Studenti iz 24 zemlje sudjelovali su u virtualnom natjecanju za osvajanje pet studijskih putovanja u SAD čije troškove plaća tvrtka Cisco

ZAGREB, 11. srpanj, 2008. – Tvrtka Cisco objavila je da je Boris Deković iz Hrvatske jedan od petero pobjednika prestižnog "NetRidersa", međunarodnog natjecanja u umrežavanju. Natjecanje, koje je održano on-line 9. srpnja, okupilo je više od 70 sudionika iz 24 države. Pobjednike je tvrtka Cisco nagradila studijskim putovanjem u Silicijsku dolinu, čije troškove u potpunosti pokriva.

Boris Deković je devetnaestogodišnji student hrvatske Cisco Networking akademije pri Elekotehničkoj školi u Zagrebu. Posljednje dvije godine pohađao je predavanja o mrežnim tehnologijama na Cisco Networking akademiji i nada se da će dobiti zaposlenje u IT sektoru u Hrvatskoj.

"Natjecanje je bilo fenomenalno, doista mi se svidjelo, posebno TAC telefonski poziv odnosno simulacija korisničke podrške. Za mene je taj poziv bio najbolji dio natjecanja", kazao je Boris tim povodom.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARnet i tvrtka Cisco Hrvatska su prvi puta u travnju ove godine organizirali natjecanje "NetRiders Hrvatska", namijenjeno isključivo studentima Cisco akademija u Hrvatskoj. Cilj "NetRidersa" je kroz izazov natjecanja selektirati i nagraditi akademije koje educiraju najbolje stručnjake za mrežne tehnologije u Hrvatskoj.

Više od sedamdeset nominiranih najboljih studenata Networking akademija iz 24 zemlje sudjelovalo je u prvom virtualnom i simultanom natjecanju ovih razmjera. Sudionici su se natjecali za pet studijskih putovanja u Sjedinjene Američke Države. Od njih je zatraženo da obave različite zadatke koji su uključivali rješavanje tehničkih pitanja, konfiguraciju usmjerivača i simulaciju korisničke podrške.

Tijekom posljednjeg desetljeća jaz u vještinama djelatnika unutar IT sektora nastavlja rasti. Nedavno provedena studija tvrtke Cisco otkriva da taj trend ove godine može dovesti do 25,2 postotnog smanjenja produktivnosti. Konkurencija i pobjednici su u ravnoteži, kada govorimo o pronalasku posla unutar ICT sektora.

Cisco Networking akademija već deset godina osposobljavanja studenata širom svijeta u mrežnim tehnologijama te ih oprema vještinama i znanjima koja im olakšavaju zapošljavanje. Igor Meleš, generalni direktor tvrtke Cisco Hrvatska kaže: “Drugo desetljeće djelovanja Cisco Networking akademije započinje usredotočenošću na pripremu studenata za ulazak na tržište rada. Na temelju povratne informacije naših korisnika te analiza vještina i jaza među njima, možemo zaključiti da postoji ozbiljan nedostatak stručnjaka mrežnih tehnologija, a taj trend prisutan je diljem Europe. Ukoliko ne započnemo s ozbiljnim programima novačenja, trend će se nastaviti. Događaji poput NetRidersa jedinstvena su prilika da polaznici Cisco Networking akademija predstave svoje vještine i znanja te ostvare kontakte s potencijalnim poslodavcima”.

Borisu Dekoviću, pobjedniku natjecanja "NetRiders Hrvatska", pridružiti će se i pobjednici iz Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. U siječnju 2009. godine posjetit će San Jose, sjedište tvrtke Cisco, gdje će se u tjedan dana susreti s višim rukovoditeljima, inženjerima te stručnjacima tvrtke koji će biti na raspolaganju za sva njihova pitanja. Pored toga, upoznat će i brojne poslovne partnere Cisca te predstavnike drugih IT tvrtki.

“Ova nagrada je još jedan od dokaza da uspijevamo u postizanju našeg glavnog cilja, a to je osposobljavanje studenata za rješavanje praktičnih i stvarnih problema s kojima će se već sutra susresti na tržištu rada”, izjavila je Ana Majcenić, voditeljica Cisco Networking akademija za Adriatic regiju.

Cisco NetAkademija – Cisco networking academy

Uočivši potrebu u zajednici za obrazovanjem mladih mrežnih stručnjaka, tvrtka Cisco je u preko 160 zemalja širom svijeta osnovala više od devet tisuća Cisco mrežnih akademija (Cisco Networking Academies). Trenutno u svijetu Cisco akademije mrežnih tehnologija pohađa preko 465 tisuća polaznika. Zadatak akademija je poučiti studente dizajniranju, izgradnji i održavanju računalnih mreža. Cisco se brine za organizaciju i opremanje tečaja koji uključuju programe od osnovnih do naprednih koncepata kreiranja mreže (od kabliranja do pravila i strategija programiranja).

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet prva je ovlaštena regionalna Cisco akademija u Hrvatskoj. Regionalna akademija pruža potpunu podršku lokalnim akademijama kojih u Hrvatskoj ima 18. Do sada je na hrvatskim akademijama diplomiralo preko tisuću studenata, a trenutno ih je preko 1500 uključeno u program.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934