Nedavno provedeno Ciscovo istraživanje ukazuje na veliku potražnju u Europi za visokokvalitetnim pristupom digitalnim medijima

AMSTERDAM, Nizozemska, – Prema rezultatima istraživanja kojeg je nedavno provela Ciscova grupacija za internetska poslovna rješenja (Cisco® Internet Business Solutions Group, ili skraćeno: IBSG), čini se da su korisnici širokopojasnog interneta u Zapadnoj Europi još zainteresiraniji od korisnika u Americi za “umreženi život” (“The Connected Life1) , a mnogi su spremni i platiti da bi uživali u prednostima ovakvih usluga. Čak 90% korisnika širokopojasnog interneta u Europi izrazilo je interes za usluge povezanog života – pristupa svim digitalnim medijskim sadržajima kod kuće u svakom trenutku, s bilo koje lokacije – u usporedbi sa svega 77% zainteresiranih korisnika u SAD-u. Nadalje, 42% ispitanika spremno je platiti €3.5 mjesečno da bi osigurali jednostavno upravljanje i pristup digitalnim medijima koji se nalaze kod kuće, ali zasad teško pronalaze odgovarajuće inovativno rješenje koje je jednostavno, sigurno i kojeg se može brzo instalirati.

Navedeni podaci dio su rezultata istraživanja o potrošačima u Zapadnoj Europi kojeg je proveo IBSG tvrtke Cisco. Za potrebe istraživanja, odabrana je hipotetska usluga kao dio šire ponude usluga umreženog života, i potom je analizirano 1500 stavova korisnika širokopojasnog interneta iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije. Takva usluga povezanog života omogućila bi pohranu, upravljanje i korištenje svih digitalnih medija i sadržaja u kućanstvu putem bilo kojeg uređaja, u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu. Predloženi digitalni mediji u kućanstvu uključivali su televiziju, filmove, kalendar i adresar, digitalne fotografije, video isječke i glazbu.

Premda se o konceptu sveprisutne povezanosti raspravlja već više od jednog desetljeća, ovo istraživanje pokazuje da je učinak tehnološkog napretka u tom razdoblju stvorio promjene u ponašanju potrošača. Ne samo da gotovo 90% korisnika širokopojasnog interneta uživa u prednostima novih tehnologija, kupujući razne uređaje poput mobitela, osobnih računala i MP3 playera, već 43% smatra da im ta tehnologija daje slobodu da žive životom kakvim žele živjeti, dok 52% smatra da im tehnologija pomaže da budu produktivniji i organiziraniji.

Budući da prosječni ispitanik provodi više od četiri sata dnevno u pokretu, izvan radnog mjesta ili kuće, mogućnost komuniciranja s drugima, pristupa digitalnim zabavnim sadržajima i elektronički pohranjenim informacijama izuzetno se cijeni. Mogućnost surađivanja s drugima u svakom trenutku, na svakom mjestu vrlo je važna za korisnike, pri čemu 56% ispitanika navodi da želi biti povezano s prijateljima i obitelji u svakom trenutku dok 78% ispitanika provjerava e-mailove gdje god je to moguće.

Provedeno istraživanje pokazuje da se navedene promjene ponašanja potrošača odnose na sve veću ovisnost o internetu za zabavne video sadržaje, pri čemu prosječan zapadnoeuropski korisnik širokopojasnog interneta danas u prosjeku provodi 21 sat tjedno na internetu, u usporedbi sa samo 11 sati tjedno pred televizorom. Prema rezulatatima istraživanja, 69% ispitanika u proteklih je mjesec dana skinulo ili odgledalo video sadržaj s interneta. Danas se video sadržaji najčešće gledaju kod kuće, čak i kada se radi o internetskom video sadržaju, ali istraživanje pokazuje da sve više potrošača koristi pristup video sadržajima u pokretu (“video-on-the-go”). Točnije, gotovo 12% korisnika širokopojasnog interneta gleda televiziju i video sadržaje gdje god i kad god je to moguće, dok 23% navodi video sadržaj kao sadržaj kojem najviše žele pristupiti dok su izvan kuće.

"Vjerujemo da će video sadržaj postati sve važniji i da će se naći novi načini korištenja, uređivanja, interakcije i surađivanja putem video sadržaja. Uz mogućnost pristupanja i upravljanja svim vrstama sadržaja putem različitih uređaja, korisnici će očekivati doista povezana rješenja, pri čemu će svi uređaji moći međusobno 'komunicirati'. Potrošači su spremni za ovakav napredan način distribuiranja, gledanja i surađivanja putem video sadržaja", objašnjava Scott A Puopolo, potpredsjednik na čelu grupe zadužene za pružatelje usluga unutar IBSG-a tvrtke Cisco.

Drugi podaci dobiveni iz istraživanja pružaju zanimljiv uvid u trenutne tehnološke i životne navike pretplatnika na širokopojasni Internet u Zapadnoj Europi te bi tako većina ispitanika (70%) pristala biti izložena reklamama u zamjenu za besplatne usluge umreženog života. Nadalje, 32% ispitanika dijeli slike ili video isječke putem mobitela, 27% pristupa internetu putem mobitela, 41% sluša glazbu online, a 32% piše blog ili šalje sadržaje na blogove odnosno druge otvorene internetske stranice.

Za više informacija o umreženom životu, posjetite internetske stranice Cisco IBSG Service Provider. Za stajališta o umreženom životu i opisu značajki, posjetite Cisco ExecNet s mišljenjima stručnjaka; Connected Home sa Ciscovim glavnim direktorom razvoja Charliejem Giancarlom; te Cisco Connected Life Contest results s inovativnim idejama za potrošače.


1Na temelju istraživanja Cisco IBSG Connected Consumer study for US iz prosinca 2006. godine i istraživanja Cisco IBSG Connected Consumer Study for Western Europe iz srpnja 2007. godine.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Adrian Bobanović


Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901