Tijekom treće konferencije Clinton Global Initiative, tvrtka Cisco predstavila je svoj projekt pomoći područjima Afrike južno od Sahare vrijedan 10 milijuna dolara

New York - Treća godišnja konferencija Clinton Global Initiative (CGI), inicijativa za rješavanje svjetskih problema koju predvodi bivši američki predsjednik Bill Clinton, održala se od 26. do 28. rujna 2007. u New Yorkškom Carnegie Hallu. Tijekom konferencije u plenarnim sjednicama i radnim sastancima sudjelovalo je više od 1200 svjetskih lidera među kojima i Tom Brokaw, Tony Blair, Jane Goodall, Shimon Peres, Toni Morrison te John Chambers. Tijekom konferencije 27. rujna, po prvi puta su dodijeljene nagrade Clinton Global Citizen Awards koje su primili John Chambers, predsjednik Uprave i CEO tvrtke Cisco, Fazle Hasan Abed, osnivač Odbora za ruralni razvoj u Bngladešu, (Bangladesh Rural Advancement Committee), Andre Agassi, osnivač dobrotvorne fondacije Andre Agassi Charitable Foundation te Vicky Colbert, osnivačica fondacije Escuela Nueva Foundation i bivša zamjenica ministra obrazovanja u Kolumbiji.

Tijekom svečane dodjele nagrada Clinton Global Citizen Awards, Bill Clinton uručio je nagradu Johnu Chambersu i trojici drugih pojedinaca koji su se na globalnoj razini istaknuli svojim izvrsnim i inovativnim rješenjima za rješavanje svjetskih problema. Johnu Chambersu dodijeljena je nagrada u kategoriji privatnog sektora, u kategoriji vlade nagradu je dobio Fazle Hasan Abed, u kategoriji industrije zabave nagradu je dobio Andre Agassi, a u kategoriji nevladinih organizacija nagradu je dobila Vicky Colbert.

Prilikom dodjele, Clinton je istaknuo da su sva četiri dobitnika odabrana strogim procesom selekcije među stotinama istaknutih kandidata koji su iskazali viziju i vodstvo u rješavanju svjetskih problema nadahnjujući mnoge ljude diljem svijeta.

"Cisco se uključio u CGI inicijativu jer poput Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) okuplja lidere iz svih sektora društva kako bi zajedno rješavali globalne probleme", rekao je Chambers. "Dojmila me se vizija predsjednika Clintona o zajedničkom rješavanju ključnih, svjetskih problema i pronalaženju održivih rješenja unutar razdoblja od deset godina. Drago mi je što je otišao i korak dalje te zatražio od sudionika da ostvare mjerljiv doprinos u jednom od četiri ključna područja interesa: klimatske promjene, obrazovanje, zdravstvo i siromaštvo. Cisco je u tom smislu uspio ostvariti vrlo uspješne rezultate upravo zahvaljujući našim zaposlenicima. Ova nagrada istinska je potvrda predanosti cjelokupne Ciscove obitelji i pravi primjer djelotvornosti ljudske mreže u praksi."

Tvrtka Cisco jedan je od korporativnih pokrovitelja CGI inicijative te već drugu godinu zaredom osigurava informatičku infrastrukturu za konferenciju.

CGI inicijativu pokrenula je Clintonova fondacija 2005. godine

Bill Clinton pokrenuo je inicijativu CGI 2005. godine, kao projekt njegove fondacije William J. Clinton Foundation koji će okupljati globalne lidere s ciljem pronalaženja i primjene inovativnih rješenja za najvažnije svjetske probleme. U CGI inicijativi sudjeluju pojedinci iz raznih područja djelovanja, neovisno o pripadnosti bilo kojoj političkoj stranci, a među njima nalaze se brojni državnici, čelnici kompanija, istaknute osobe iz područja medija, filantropi i voditelji raznih fondacija, vjerski vođe, originalni mislioci i osobe koje vode neprofitne organizacije. Područja interesa su obrazovanje, energetska rješenja i klimatske promjene, svjetsko zdravstvo i iskorjenjivanje siromaštva.

Usredotočenost na probleme siromaštva, obrazovanja i zdravlja

Tijekom 2007. godine Cisco namjerava udružiti snage s neprofitnim organizacijama kao što su Inveneo, Teachers Without Borders, One Global Economy, Habitat for Humanity i mnogim drugima kako bi razvili koncept povezanih zajednica s ciljem iskorjenjivanja siromaštva u području Afrike južno od Sahare.

Realizacija projekta podjeljena je u nekoliko faza, a u prvoj godini projekta Cisco će osigurati 1,75 milijuna dolara, dok će u slijedeće tri godine uložiti dodatnih 8,25 milijuna za pomoć Nigeriji, Ruandi, Etiopiji, Kamerunu i Keniji. Ta sredstva koristit će se za primjenu strategija o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji koje će omogućiti podmirenje osnovnih ljudskih potreba, pristup obrazovanju i otvaranje gospodarskih mogućnosti.

Nastavak uspješnog rada projekata iz 2006. godine

U 2006. godini Cisco se posvetio dvama projektima u okviru CGI inicijative koji će se nastaviti provoditi i dalje, dok će istovremeno ulagati u nove resurse u projekt za 2007. usmjeren na područje Afrike južno od Sahare.

"Budući da je Cisco jedna od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, smatram da je naša odgovornost koristiti inovacije i tehnologiju za rješavanje važnih problema kao što su klimatske promjene, obrazovanje, zdravstvo i iskorjenjivanje siromaštva", objašnjava John Chambers. "Sudjelovanjem u CGI inicijativi dobivamo izvanrednu priliku da pridonesemo poboljšanju životnog standarda širom svijeta i izgradnji boljeg svijeta za nas, našu djecu i sve buduće generacije."

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internetskoj stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901