Natjecatelji iz 24 države sudjelovali su u virtualnom natjecanju, a petero nagrađenih, među kojima je i Boris Deković iz Hrvatske, osvojilo je studijsko putovanje u SAD-u koje financira tvrtka Cisco

LONDON — Tvrtka Cisco® objavila je imena petero pobjednika prestižnog međunarodnog natjecanja u području internetskog umrežavanja pod nazivom NetRiders, koje je po prvi put održano ove godine i u kojem su sudjelovali natjecatelji iz 24 države. Pobjednici su osvojili studijsko putovanje u Silicijsku dolinu početkom slijedeće godine, koje u potpunosti sponzorira tvrtka Cisco. Ukupno je više od 70 polaznika Cisco akademije mrežnih tehnologija iz 24 države s područja Europe, Bliskog Istoka i Afrike sudjelovalo u natjecanju – prvom virtualnom, simultanom natjecanju mrežne akademije ove veličine. Same akademije odabrale su natjecatelje koji će predstavljati svoju državu. Od polaznika se tražilo da tijekom dana obave niz zadataka, uključujući odgovaranje na tehnička pitanja, konfiguriranje usmjerivača i simulirani poziv za tehničku podršku.

Tijekom posljednjeg desetljeća raste potražnja za vještinama u sektoru informacijske tehnologije. Istraživanje koje je naručila tvrtka Cisco i koje je provedeno tokom posljednje dvije godine otkriva da postoji 30-postotni nedostatak stručnjaka s potrebnim vještinama u ovom području, što je moguća prepreka razvoju i rastu produktivnosti u Europi i na Bliskom Istoku. U Zapadnoj Europi države poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije suočene su s prosječnim nedostatkom stručnih IT vještina od 14%, dok u Istočnoj Europi na tržištima poput Ukrajine nedostaje čak 28 tisuća stručnjaka, što je više od 30%, što opterećuje sektor informacijske i komunikacijske tehnologije.

Penny Bradley, rukovoditeljica studentske službe i organizatorica natjecanja NetRiders naglašava značaj ovakvih događanja: “Ono što je izvrsno kod ovakvih natjecanja je to što polaznici dobivaju mogućnost pokazati ne samo svoja znanja već i vještine koje se traže na tržištu.”

Dobitnici će otputovati u San Jose u siječnju dogodine te tamo dobiti priliku da se u središnjici tvrtke Cisco susretnu s direktorima, inženjerima i stručnjacima tvrtke koji će odgovarati na njihova pitanja i podijeliti informacije o aktivnostima tvrtke. Tijekom boravka predviđen je susret s Ciscovim partnerima i drugim IT organizacijama.

John Edwards, direktor Cisco akademije mrežnih tehnologija (Networking Academy) u Europi i tržištima u razvoju smatra kako su “natjecanja poput NetRiders odlična prilika da polaznici demonstriraju svoje mrežne vještine i stječu pozitivna međunarodna iskustva kojima se osnažuje zajednica polaznika akademije.”

Csilla Bessenyei iz Mađarske, Grega Preseren iz Slovenije, Cristian Sandescu iz Rumunjske, Boris Deković iz Hrvatske i Pavel Stefanov iz Bugarske pobjednici su prvog natjecanja Ciscove akademije mrežnih tehnologija (Networking Academy) ovakve vrste.

Cisco akademija mrežnih tehnologija – Cisco networking academy

Uočivši potrebu u zajednici za obrazovanjem mladih mrežnih stručnjaka, tvrtka Cisco je u preko 160 zemalja širom svijeta osnovala više od devet tisuća Cisco akademija mrežnih tehnologija(Cisco Networking Academies). Trenutno u svijetu Cisco akademije mrežnih tehnologija pohađa preko 465 tisuća polaznika koje se poučava dizajniranju, izgradnji i održavanju računalnih mreža. Cisco se brine za organizaciju i opremanje tečaja koji uključuju programe od osnovnih do naprednih koncepata kreiranja mreže (od kabliranja do pravila i strategija programiranja).

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet prva je ovlaštena regionalna Cisco akademija mrežnih tehnologija u Hrvatskoj. Regionalna akademija pruža potpunu podršku lokalnim akademijama kojih u Hrvatskoj ima 18. Do sada je na hrvatskim akademijama diplomiralo preko tisuću studenata, a trenutno ih je preko 1500 uključeno u program.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934