Nove usluge isporučene putem Ciscove infrastrukture povećat će zadovoljstvo posjetitelja

AMSTERDAM, Nizozemska- Tvrtka Cisco® objavila je da se stadion Amsterdam ArenA, dom nogometnog kluba AFC Ájax, obratio Ciscu za pomoć u pretvaranju ove vrhunske višenamjenske arene za sportska i zabavna događanja u "pametniji" stadion. Uz pomoć Ciscove IP tehnologije, stadion uvodi više inovativnih usluga za 2 milijuna posjetitelja koliko ih godišnje posjećuje ovo zdanje. Posjetitelji će moći rezervirati sjedala iz vlastitog doma, imat će pristup informacijama u stvarnom vremenu o dolasku na stadion i parkiranju te će moći mobitelom platiti karte. Posjetiteljima i navijačima omogućit će se lakši pristup svim uslugama na stadionu, a organizatori će moći tijekom različitih događanja isporučivati poboljšane usluge za posjetitelje.

Amsterdam ArenA odlučila je za ovaj projekt angažirati tvrtku Cisco ne samo zbog njezine skalabilne i vrlo pouzdane IP infrastrukture, već i zbog rješenja poput objedinjenih komunikacija, isporuke video sadržaja i bežične usluge. Te mogućnosti mogu se primijeniti na cijelom području stadiona, što će omogućiti stadionu Amsterdam ArenA da stvori multimedijalnu platformu koja će posjetiteljima pružati bogatije i personalizirane usluge. Tvrtka KPN Telecom, članica programa Cisco Powered Program, bit će zadužena za instalaciju infrastrukture.

Henk Markerink, direktor stadiona Amsterdam ArenA ovom je prigodom izjavio: "Najvažniji cilj stadiona Amsterdam ArenA je poboljšanje usluga za posjetitelje, što podrazumijeva posvećivanje više pažnje cjelokupnom lancu isporučivanja usluga, od trenutka kada korisnik kupi kartu, preko putovanja do stadiona i samog dolaska na stadion, pa sve do trenutka kada se korisnik ponovno nalazi u svom domu i ponovno želi kupiti karte. Ciscova IP mreža igra središnju ulogu u stvaranju pozitivnog iskustva za korisnike. U sljedećih nekoliko godina želimo uz pomoć mreže integrirati sustave plaćanja i nadzora ulaska na stadion, omogućiti primjenu digitalnih znakova i fokusirano emitiranje poruka ("narrowcasting") te osigurati bolju primjenu novih medija. Cilj nam je uvesti prve usluge sredinom sljedeće godine."

Coks Stoffer, glavni direktor Ciscove podružnice u Nizozemskoj, izjavio je: "Korisnici žele pristup personaliziranim informacijama neovisno o mjestu na kojem se nalaze, i to trenutačan pristup, naročito kada sudjeluju u događanjima uživo. Stadioni i tvrtke koje se bave organizacijom velikih događanja moraju smisliti kako će podmiriti te potrebe. Za stadione nove generacije, mreža više nije samo infrastruktura za prijenos podataka, već platforma koja oblikuje nova sportska i zabavna iskustva."

Ciscova IP platforma smanjuje operativne troškove zahvaljujući standardizaciji i virtualizaciji svakodnevnih informatičkih usluga kao što su zaštita, mobilnost i pohrana. Treće strane, kao glavni korisnici na stadionu Amsterdam ArenA, mogu na jednostavan način koristiti mrežu za ponudu dodatnih usluga. Integracija s tehnologijom za identifikaciju radijskom frekvencijom (RFID tehnologijom) omogućit će isporučivanje informacija posjetiteljima koje su specifično vezane uz dotičnu lokaciju.

"Cisco omogućuje prijenos glasa, podataka i video sadržaja putem jedne jednostavne IP mreže", kaže Stoffer. "Ta mreža omogućit će i razne nove bežične usluge, npr. narrowcasting, isporučivanje specijaliziranih informacija i plaćanje putem mobitela. Bežična tehnologija koristit će se i na ulazima u stadion. Tvrtka Cisco je već opremila brojne sportske arene sličnim inteligentnim mrežama, kao što su svjetski poznati stadioni Bernabéu u Madridu i Allianz Arena u Münchenu, te trkališta Ascot u Velikoj Britaniji i Misano u Italiji. Zahvaljujući infrastrukturi koja će ga činiti 'povezanim stadionom', Amsterdam ArenA povećat će svoju reputaciju kao višenamjenski prostor svjetske klase i poslovni centar."

Među Ciscovom tehnologijom koja će se koristiti na stadionu Amsterdam ArenA izdvajamo preklopnike Cisco Catalyst® 3750 Series Switches i Catalyst 6500 Series Switches, Aironet bežične pristupne točke i CiscoWorks LAN Management Solution.

Cisco Connected Real Estate

Inteligentne mreže ne čine samo stadione "pametnijima", već se mogu primijeniti i u raznim zgradama. Zahvaljujući IP mreži moguće je integrirati i sa centralne baze pustiti u rad razne samostalne sustave za upravljanje zgradama, putem iste mreže, kao što su grijanje, ventilacija, klimatizacija, rasvjeta, zaštita od požara, sustav za video nadzor i drugi sustavi i usluge. Sve to smanjuje troškove, a istovremeno povećava sigurnost i mogućnosti korištenja lokacije za razne namjene.

Stadion Amsterdam ArenA

Stadion Amsterdam ArenA koji je otvoren 14. kolovoza 1996. godine ima 51,628 sjedećih mjesta. To je prvi stadion u svijetu s podzemnim prolazom i prvi stadion u Europi s kliznim krovom. Amsterdam ArenA je stadion nogometnog kluba AFC Ajax iz Amsterdama koji na njemu igra sve utakmice koje se održavaju na domaćem terenu. Na stadionu se također održavaju utakmice Europskog kupa, međunarodne utakmice Nizozemskog nogometnog saveza kao i mečevi prvenstva i prijateljske utakmice. Pored toga tvrtka MOJO Concerts na stadionu organizira koncerte poznatih umjetnika i glazbenih skupina, a svake godine ID&T priređuje najveću zabavu dance glazbe pod nazivom Sensation White & Black. Stadion Amsterdam ArenA idealno je mjesto za održavanje raznih događanja kao što su promocije proizvoda, kazališne predstave, poslovne edukacije, korporativne zabave, itd.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901