Ova akvizicija proširit će Ciscovu viziju IP mreže sljedeće generacije, omogućujući isporuku bežičnih širokopojasnih usluga i veći pristup internetu u tržištima u nastajanju

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco® objavila je da je postignut konačan sporazum o kupnji tvrtke Navini Networks, Inc. iz Richardsona, u saveznoj američkoj državi Texas, vodeće kompanije u području mobilnih WiMAX 802.16e-2005 bežičnih širokopojasnih rješenja. Tvrtka Navini je pionir u integriranju “Smart Beamforming” tehnologija s MIMO antenama, kombinaciji koja poboljšava performanse i doseg WiMAX usluga te smanjuje ukupne troškove razvoja i operativne troškove za pružatelje usluga.

WiMAX proizvodi tvrtke Navini nadopunit će Ciscov bogati asortiman WiFi i WiFi-Mesh rješenja, čime će Cisco biti u mogućnosti još bolje odgovoriti na sve veće zahtjeve tržišta za širokopojasnim bežičnim uslugama.

Kupnja tvrtke Navini proširit će i unaprijediti Ciscovu viziju IP mreže sljedeće generacije (IP NGN) i omogućiti pružateljima usluga da bilo koju uslugu isporuči na bilo koji uređaj preko bilo koje mreže što je Ciscova vizija povezanog svijeta. Širokopojasni bežični proizvodi temeljeni na WiMAX tehnologiji savršeno će nadopuniti Ciscove postojeće proizvode i omogućiti pružateljima usluga da isporučuju vrhunska rješenja s jednog kraja mreže na drugi.

Cisco također očekuje da će njegov asortiman širokopojasnih bežičnih rješenja, obogaćen novim WiMAX proizvodima, odigrati ključnu ulogu u Ciscovim inicijativama transformiranja država (“Country Transformation”) i digitalne inkluzije (“Digital Inclusion”) kojima želi dovesti širokopojasnu tehnologiju do što većeg broja potrošača i poslovnih korisnika u državama u razvoju.

“Pružatelji usluga u državama u razvoju nalaze se u fazi ekspanzije kada izgrađuju širokopojasne bežične mreže te ih zabrinjavaju troškovi razvoja i raspoloživost educiranih radnika”, objašnjava Brett Galloway, potpredsjednik i direktor Ciscove poslovne jedinice za bežična mrežna rješenja. “Širom svijeta širokopojasne bežične mreže temeljene na WiMAX tehnologiji mogu doprijeti do milijuna novih internetskih korisnika do kojih se drugim infrastrukturalnim rješenjima ne bi moglo lako doći. Osim toga, WiMAX mreže pridonijet će prelasku na otvorene IP-bazirane širokopojasne bežične arhitekture i ubrzati široku primjenu novih aplikacija i usluga.”

Cisco je odabrao tvrtku Navini zbog njezine vrhunske ponude proizvoda, inovativnosti i komercijalnih sporazuma s pružateljima usluga u cijelom svijetu.

Prema uvjetima sporazuma Cisco će za akviziciju platiti otprilike $330 milijuna u gotovini i preuzetim opcijama. Kupnja tvrtke Navini podložna je raznim standardnim završnim odredbama, a njen konačan završetak očekuje se u drugom kvartalu Ciscove fiskalne 2008. godine. Po dovršetku transakcije, Cisco namjerava integrirati Navini u svoju poslovnu jedinicu za bežična mrežna rješenja, u okviru grupacije za Ethernet i bežičnu tehnologiju. Kupnja tvrtke Navini je 124. Ciscova akvizicija.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901