Ciscov najveći edukacijski program priprema polaznike akademije za informatičke i mrežne poslove u 21. stoljeću

Istanbul, Turska. - Povodom desete obljetnice Cisco akademije mrežnih tehnologija (Cisco® Networking Academy®), više od 500 instruktora, polaznika akademije i Ciscovih predstavnika iz Europe, Bliskog Istoka i Afrike okupili su se u Istanbulu gdje su doznali nešto više o novostima u programu i raspravljali o tome kako pripremiti polaznike akademije za informatičke i mrežne poslove u sljedećem desetljeću.

Do 2008. godine samo u Turskoj će potražnja za mrežnim vještinama biti 29% viša od ponude (prema rezultatima istraživanja kojeg je provela analitičarska kuća IDC 2005. godine). Mnoge druge države su u još nepovoljnijoj situaciji te će u pojedinim državama Istočne Europe, Bliskog Istoka i Afrike raskorak između ponude i potražnje za tehničkim vještinama u pojedinim državama iznositi i više od 40% do 2009. godine (IDC, 2006.).

U Cisco akademiji mrežnih tehnologija polaznici uče kako dizajnirati, izgraditi i održavati računalne mreže. Uspješnom kombinacijom praktičnog rada i online učenja, tečajevi u Cisco akademiji pomažu polaznicima usvojiti vještine potrebne za informatičke poslove i za dobivanje diplome visokog obrazovanja u područjima inženjerstva, računalnih i sličnih znanosti te u konačnici pomažu razvoju država i lokalnih ekonomija. U Turskoj trenutno postoje 43 akademije s 1500 polaznika.

"U Cisco akademiji mrežnih tehnologija radimo na razvoju educiranih stručnjaka koji će znati izgraditi i upravljati održivim mrežama u budućnosti", objašnjava Paul Mountford, viši potpredsjednik Ciscova odjela za tržišta u nastajanju. "Države žele diversificirati vlastito gospodarstvo i stvoriti nove mogućnosti za svoje građane. Izuzetno smo ponosni što imamo više od 2255 akademija u tržištima u nastajanju s više od 160 000 polaznika i 5000 instruktora".

Domaćin ove međunarodne konferencije bilo je Tehničko sveučilište u Istanbulu, jedno od najprestižnijih tehničkih učilišta u Turskoj, u kojem je inače smještena regionalna Ciscova akademija mrežnih tehnologija.

Na konferenciji su sudjelovali instruktori Cisco akademije kao i njihovi voditelji kojih samo u Europi, Bliskom Istoku i Africi ima otprilike 10 000, gdje su raspravljali o tome kako se sadržaj i metode ovog globalnog programa e-učenja razvijaju da bi se podmirile potrebe polaznika u sljedećem desetljeću. Raspravljalo se i o rastućoj potražnji za informatičkim stručnjacima.

Među glavnim predavačima na skupu istaknuli su se profesor Erkin Nasuf, potpredsjednik Tehničkog sveučilišta u Istanbulu, Paul Mountford, viši potpredsjednik Ciscove organizacije za tržišta u nastajanju, Tae Yoo, viša potpredsjednica Ciscovih korporativnih poslova, te Nasuh Mahruki, prvi građanin Turske koji se popeo na Mount Everest i predsjednik volonterske organizacije za spašavanje AKUT Arama Kurtarma Dernegi.

"Izuzetno smo sretni što je Turska izabrana za domaćina ove konferencije. To je ujedno i veliko priznanje uspjehu programa u našoj zemlji, gdje je edukaciju u okviru Ciscovih akademija mrežnih tehnologija prošlo gotovo 6000 polaznika u proteklih sedam godina. Namjeravamo proširiti program na 200 tehničkih srednjih škola tijekom sljedećih pet godina uz pomoć turskog Ministarstva obrazovanja", izjavio je Erkan Akdemir, generalni direktor Cisco Turske.

Turska je također imala priliku tijekom konferencije predstaviti primjere najbolje poslovne prakse, kao što je SPARK, lokalna inicijativa podizanja razine informatičkog znanja među mladima, istovremeno potičući duh zajedništva i suradnje. Instruktori koji sudjeluju u toj inicijativi su volonteri koji besplatno podučavaju siromašne i nezaposlene mlade ljude mrežnim vještinama. Inicijativu vodi organizacija Youth for Habitat, regionalna akademija i velika nevladina organizacija.

Još jedna lokalna inicijativa je Networker Factory, mjesto gdje nezaposleni mogu pohađati tečajeve i edukacijske programe akademije mrežnih tehnologija. U okviru inicijative Networker Factory, diplomantima se pruža pomoć pri zapošljavanju, a naknade plaćaju ako i kada se zaposle. Ovu inicijativu vodi lokalni edukacijski partner Netron i Turska informatička fondacija.

O Cisco akademiji mrežnih tehnologija

Cisco akademija mrežnih tehnologija (Cisco Networking Academy) nastala je 1997. godine iz suradnje tvrtke Cisco s obrazovnim, poslovnim, vladinim i lokalnim organizacija širom svijeta, s ciljem obrazovanja informatičkih stručnjaka. Program se temelji na modelu elektroničkog učenja (e-learning), pri čemu se kombinira web bazirano učenje i rad s instruktorom kao i laboratorijsko okruženje u kojem polaznici programa mogu na praktičan način naučiti kako dizajnirati, izgraditi i održavati računalne mreže. Širom svijeta, više od 2 milijuna polaznika završilo je neku od 10 000 akademija koliko ih postoji u više od 160 država.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901