Nova arhitektura spaja mobilne uređaje, aplikacije i mreže

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco® predstavila je evoluiranu arhitekturu koja pomaže tvrtkama da podmire mobilne potrebe i prijeđu s osnovnog bežičnog mrežnog poslovanja na sljedeću generaciju poslovne mobilnosti koja mijenja način poslovanja omogućujući širu suradnju i novu razinu produktivnosti. Predstavljeno rješenje dio je Ciscovog programa pod nazivom Cisco Motion – inovativne vizije poslovne mobilnosti koja obuhvaća praktična rješenja za integriranje mobilnih uređaja, aplikacija, zaštite i različite mreže u jednu objedinjenu platformu.

Okosnica vizije Cisco Motion je rješenje Cisco 3300 Series Mobility Services Engine (MSE). Ta platforma za razne uređaje nudi otvoreno API sučelje za konsolidaciju i podršku nizu mobilnih usluga u bežičnim i žičanim mrežama. Tvrtka Cisco plasira i četiri osnovna softverska rješenja za MSE: Cisco Context-Aware Software, Cisco Adaptive Wireless Intrusion Prevention System (wIPS), Cisco Secure Client Manager i Cisco Mobile Intelligent Roaming. Cisco MSE i pripadajući mu softver integriraju se sa Ciscovim portfeljem objedinjene bežične mreže (Cisco Unified Wireless Network), rješenjem za upravljanje objedinjenom komunikacijom (Cisco Unified Communications Manager) i kompatibilnim uređajima kako bi povećali doseg i vrijednost mobilnog sustava tvrtke.

“Izazovi s kojima smo suočeni danas u području poslovne mobilnosti ne mogu se riješiti primjenom isključivo konvencionalnih bežičnih LAN rješenja jer dolazi do konvergencije raznih mrežnih elemenata i nastaje potreba za njihovom suradnjom. Cisco Motion temelji se na mrežnoj arhitekturi orijentiranoj na usluge koja kreira mobilnu mrežu kao platformu za integriranje ključnih poslovnih strategija, procesa i ciljeva”, objašnjava Brett Galloway, viši potpredsjednik Ciscove poslovne jedinice za bežičnu tehnologiju i sigurnost.

Brojni partneri na aplikacijama i rješenjima već su integrirali ili namjeravaju integrirati vlastite proizvode s MSE rješenjem. Takav partnerski ekosustav uključuje tvrtke kao što su Nokia i Oracle, tehnološke partnere, primjerice AeroScout, Agito Networks i Airetrak, kao i partnere za aplikacije koje su specifične za pojedini sektor poslovanja poput tvrtki IntelliDOT i Johnson Controls (za područje zdravstva) te OATSystems (za proizvodni sektor).

“Ciscova vizija mobilnosti slična je pristupu tvrtke Oracle kod razvoja aplikacija – usmjerena na učinkovito povezivanje korisnika s informacijama koje su im potrebne kako bi mogli donositi bolje poslovne odluke”, izjavio je Jon Chorley, potpredsjednik Strategije proizvoda u tvrtki Oracle. “Spajanje aplikacija tvrtke Oracle sa Ciscovom otvorenom platformom za mobilnost stvara ogromnu vrijednost za naše korisnike.”


Više o proizvodima:

Odjeli za informatičku tehnologiju (IT) sve više se suočavaju sa zadatkom upravljanja različitim vrstama mreža (Wi-Fi, celularne, pasivne RFID, osobne bežične, senzorne, Ethernet mreže), kao i sve većim brojem uređaja i aplikacija. Cisco Motion sadrži prvu mobilnu arhitekturu koja odgovara na ove izazove:

  • Objedinjavanje mreža: povezivanje aplikacija s uređajima bez obzira na konekciju
  • Upravljanje uređajima klijenta: osiguravanje uređaja, centralizacija nabave
  • Podrška suradnje: odabir pravog medija u pravom trenutku na pravom mjestu
  • Otvaranje razvoja: otvoreno API sučelje podržava integrirane aplikacije i usluge

Cisco Context-Aware Software prikuplja kontekstualne informacije iz brojnih senzora, mobilnih uređaja i RFID oznaka posredstvom Ciscove objedinjene bežične mreže, omogućujući tvrtkama da osim osnovnog praćenja lokacije prikupljaju i detaljne informacije o resursima tvrtke, lokaciji, temperaturi, raspoloživosti i korištenoj aplikaciji. Te informacije se šalju aplikacijama, povećavajući na taj način mogućnosti upravljanja resursima. Context-Aware Software omogućuje poboljšani indikator jačine signala (RSSI, received signal strength indication) i vremenske razlike signala (TDOA, time difference of arrival), što povećava točnost lociranja i poboljšava rad unutar ureda, na terenu i u težim RF okruženjima.
Tvrtka Flextronics, partner tvrtke Cisco i vodeća svjetska tvrtka za proizvodnju elektroničke opreme i pružanje povezanih usluga, namjerava primijeniti Ciscova Context-Aware rješenja za praćenje resursa na svojim proizvodnim lokacijama diljem svijeta. U gradu Austin, u saveznoj američkoj državi Texas, tvrtka na taj način prati visokovrijedne resurse kao što su termalne komore i oprema za testiranje koja se koristi u proizvodnji, što joj omogućuje pregled nad kapitalnom opremom tvrtke Cisco i njezino jednostavno lociranje u stvarnom vremenu.
“Moramo biti u mogućnosti da brzo lociramo sredstva klijenata u stvarnom vremenu i provodimo redovite inventure, bez obzira gdje se nalaze u proizvodnom procesu. Tvrtka Flextronics primjenjuje Ciscovo rješenje za lociranje što je temeljna podrška upravljanju logistikom kapitalne opreme, a također nam pomaže da smanjimo neučinkovitost i stvorimo prilike za izbjegavanje troškova”, izjavio je Mel Day, direktor inženjeringa u tvrtki Flextronics. “Gledajući u budućnost, očekujemo sve veći broj resursa u našim pogonima i uređaja koji se moraju povezati s mrežom, a Ciscov novi proizvod Mobility Services Engine pomaže nam u rješavanju izazova upravljanja raznim odvojenim mrežama i uređajima koji moraju biti međusobno interoperabilni.”

Cisco Mobile Intelligent Roaming softver omogućuje besprijekoran prijelaz između Wi-Fi i mobilnih mreža na mobilnim uređajima s dvostrukim načinom rada, na temelju dostupnosti, mrežnih informacija u stvarnom vremenu i lokacije korisnika. Ovaj softver može se integrirati s brojnim rješenjima pružatelja usluga, rješenjima drugih proizvođača mobilnih uređaja. Koristeći mrežnu inteligenciju i mogućnosti integriranja softvera koje proizlaze iz otvorene suradnje s partnerskim tvrtkama, softver Cisco Mobile Intelligent Roaming pruža dodatnu kontrolu mobilnih uređaja istovremeno osiguravajući njihovu besprijekornu mobilnu upotrebu.
Tvrtke Cisco i Nokia poboljšat će svoje rješenje za poslovnu mobilnost (Business Mobility Solution), kojeg trenutno koristi više od 100 klijenata, omogućujući kvalitetan roaming uz pomoć rješenja Cisco MSE i Mobile Intelligent Roaming.
“S porastom broja aplikacija i usluga kojima korisnici pristupaju posredstvom mobilnih uređaja, tvrtkama treba unificirani pristup upravljanju mobilnim mrežama i zaštiti podataka. Objedinjeni mobilni sustav kakav je Cisco Motion povećava kvalitetu mobilnog rada i olakšava automatski prijelaz između bežičnih mreža u uredima i mobilnih mreža na otvorenom”, kaže Tom Furlong, viši potpredsjednik zadužen za usluge i softver u tvrtki Nokia. “Nokia želi isporučiti takav automatski prijelaz svim korisnicima Ciscovog rješenja Nokia Intellisync Call Connect kao i drugim korisnicima u slijedećoj verziji softvera.”

Cisco Adaptive Wireless IPS novi je sustav za sprječavanje neželjenog upada koji donosi raspon značajki karakterističan za overlay rješenja kao i sve prednosti integriranog rješenja. Ovaj novi sustav integrira detekciju bežičnih prijetnji, smanjenje rizika, skeniranje ranjivosti i nadzor performansi sa bežičnom mrežom. Pomaže u borbi protiv nedozvoljenih pristupnih točaka i klijenata, bežičnog hackiranja i day-zero prijetnji. Analiza RF spektra omogućuje samoobrambenu zaštitu. Proaktivna prevencija uključuje automatiziranu analizu ranjivosti, zaštitu upravljačkog okvira i provjeru autentičnosti infrastrukture. Udružena žičana i bežična prevencija neželjenog upada doprinosi potpunoj zaštiti (od 1. do 7. sloja) otkrivajući neprikladno ponašanje u mreži ili maliciozne programe iz bežičnih klijenata. Cisco MSE centralno obrađuje, analizira i korelira događaje iz Adaptive Wireless IPS zaslona, omogućujući zaštitu mobilne tehnologije širokog dosega.

Posljednji predstavljeni softverski MSE proizvod zove se Cisco Secure Client Manager. On centralizira zaštitu i upravljanje raznim mobilnim uređajima posredstvom Cisco Secure Services Client 802.1X rješenja preko žičanih, Wi-Fi, mobilnih i drugih bežičnih mreža. Ovaj proizvod rješava pitanje upravljanja povezanošću i zaštitom Wi-Fi i drugih mobilnih uređaja. Otvoreno API sučelje MSE rješenja omogućuje integraciju s rješenjima i softverom za upravljanje uređajima trećih strana.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934