Nedavno provedeno istraživanje procjenjuje spremnost pojedinih država za podršku video i web usluga sljedeće generacije. Japan uvjerljivo vodi na svjetskoj razini, a Švedska i Nizozemska imaju najkvalitetnije širokopojasne konekcije u Europi

AMSTERDAM, 12. rujna 2008. – Rezultati nedavno provedenog istraživanja o kvaliteti širokopojasnog pristupa internetu u 42 države svijeta pokazuju koliko su pojedine države u ovom trenutku spremne ostvariti prednosti od web aplikacija i usluga sljedeće generacije. Istraživanje se fokusiralo na države Europe, Sjeverne Amerike, Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, a provela ga je skupina MBA studenata iz poslovne škole Said pri Sveučilištu u Oxfordu i odjela primijenjene ekonomije Sveučilišta u Oviedu, pod pokroviteljstvom tvrtke Cisco.

Švedska i Nizozemska imaju najkvalitetnije širokopojasne konekcije u Europi, što je rezultat sve većih ulaganja u tehnologiju optičkih vlakana i kabelske mreže, u kombinaciji s raznolikošću konkurencije i snažnom vizijom i politikom vlade. Više od polovice od ukupno 42 države koje su obuhvaćene ovim istraživanjem ima širokopojasni pristup koji osigurava konzistentnu kvalitetu najučestalijih web aplikacija danas, ali neke od vodećih država poput Velike Britanije, Španjolske i Italije u prosjeku se nalaze ispod tog praga. Japan, koji je rano uvidio važnost ulaganja u širokopojasni pristup internetu kao izvor konkurentske prednosti, daleko je ispred ostalih država po kvaliteti širokopojasnog pristupa i jedina je država koja je u ovom trenutku spremna za isporuku potrebne razine kvalitete za web aplikacije sljedeće generacije u narednih 3 do 5 godina.

“Istraživanje o kvaliteti širokopojasnog pristupa internetu se temeljilo na premisi da će nova generacija web aplikacija zahtijevati bolje širokopojasne konekcije”, objašnjava Alastair Nicholson iz poslovne škole Said pri Sveučilištu u Oxfordu. “Prosječne brzine downloada adekvatne su za pretraživanje, elektroničku poštu i jednostavni download i pregledavanje video sadržaja, ali pojavljuju se sve naprednije interaktivne aplikacije, sve više sadržaja koje korisnici generiraju i dijele s ostalima, te sve veći broj visokokvalitetnih video usluga. Štoviše, budući da je istraživanje otkrilo važnu korelaciju između kvalitete širokopojasnog pristupa internetu pojedine države i njezinog napretka na putu prema gospodarstvu znanja1, nadležna tijela moraju se posvetiti stvaranju okruženja koje će potaknuti poboljšanje ključnih parametara uspješnosti širokopojasnog pristupa.”

“Jaz u primjeni širokopojasnog interneta ne odnosi se više samo na stupanj penetracije širokopojasne tehnologije”, istaknula je María Rosalía Vicente sa Sveučilišta u Oviedu. “Radi se također i o razlikama u kvaliteti i kapacitetu, stoga predstavlja i razliku u rasponu usluga koje su na raspolaganju korisnicima.”

Analizirajući gotovo osam milijuna zapisa dobivenih iz stvarnih testova brzine širokopojasnog pristupa koje su tijekom svibnja proveli korisnici širom svijeta preko odredišta www.speedtest.net, istraživački je tim izračunao statistički prosjek više ključnih parametara za svaku državu kako bi se ocijenila kvaliteta širokopojasne konekcije. Tim je došao do zaključka da na kvalitetu širokopojasnog pristupa u najvećoj mjeri utječu brzina broadbanda u oba pravca, latencija, dodjeljivanje prevelikih kapaciteta prometa u odnosu na brzinu (tzv. oversubscription) i gubitak paketa. Ti su parametri podijeljeni u tri glavne kategorije: propusna moć prilikom downloada, propusna moć prilikom uploada te latencija. Bodovi koje je svaka država dobila (Broadband Quality Score, ili skraćeno: BQS) izračunati su na temelju formule koja svaku kategoriju ocjenjuje prema tome kako podmiruje potrebe nekoliko najkorištenijih aplikacija danas i u budućnosti. Primjerice, kao najvažnije aplikacije danas uzete su web pretraživanje, društveno umrežavanje, download glazbe, basic video streaming i video chatting, IPTV standardne rezolucije, te kućni uredi iz klase velikih poduzeća. Među najvažnijim aplikacijama u budućnosti ubrajaju se telepresence za komunikaciju, zdravstvo i obrazovanje, video file sharing i streaming visoke kvalitete, IPTV visoke rezolucije, prijenosi događaja uživo visoke kvalitete te napredna automatizacija doma.

“Koristeći se stvarnim rezultatima testiranja kvalitete širokopojasne veze, istraživački tim nam je donio uvid u stvarna iskustva korisnika diljem svijeta i predviđanja o tome kakva će biti njihova iskustva s novim aplikacijama u budućnosti”, izjavio je Fernando Gil de Bernabé, direktor u Ciscovoj radnoj skupini za internetska poslovna rješenja. “Pozicija određene države u području širokopojasnog pristupa uvelike je ovisila o njezinom stupnju penetracije širokopojasne tehnologije, a sada znamo da to nije dovoljno. Ovo istraživanje nudi svim zainteresiranim stranama, od vlada do telekomunikacijskih i kablovskih operatora i proizvođača poput Cisca, kao i potrošačima, bolje razumijevanje važnosti kvalitetnog širokopojasnog pristupa internetu. Bez širokopojasnog pristupa visoke kvalitete nećemo moći iskoristiti prednosti novog vala produktivnosti, suradnje i zabave koje nam donosi web tehnologija.”

Slika

Slika 1: Sažetak rezultata istraživanja o kvaliteti širokopojasnog pristupa internetu po državama

Bilješke:

Informacije o poslovnoj školi Said pri Sveučilištu u Oxfordu

Osnovana 1996. godine, poslovna škola Said jedna je od najmlađih ali i najpoduzetnijih poslovnih škola u Europi, a prati je glas inovativnog poslovnog obrazovanja. Škola djeluje u sklopu Sveučilišta u Oxfordu te utjelovljuje akademsku disciplinu i napredno razmišljanje koje su Oxford učinili vodećom obrazovnom institucijom u svijetu. Poslovna škola Said poznata je po istraživanjima u različitim područjima, uključujući financije i računovodstvo, organizacijsku analizu, međunarodni management, strateško i operativno upravljanje. Škola je posvećena razvoju nove generacije poslovnih lidera i poduzetnika te provođenju istraživanja ne samo o prirodi poslovnog svijeta, već i o njegovoj povezanosti s društvom u širem kontekstu. Poznati Financial Times rangirao je poslovnu školu Said na 19. mjesto među svim MBA programima u svijetu (u siječnju 2008.). To priznanje uslijedilo je nakon uspjeha škole 2005. godine kada je zauzela prvo mjesto među svim poslovnim školama u Velikoj Britaniji, u sklopu izbora 50 vodećih MBA programa u svijetu od strane britanskog Ministarstva financija. U svibnju 2008. godine ugledna publikacija The Guardian petu je godinu zaredom poslovnoj školi Said dodijelila prvo mjesto za najbolji diplomski poslovni studij među svim britanskim sveučilištima. U posljednjih sedam godina The Times je u svom godišnjem pregledu obrazovnih institucija šest puta proglasio Sveučilište u Oxfordu vodećom institucijom za poslovne studije. Za više informacija posjetite internetske stranice www.sbs.ox.ac.uk.

Članovi istraživačke skupine:

Poslovna škola Said, Sveučilište u Oxfordu

Prashanth Angani

Taegyue Kim

Utkarsh Guleri

Yukihiro Misawa

Istraživanje su provela četiri MBA studenta iz Poslovne škole Said u sklopu Strateškog konzultantskog projekta koji je dio MBA programa. Radeći u skupinama studenti provode osmotjedni konzultantski projekt za korporativnog sponzora.

Sveučilište u Oviedu

Prof. María Rosalía Vicente


1Temeljem indeksa gospodarstva znanja Svjetske banke, kojim se mjeri učinkovitost pojedinih država u korištenju znanja za razvoj gospodarstva

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934