Korištenje mobilne internetske i širokopojasne tehnologije potiče rast mobilnog prijenosa podataka; prema najnovijim predviđanjima mobilni promet će na svjetskoj razini porasti 66 puta u petogodišnjem razdoblju


SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco danas je predstavila predviđanja indeksa vizualnog umrežavanja za mobilnu tehnologiju za razdoblje između 2008. i 2013. godine (Cisco® Visual Networking Index (VNI) Mobile Forecast for 2008-2013), s najavama nadolazećih trendova u području IP umrežavanja koji će biti u znaku sve raširenije upotrebe mobilnih širokopojasnih aplikacija. 

Prema Ciscovim predviđanjima, globalni mobilni promet povećat će se 66 puta po kumulativnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 131% u slijedećih pet godina. Ovakav razvoj odraz je transformacija u četvrtoj generaciji (4G) mobilnog interneta koje će omogućiti korisnicima mobilnih uređaja pregledavanje većih količina vizualnih sadržaja te pristupanje nizu mobilnih širokopojasnih usluga.

Među saznanjima iz predviđanja indeksa vizualnog umrežavanja za mobilnu tehnologiju tvrtke Cisco izdvajamo:

  • Globalni mobilni promet porast će na više od dva eksabajta na mjesec do 2013. godine.
  • Globalnom mobilnom podatkovnom prometu trebalo je upola manje vremena da dostigne promet od jednog eksabajta na mjesec u odnosu na fiksni podatkovni promet.
  • Gotovo 64% svjetskog prometa na mobilnom internetu do 2013. godine biti će video sadržaji.
  • Mobilni video promet će rasti po godišnjoj stopi rasta od 150% u razdoblju između 2008. i 2013. godine.
  • Mobilni širokopojasni uređaji koji podržavaju prijenos podataka brži od 3G standarda te onoga što danas omogućavaju laptop kartice prenosit će više od 80% globalnog mobilnog prometa do 2013. godine.
  • Latinska Amerika imat će najsnažniji porast mobilnog prometa uz godišnju stopu rasta od 166%, a slijedi je regija Dalekog Istoka sa 146-postotonom stopom porasta.
  • Daleki Istok zauzimat će trećinu svjetskog mobilnog podatkovnog prometa do 2013. godine.

Ciscova nova aplikacija za testiranje internetske brzine za iPhone i BlackBerry uređaje:

Tvrtka Cisco razvila je besplatnu mobilnu aplikaciju za testiranje internetske brzine kod iPhone i BlackBerry uređaja pod nazivom Cisco Global Internet Speed Test (GIST). Navedenim programom korisnici mogu mjeriti mrežnu brzinu posredstvom Wi-Fi ili celularne mreže, ovisno o lokaciji i vremenu testiranja. Aplikacija omogućava jednostavno testiranje kapacitete mobitela u bilo kojem trenutku. Korisnici također mogu uspoređivati brzinu svoje mreže s drugim iPhone i BlackBerry korisnicima diljem svijeta što pridonosi boljem razumijevanju trendova korištenja mobilnih podataka.

  • Ciscova GIST aplikacija za iPhone uređaje dijeli brzinu konekcije uređaja na tri razine: Web razinu, od 150 do 449 Kbps; audio razinu, od 450 do 749 Kbps; te video razinu, od 750 Kbps naviše. Na temelju dosadašnjih podataka dobivenih korištenjem GIST aplikacije za iPhone uređaje, kojima je obuhvaćeno više od 42 tisuće korisnika iz 60 država, utvrđeno je da prosječna Wi-Fi brzina iznosi 1153 Kbps dok je prosječna celularna brzina 475 Kbps. (Napomena: brzina se ne odnosi samo na pristupnu brzinu već i na mrežnu dostupnost za čitavo vrijeme prijenosa.) Ovdje možete pronaći više informacija i skinuti aplikaciju sa iTunes stranica. 
  • Dostupna i beta verzija Ciscove GIST aplikacije za BlackBerry uređaje. Ovdje možete pronaći više informacija i skinuti aplikaciju.

Vezane informacije:

1 eksabajt = 1 milijarda gigabajta = 1000 petabajta = 250 milijuna DVD-a.


O tvrtki Cisco
Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na mrežnom odredištu http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite odredište http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920