U europskom izboru za najboljeg poslodavca, koje je prvi put podijeljeno u dvije kategorije: velike tvrtke i male do srednje velike tvrtke, tri vodeća poslodavca u kategoriji velikih tvrtki su Microsoft, Google i Cisco.

Velika Britanija - Financial Times je objavio popis najboljih poslodavaca u Europi za 2008. godinu. Cisco se nalazi među tri vodeća poslodavca u kategoriji velikih tvrtki. Tvrtka Cisco proglašena je najboljim poslodavcem u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, a Ciscova podružnica u Njemačkoj dobila je posebnu nagradu za poštenje – nagradu koja se dodjeljuje tvrtki čiji zaposlenici smatraju da su pošteno plaćeni za svoj posao. Ta posebna kategorija nagrade dodjeljuje se tvrtki koja promiče koncept prikladnog nagrađivanja zaposlenika za obavljeni rad i korektan odnos prema zaposlenicima.

Rezultati provedene ankete među zaposlenicima Cisca pokazuju da:

  • 94% zaposlenika Cisca smatra da su "zaposlenici tvrtke pošteno plaćeni za obavljeni posao"
  • 96% zaposlenika Cisca odgovorilo je da se prema njima "odnose kao prema vrijednom članu tima bez obzira na položaj u tvrtki"
  • 99% Ciscovih zaposlenika tvrdi da se "zaposlenici tvrtke tretiraju pošteno bez obzira na rasu, spol, spolnu orijentaciju, fizičke ili duševne posebne potrebe"

Istraživanje među zaposlenicima proveo je Great Place to Work Institute, koji na godišnjoj razini donosi listu najpoželjnijih poslodavaca u Sjedinjenim Državama, a unazad nekoliko godina istu metodologiju primjenjuje u rangiranju tvrtki u 15 država Europske unije, Brazila, Koreje, Indije i država Latinske Amerike. Lista najpoželjnijih poslodavaca sastavlja se na temelju odgovora zaposlenika, a godišnja lista odnosi se na tvrtke s međunarodnim uredima diljem svijeta.

G. Wallraff, direktor kadrovskih poslova u Cisco Njemačkoj, ističe da njihova praksa odražava onu koja se provodi i drugdje u Ciscu te kako njemački sustav radnih vijeća potiče pravednost i otvorenost prema zaposlenicima.
Cisco također izbjegava nagrađivanje rukovoditelja dodatnim pogodnostima. Svi zaposlenici lete ekonomskom klasom, a rukovoditelji dijele isti radni prostor s drugim zaposlenicima. Tvrtka potiče sudjelovanje zaposlenika u vlasništvu te osigurava kupnju dionica pri zapošljavanju. Pored toga, zaposlenici dobivaju dionice tvrtke nakon promaknuća ili kao nagradu za ostvarene rezultate. Pokrenut je i program zaposleničkog dioničarstva (ESPP - Employee Stock Purchase Program) koji omogućuje zaposlenicima kupnju dionica tvrtke po nižoj cijeni.

Još jedan važan element Ciscovog pravednog sustava nagrađivanja zaposlenika je mirovinski plan, kojim tvrtka daje doprinos zaposleničkim uštedama za mirovinu. Također se pokrivaju i troškovi životnog osiguranja, kao i osiguranja za slučaj trajne onesposobljenosti.

Vezano uz činjenicu da se među tvrtkama s pravednim odnosom prema zaposlenicima nalaze brojne tvrtke koje se bave informacijskim tehnologijama, g. Wallraff je izjavio: "Mi nemamo puno osnovnih sredstava. Naš glavni resurs su naši zaposlenici i njihove ideje, stoga moramo o njima brinuti."

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934