Za projekt e-Otoci CARNet je primio nagradu u kategoriji najboljih projekata s najvećim utjecajem na zajednicu

Zagreb - Tvrtka Cisco Systems i IDG Global Solutions prepoznali su CARNet (Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu) kao predvodnika u korištenju novih i naprednih tehnologija na godišnjoj dodjeli nagrada Networkers Innovation Awards koja se održala u Barceloni u Španjolskoj. CARNetov projekt e-Otoci (Umrežene škole) ocijenjen je kao projekt godine u kategoriji mreže s najvećim utjecajem na zajednicu među 60 finalista u sedam kategorija.

CARNetov projekt e-Otoci ima za cilj isporuku e-sadržaja školama na hrvatskim otocima kao i mogućnost praćenja nastave u matičnim školama „uživo“ kako bi učenici na otocima imali pristup istim znanjima bez obzira gdje žive. Ovim projektom, CARNetova mreža obuhvatila je u prvoj fazi 21 otok oko Zadra, Šibenika, Trogira i Dubrovnika s matičnim školama na kopnu, s kojih su dotad djeca morala napuštati domove kako bi se dalje školovala. Projekt je pokrenut u okviru projekta e-Hrvatska, a uz Središnji državni ured za e-Hrvatsku i CARNet, u projektu sudjeluju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te Hrvatska agencija za telekomunikacije. Također, u kategoriji najboljeg projekta podatkovnog centra godine u finale je bio nominiran projekt Hrvatske elektroprivrede „ICT konsolidacija, stabilnost poslovanja i rješavanje kvarova“, a u kategoriji najboljeg mobilnog i bežičnog projekta godine među tri finalista našao se projekt TDR-a „Tvornica u Kanfanaru – Mobilnost”.

Kategorije u kojima su se dodjeljivale nagrade bile su:

  • Najbolja broadband IP usluga godine
  • Najbolja korporativna IP mreža godine
  • Najbolji mobilni i bežični projekt godine
  • Najbolji projekt podatkovnog centra godine
  • Najbolji projekt objedinjenih komunikacija godine
  • Mreža godine s najvećim utjecajem na zajednicu
  • Najbolji pružatelj usluga IP NGN infrastrukture godine

Na ovogodišnjem okupljanju Networkers 2008. bilo je više od 70 hrvatskih sudionika, a među 20 i više primjera korištenja IP tehnologija u poslovnim mrežama, posebno se ističu četiri tvrtke iz Hrvatske. Riječ je o projektima HEP-a – Uređaj za kontrolu usluga u podatkovnom centru te Monitoring i kontrola sustava napajanja sijedeće generacije, PBZ-a – Pogodnosti korištenja rješenja za objedinjene komunikacije te TDR-a – Pogodnosti korištenja rješenja za objedinjene komunikacije, bežičnog pristupa mreži i fiksno mobilne konvergencije.

U suradnji s akademskom zajednicom, CARNet je razvio jedinstven sustav sobnih videokonferencija koji omogućuje uspostavljanje videokonferencijske veze između dvije ili više lokacija uključenih u CARNet videokonferencijski sustav. Model udaljenog učenja korištenjem videokonferencijskog sustava (H.323 terminali/zona) se već uvelike koristi unutar CARNet videokonferencijske mreže prvenstveno za potrebe visokoškolskih ustanova za provođenje udaljene nastave.

„Vrlo smo ponosni što je upravo ovaj projekt prepoznat kao iznimno dostignuće u primjeni naprednih tehnologija,, jer je projekt usmjeren na razvoj društva znanja kako bi svako dijete, bez obzira gdje se nalazilo imalo pristup najboljem obrazovanju bez napuštanja vlastitog doma. Dodjela nagrade projektu iz Hrvatske u konkurenciji međunarodnih projekata, velika je potvrda i poticaj daljnjem razvoju, implementaciji i primjeni informacijsko-komunikacijskih rješenja u Hrvatskoj kojima Cisco svojim inovativnim rješenjima i opremom značajno doprinosi.“ komentirao je dodijeljeno priznanje gospodin Igor Meleš, generalni direktor Cisco Hrvatska.

Stručni žiri Networkers Innovation Awards-a opisao je projekt CARNeta kao rješenje koje omogućuje isporuku e-sadržaja školama na hrvatskim otocima kako bi djeca na udaljenim područjima imala pristup najboljem obrazovanju i najnovijoj tehnologiji. Ovim projektom omogućena je bolja kvaliteta obrazovanja djeci na otocima bez da napuštaju svoje domove isključivo korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija i to Cisco ISR 2811, Cisco Objedinjenih bežičnih rješenja (Cisco Unified Wireless solution) i Cisco objedinjenih komunikacija (Cisco Unified Communications).

Pobjednici u svim kategorijama objavljeni su na Networkers 2008 24. siječnja u Barceloni, Španjolska. Cijeli popis Cisco Networkers Innovation Awards s opisom raspoloživ je na internetskoj stranici http://www.cisco.com/web/europe/cisco-networkers/2008/onsite/index.html.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Adrian Bobanović


Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901