ORLANDO, Florida − U sklopu napora tvrtke da pridonese razvoju tehničkih znanja i sposobnosti širom svijeta, tvrtka Cisco predstavila je mrežnu zajednicu pod nazivom Cisco Learning Network. Namijenjena iskusnim stručnjacima i osobama koje tek započinju karijeru u području informacijske tehnologije (IT), Cisco Learning Network je Web 2.0 mrežna zajednica gdje mrežni stručnjaci mogu surađivati na globalnoj razini, dijeliti dokumente, voditi rasprave na otvorenim forumima i razmjenjivati ideje.

Pružajući korisnicima pristup raznim sadržajima društvenog umrežavanja, primjerice blogovima, wikijima i forumima, mrežna zajednica Cisco Learning Network omogućuje raspravu o aktualnim temama i interakciju sa stručnjacima s područja mrežnog dizajna, implementacije i poslovanja. Zajednica će pridonositi kontinuiranom razvoju i izgradnji Ciscovih edukacijskih strategija, pružajući povratne informacije iz stvarnog svijeta koje se mogu koristiti za razvoj i procjenu edukacije.

Cisco Learning Network ima ugrađeni alat za razmjenu dokumenata, tako da ova mrežna zajednica predstavlja izvor proizvodne dokumentacije, nudi savjete o konfiguraciji ili rješavanju raznih problema kao i mišljenja stručnjaka o mrežnim pitanjima. Daljnjim razvojem zajednice, ona će postati važan resurs kojeg IT stručnjaci mogu iskoristiti za povećanje produktivnosti i rješavanje kritičnih pitanja u mrežama kojima upravljaju.

"Uz sve veću potražnju za IT stručnjacima, izvrsno je što postoji centralizirani resurs koji objedinjuje industrijske trendove, najnovija događanja i prilike za dobivanje certifikata", rekao je poznati autor i mrežni stručnjak Terry Slattery. "Cisco Learning Network odličan je alat za osobe koje žele naučiti nešto o novoj tehnologiji, ostati u kontaktu s kolegama ili dobiti certifikate."

Prema rezultatima istraživanja kojeg je nedavno naručila tvrtka Cisco i provela tvrtka Forrester Consulting, postoji sve veća potreba za specijaliziranim mrežnim vještinama. Preciznije, 36% kompanija iz cijelog svijeta koje su sudjelovale u istraživanju navelo je da u svojim IT odjelima ima stručnjake za bežična rješenja, a taj broj će se u slijedećih pet godina gotovo udvostručiti. Stručnjake za mrežnu zaštitu ima 46% kompanija, a očekuje se da će se taj postotak povećati na 80% u slijedećih pet godina. Osim toga, 69% ispitanih kompanija očekuje da će u slijedećih pet godina imati stručnjake za glasovne tehnologije zaposlene u svojoj organizaciji, dok je to zasad slučaj u 40% kompanija. Ispitanici su također istaknuli važnost certifikata za svoj profesionalni razvoj. Na temelju vlastitog profesionalnog iskustva, IT stručnjaci koji su sudjelovali u ispitivanju procijenili su da je od stručnih i tehničkih certifikata jedino važnija diploma visokog obrazovanja u smislu kvalifikacija potrebnih u njihovom poslu.

"S obzirom da mrežne tehnologije potiču gospodarski rast, suradnju i ljudsku interakciju, potreba za mrežnim znanjima postat će sve značajnija. Kako bismo odgovorili na rastuću potrebu širom svijeta za mrežnim znanjima, procjenjujemo da ćemo morati udvostručiti ili čak utrostručiti broj certificiranih stručnjaka u slijedećih pet godina", izjavila je Jeanne Beliveau-Dunn, voditeljica programa Learning@Cisco. "Proširenjem CCNA portfelja i lansiranjem mrežne zajednice Cisco Learning Network, dodali smo dvije bitne komponente našoj korporativnoj inicijativi koja je usmjerena na rješavanje problema premalog broja IT stručnjaka na globalnoj razini, ubrzanje razvoja informacijske ekonomije i porast produktivnosti ove značajne tehničke zajednice."

O tvrtki Cisco Systems

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeči svjetski proizvodač mrežnih rječenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i suračuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronači na internetskoj stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadučena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanovič

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901

Dodatne informacije

Tvrtka Cisco predstavila je i nove kategorije stručnih certifikata (associate-level): CCNA Security, CCNA Voice i CCNA Wireless. Ovim specijaliziranim kategorijama certifikata informatički stručnjaci mogu ostvariti daljnje pomake u svojoj karijeri u području konvergiranih tehnologija koje su sastavni dio sofisticiranih mreža današnjice.

Nove kategorije CCNA certifikata odražavaju sve veću specijalizaciju unutar poslova na mreži i predstavljaju temelj za "životni ciklus edukacije" i profesionalni razvoj. Nove CCNA kategorije su: