Dok su korisnici MAXadsl usluge 2008. razmijenili 40 do 50 PB podataka, u 2009. će se ta količina povećati na više od 100 PB. Krajnja udio širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj doseći će 90 posto


Cavtat - Pet stotina sudionika ovogodišnje Cisco Expo konferencije, Ciscovih partnera i korisnika, u protekla je dva dana razmijenilo znanja o primjeni i korištenju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija za poboljšavanje poslovanja i života. Konferencija je zaključena panel diskusijom "ExpoTechTalk - Skok u budućnost" tokom koje su sudionici pokušali odgovoriti na teško pitanje: što nas čeka u neposrednoj budućnosti? Diskusiju je moderirao Krešimir Mišak, urednik i voditelj TV emisije "Na rubu znanosti", a sudjelovali su predstavnici znanstvenih institucija IRB i CERN, telekom operatora T-Coma te samog Cisca

Branimir Marić, član Izvršnog odbora T-Coma, otkrio je podatak da je putem MAXadsl usluge u 2008. razmijenjeno 40 do 50 PB podataka. U T-Comu procjenjuju da će u 2009. njihovi korisnici razmijeniti više od 100 PB podataka, što praktički znači da će se internetski promet u Hrvatskoj u ovoj godini udvostručiti. T-Comovom uslugom širokopojasnog pristupa internetu trenutno se služi 470 tisuća korisnika, od ukupno šestotinjak tisuća korisnika brzog interneta u Hrvatskoj. Branimir Marić je nastavio s prognozama te je otkrio kako u T-Comu očekuju da će krajnji udio širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj doseći 90 posto.

Dr. Vuko Brigljević, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, govorio je o iskustvima CERN-ovog projekta hadronskog sudarača čestica (LHC), u kojemu aktivno sudjeluje od 2002. godine. LHC danas generira do 40 TB podataka dnevno i distribuira ih putem interneta na analizu na sveučilišta diljem svijeta. Na CERN-u je prisutna ideja otvaranja jednog računalnog centra u Hrvatskoj, koji bi bio uključen u grid računalnu mrežu za analizu ogromnih količina podataka koji dolaze iz LHC projekta.

Josip Zimet, voditelj sistem inženjera u Ciscovom hrvatskom uredu, pobliže je predstavio projekt objedinjenog računalstva (unified computing ili UC) kojim ta tvrtka po prvi puta ulazi na svjetsko tržište blade poslužitelja. UC rješenja podrazumijevaju objedinjavanje svih komponenti potrebnih za pohranu i obradu podataka s mrežnim komponentama, na jedinstvenoj energetski učinkovitoj platformi, čime se tvrtkama pojednostavljuje i pojeftinjuje korištenje potrebnih računalnih resursa.


Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920