Najpopularnija video mrežna odredišta su YouTube i Dnevnik.hr. Većina ispitanika koristi online video kod kuće i na radnom mjestu


Cavtat, Zagreb - Tijekom konferencije Cisco Expo 2009, koja je održana u Cavtatu od 1. do 3. travnja, provedeno je istraživanje o korištenju video sadržaja u Hrvatskoj. Na pitanja su odgovarali sudionici konferencije, većinom predstavnici Ciscovih partnera te korisnici Cisco rješenja, tako da rezultati predstavljaju sliku navika i potreba poslovnih ljudi iz domaćeg ICT sektora.

Pretežna većina ispitanika, njih 65%, svakodnevno pregledava video sadržaje na webu, dok ih veliki dio, njih 21% to čini barem jednom tjedno.

Među ponuđenim video mrežnim odredištima najpopularniji je YouTube kojega koristi čak 47% ispitanika, a potom slijedi najistaknutiji domaći video site Dnevnik.hr kojega redovito prati 10% ispitanika.

Kada je riječ o aktivnosti hrvatskih korisnika na video siteovima, situacija je nešto lošija jer je relativno nizak udio, njih 35%, slalo vlastite video materijale na neko od multimedijalnih web odredišta. Ipak, ispitanici više koriste usluge komunikacije u stvarnom vremenu pa je njih 64% izjavilo kako koristi video chat za komunikaciju s obitelji i prijateljima, a tek nešto manji udio, njih 53%, koristi video aplikacije na radnom mjestu. Relativno velik udio ispitanika koji koriste video aplikacije na radnom mjestu, njih 63%, obavlja video pozive putem kamera na računalu, a njih 27% redovito koristi video konferencije.

Vrlo velik udio ispitanika, njih 39%, kod kuće koristi triple play uslugu (telefon, Internet i TV), a njih 40% koristi kombinacije telefon-Internet, Internet-TV ili telefon-TV.

Trend porasta popularnosti video sadržaja u hrvatskom web prostoru vidljiv je i iz općeg porasta količine prenesenih podataka u 2008. godini. Naime prema podacima Hrvatskog telekoma, koje je tokom konferencije prvi puta obznanio član Izvršnog odbora T-Coma-a Branimir Marić, putem MAXadsl usluge u 2008. godini je razmijenjeno 40 do 50 PB podataka (petabajt = milijun gigabajta). U T-Comu procjenjuju da će u 2009. njihovi korisnici razmijeniti više od 100 PB podataka, što praktički znači da će se internetski promet u Hrvatskoj u 2009. godini udvostručiti.

Tvrtka Cisco, prepoznajući najvažnije trendove u svjetskom internetskom prostoru, razvija vlastita rješenja koja se baziraju na prijenosu video sadržaja putem IP mreža. U Cavtatu je hrvatski ured Cisca demonstrirao rad najsuvremenijih rješenja:

  • Telepresence 500 - HD kvaliteta 2Gbps sažeto u 5Mbps po ekranu što je više od 99% kompresije, CD kvaliteta zvuka, jednostavno rukovanje, poseban sustav kamera za lakše uspostavljanje kontakta očima, poseban sustav mikrofona za sprječavanje smetnji uzrokovanih mobitelom
  • Nexus - nova generacija preklopnika temelj je strategije Unified Computing (konsolidacija, virtualizacija, integracija i automatizacija u funkciji povećanja iskoristivosti procesora, mreže i diskova na 70%+)
  • Energy Wise - umrežavanje trošila energije i kontroliranje potrošnje
  • Digital Media System u integraciji sa Cisco LCD-ovima - umrežavanje televizora i upravljanje sadržajem

Acrobat PDF File Cisco Expo 2009 - Istrazivanje o koristenju videa (PDF - 44KB)


Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920