partner tog projekta, posjetite: http://www.planetaryskin.org/

Za više informacija o agenciji NASA i njezinim programima, posjetite: http://www.nasa.gov/


Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920