Nedavno ažurirano godišnje izvješće o trendovima u području internetske sigurnosti za 2008. godinu analizira utjecaj sofisticiranih botnet napada

SAN BRUNO, Kalifornija – IronPort® Systems, vodeći proizvođač rješenja za zaštitu od neželjene pošte, virusa i spywarea, koji danas djeluje u sklopu tvrtke Cisco, objavio je da nedavno provedeno istraživanje otkriva vezu između autora malwarea, kakav je npr. Storm, i ilegalnih tvrtki u lancu nabave nezakonitih farmaceutskih proizvoda koje koriste botnet za slanje spama koji reklamira njihove web stranice. Korištenje neželjene pošte za prodaju visokovrijednih farmaceutskih proizvoda predstavlja način zarade za osobe koje se bave botnetom što samo povećava njihovu motivaciju za botnet napade. U svom nedavno ažuriranom godišnjem izvješću o trendovima u području internetske sigurnosti, tvrtka IronPort analizira utjecaj botneta i otkriva tko stoji iza neželjene pošte koja reklamira farmaceutske proizvode i iza stalnih inovacija u kreiranju malwarea.

Istraživanje tvrtke IronPort otkriva da više od 80% neželjene pošte temeljene na crvu Storm i poslane putem botneta reklamira online farmaceutske brandove. Takav spam šalju milijuni osobnih računala koja su zaražena Storm crvom zahvaljujući brojnim sofisticiranim tehnološkim trikovima i ranjivosti na webu. Daljnja istraga otkrila je da iza spam obrazaca, URL adresa, dizajna web stranica, obrade kreditnih kartica, isporuke narudžbi i podrške korisnicima stoji ruska kriminalna organizacija koja se koristi Stormom. Ona koristi botnet spam partnere za oglašavanje web stranica za ilegalnu prodaju farmaceutskih proizvoda koji dobiju 40% provizije na narudžbe. Organizacija također pruža usluge isporučivanja narudžbi, obrade kreditnih kartica i korisničke podrške. Međutim, farmakološka ispitivanja koja je naručila tvrtka IronPort otkrila su da dvije trećine isporučenih proizvoda sadrže aktivnu farmaceutsku supstanciju, ali u pogrešnim dozama, dok je ostatak isporučenih proizvoda sadržavao placebo.

"Naše istraživanje otkrilo je sofisticiran lanac nabave koji stoji iza ilegalno isporučenih farmaceutskih proizvoda. Međutim, veza između tehnološki naprednih botnet stručnjaka i globalnih organizacija koje sudjeluju u tom lancu nabave, dosad je bila nejasna", izjavio je Patrick Peterson, potpredsjednik u tvrtki IronPort zadužen za tehnološka rješenja. "Naše istraživanje otkriva trag koji ukazuje da Storm i druga neželjena pošta isporučena putem botneta, generira narudžbe koje podmiruju ilegalni lanci nabave, ostvarujući na taj način prihode veće od 150 milijuna dolara godišnje."
Također, rezultati istraživanja tvrtke IronPort pokazuju da je Storm malware bio prvi u nizu sličnih sofisticiranih rješenja za neželjeni upad, koji je napao 40 milijuna računala širom svijeta između siječnja 2007. i veljače 2008. godine. Na svom vrhuncu u srpnju 2007., Storm je bio odgovoran za više od 20% svih neželjenih poruka, te je zarazio i bio aktivan istovremeno u 1,4 milijuna računala. Mjesečno je zarazio ili ponovno zarazi 900.000,00 računala. Do rujna 2007. godine broj računala koja su istovremeno slala Storm poruke smanjen je na 280.000,00 računala na dan, dok je ukupan broj takvih spam poruka predstavljao 4% svih neželjenih poruka. Storm trenutno predstavlja vrlo mali dio u više od 161 milijardi spam poruka koje se šalju svakodnevno, ali razne verzije Storma još su aktivne.

Da bi se spriječio razvoj botneta kakav su Storm i njegovi nasljednici, izvješće tvrtke IronPort savjetuje korištenje spam filtra, analiziranje web reputacije, nadzora port i komunikacijskih aktivnosti te korištenje ažuriranih antivirusnih i antimalware programa.

O Tvrtki IronPort Systems

IronPort Systems poslovna je jedinica tvrtke Cisco Systems, Inc. Tvrtka IronPort vodeći je proizvođač rješenja za zaštitu od virusa, neželjene pošte i spywarea za organizacije svih veličina, od malih tvrtki do korporacija na popisu Global 2000. Proizvodi tvrtke IronPort koriste mrežu SenderBase®, najveću bazu podataka i mrežu za detekciju prijetnji putem weba ili elektroničke pošte na svijetu.
Proizvodi tvrtke IronPort su inovativni i jednostavni za upotrebu, te pružaju vrhunske performanse i igraju kritičnu ulogu u mrežnoj infrastrukturi tvrtki. Za više informacija o proizvodima i uslugama tvrtke IronPort, posjetite internetske stranice: http://www.ironport.com/.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934